marți, februarie 27, 2024
Astronomie

Cercetatorii au descoperit un nou grup de planete pe care viata s-ar putea forma precum pe Terra

Cercetatorii au identificat un nou grup de planete pe care viata s-ar putea forma precum pe Pamânt.

Cercetatorii din cadrul Universitatii Cambridge au descoperit ca sansele de dezvoltare a vietii sunt legate de tipul si intensitatea luminii pe care o primesc de la stea. Conform Independent, specialistii au reusit sa izoleze un grup de planete care ar putea avea aceleasi conditii si pe care viata ar fi aparut deja, în acelasi mod.

Publicat în jurnalul Science Advances, studiul sugereaza ca daca o stea furnizeaza suficienta lumina ar putea duce la aparitia vietii. Se pare ca lumina UV alimenteaza o serie de reactii chimice care sunt importante pentru aparitia vietii.

Conform specialistilor exista o serie de planete care au aceasta cantitate de lumina UV. Multe dintre ele nu au doar tipul benefic de lumina, ci si temperatura potrivita pentru existenta apei în stare lichida la suprafata. Împreuna aceste planete reprezinta un loc perfect pentru cautarea vietii extraterestre.

„Lucrarea ne permite sa identificam cele mai bune locuri pentru cautarea vietii”, a declarat dr. Paul Rimmer, principalul autor al lucrarii. „Ne aduce mai aproape de raspunsul la întrebarea <<suntem singuri în univers>>”, a adaugat el.

Lucrarea are la baza cercetarea realizata de profesorul John Suthrland ce a analizat originea chimica a vietii pe Pamânt. El a descoperit ca procesul ar fi fost influentat de cianura, care, odata formata, a interactionat cu diferite regiuni ale mediului inclusiv lumina Soarelui si a produs chimicalele necesare vietii.

Acest lucru a fost testat prin amplasarea chimicalelor sub lumina UV intensa, unde au fost generate ingredientele de baza ale vietii. Cercetarea din prezent a reusit sa identifice intensitatea exacta a luminii UV pentru producerea acestor interactiuni.

„Am început prin masurarea numarului de fotoni emisi de lampele utilizate de chimisti în cadrul experimentelor de acest fel, iar apoi am realizat ca trebuie sa comparam lumina emisa de diferite stele”, a declarat dr. Paul Rimmer.

Echipa de cercetatori a descoperit ca stele cu aceasi temperatura precum cea a Soarelui emit cantitatea potrivita de lumina pentru dezvoltarea vietii. Exista multe planete ce se încadreaza în aceasta categorie, inclusiv exoplanete descoperite de telescopul spatial Kepler.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum