A fost descoperita cea mai veche inscriptie abstracta

În Pestera Blombos din Africa de Sud a fost gasita cea mai veche inscriptie abstracta pe suprafata unei roci dintr-un strat arheologic cu vârsta de 73.000 de ani. „Opera” este cu 30.000 de ani mai veche decât desenele abstracte si figurative descoperite pâna acum.

Ce este un simbol? Aceasta este o întrebare grea atunci când se analizeaza inscriptiile preistorice.

Ce putem interpreta acum ca reprezentari figurative pot fi doar mâzgaleli care nu aveau vreun sens sau scop special.

Pentru mult timp, arheologii erau convinsi ca primele simboluri au aparut atunci când Homo sapiens a început sa colonizeze zone din Europa acum circa 40.000 de ani. Totusi, descoperirile arheologice recente din Africa, Europa si Asia sugereaza crearea si utilizarea simbolurilor mult mai devreme, scrie Science Daily.

În noul articol, echipa internationala care include savanti francezi de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS) a descris cel mai vechi desen abstract realizat de om cu ajutorul unei bucati de ocru (un tip de argila) utilizata drept „creion”. Fragmentul de roca cu siliciu a provenit dintr-un strat vechi de 73.000 de ani si are un tipar de noua linii fine intersectate.

O provocare metodologica majora a fost de a demonstra ca aceste linii au fost trasate deliberat de oameni. Prima data, au reprodus aceleasi linii folosind mai multe tehnici, iar rezultatele au fost comparate cu originalul. Astfel, cercetatorii au confirmat ca liniile au fost trasate intentionat cu o piatra de ocru ascutita pe o suprafata care anterior a fost netezita.