Doua descoperiri de senzatie in Egipt

Într-un complex funerar din Saqqara, Egipt, o echipa de cercetatori egipteni si germani au facut cateva descoperiri de exceptie: o masca din argint poleita cu aur, un atelier de mumificare, mumii si sarcofage.

Complexul contine mai multe gropi sapate la o adâncime chiar si de 30 de metri. Unele descoperiri dateaza de acum circa 2.500 de ani, inclusiv masca de argint, care dateaza din 664 – 404 i.Hr., potrivit Live Science.

„Descoperirea mastii poate fi numita o senzatie”, a apreciat Ramadan Badry Hussein, seful echipei de arheologi de la Universitatea Tübingen din Germania. „Foarte putine masti de metal pretios au fost conservate pâna astazi, pentru ca mormintele celor mai vechi nobili egipteni au fost jefuite”, a adaugat arheologul.

Masca a fost gasita pe fata unei mumii ascunse într-un cosciug din lemn extrem de avariat, care ilustreaza imaginea zeitei Mut. Din inscriptiile înca lizibile de pe suprafata cosciugului, cercetatorii pot spune ca barbatul era un preot al zeitei.

De asemenea, arheologii au mai gasit vestigiile a ceea ce pare a fi un atelier de mumificare. ”Poate fi numita o senzatie” . Contine boluri si vase pentru masurat care au inscriptionate pe ele nume de uleiuri si alte substante folosite pentru mumificare. În interiorul atelierului, au mai descoperit si doua bazine mari care au fost folosite cel mai probabil pentru a usca mumiile si pentru a pregati bandajele care urmau sa fie folosite pentru a înveli corpurile.

Figurina Ushabti

Atelierul se afla în ramasitele unei cladiri construite din calcar si caramizi din lut. Aceasta se gaseste deasupra unei gropi imense care duce la mai multe camere funerare care au mumii, sarcofage, vase din alabastru pentru a tine organele decedatului si figurinele Ushabti, despre care egiptenii credeau ca sunt servitori pentru defunct în viata-de-apoi.

De asemenea o alta descoperire face senzatie in aceste zile. Arheologii care au gasit sicriul misterios de granit negru într-un oras egiptean, unde se crede ca a fost îngropat Alexandru cel Mare, l-au deschis la doua saptamâni dupa ce a fost dezgropat.

O mumie a fost scoasa din sarcofagul lung de trei metri care dateaza din perioada ptolemeica între 305 si 30 i.Hr.., potrivit Express.co.uk.

Ramasitele umane sunt înca intacte, cu putina degradare a oaselor. Cadavrul înca neidentificat a fost gasit în aceeasi pozitie în care a fost îngropat. Este cel mai mare sarcofag care a fost gasit în oras si a fost descoperit de cercetatorii care lucreaza la Consiliul Suprem al Antichitatilor, care au acum misiunea de a afla identitatea defunctului.

A fost întâlnit la aproape cinci metri adâncime, fiind îngropat alaturi de un cap sculptat în alabastru.

Descoperirea a fost realizata întâmplator, în urma curatarii sitului pentru ridicarea unei noi cladiri.

Alexandru Macedon a murit în anul 323 i.Hr.., iar locul de înmormântare a fost un mister dupa ce corpul sau a fost furat. Unele surse indica faptul ca acesta a fost reînmormântat în Alexandria, oras în care se afla si situl unde a fost facuta descoperirea. Timpul, spatiul si grandoarea sarcofagului se potrivesc cu persoana lui Alexandru cel Mare, astfel ca este foarte posibil ca cercetatorii sa examineze în momentul de fata vestigiile marelui conducator antic.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: