A fost descoperita o exoplaneta spectaculoasa ce emite unde radio

Un obiect cosmic considerat o pitica cenusie este de fapt o exoplaneta care emite aurore prin intermediul unui mecanism necunoscut. Este primul obiect de masa planetara detectat cu un radiotelescop.

Oamenii de stiinta de la California Institute of Technology (sau Caltech) din Statele Unite ale Americii au facut prima detectare a unui obiect cu masa planetara cu un radiotelescop. Corpul pare a fi o planeta de douasprezece ori mai mare decât Jupiter si are un câmp magnetic puternic. Potrivit observatiilor, aceasta planeta nu orbiteaza nicio stea, ci pare mai degraba un obiect ratacitor. Rezultatele au fost publicate în The Astrophysical Journal Supplement Series.

SIMP J01365663 0933473

„Acest obiect se afla chiar la limita dintre o planeta si o pitica cenusie, sau o “stea esuata” si ne ofera atât de multe surprize încât ne-ar putea ajuta sa întelegem procesele magnetice ale stelelor si planetelor“, a declarat într-un comunicat Melodie Kao, primul autor al studiului si cercetator la Caltech.

Cele mai multe dintre planetele extrasolare (cunoscute si sub numele de exoplanete) sunt detectate atunci când trec prin fata stelelor lor si produc o usoara scadere a luminii, sau cu alte cuvinte „trag“ de stelele lor si le fac sa oscileze usor. În acest caz, însa, s-a întâmplat ceva diferit. Un radiotelescop puternic, Very Large Array (VLA), a localizat o sursa de energie electromagnetica situata într-un obiect cu masa neobisnuit de mica.

De fapt, în mod obisnuit, observatii similare sunt efectuate în pitice cenusii, stele cu masa suficienta cât sa fie considerate planete, dar nu suficienta pentru a declansa reactii de fuziune nucleara pentru a deveni stele.

O lume cu nume dificil

Dar de data aceasta astronomii au observat ca ceea ce considerau o pitica cenusie – al carui câmp magnetic puternic fusese deja observat – în realitate are o masa comparabila cu masa unei planete.

Obiectul se numeste „SIMP J01365663+ 0933473”. A fost descoperit în 2016 si s-a observat ca are un câmp magnetic de 200 de ori mai puternic decât cel al lui Jupiter.

Ultimele observatii au aratat ca SIMP J01365663 0933473 face parte dintr-un grup de stele foarte tinere. Aceasta implica faptul ca masa sa este cu mult mai mica decât s-a crezut anterior si ca, de fapt, este compatibila cu cea a unei planete. Aceasta pitica cenusie este o lume cu o masa de 12,7 ori mai mare decât cea a lui Jupiter.

Mai mult decât atât, SIMP J01365663 0933473 ar avea doar 200 milioane de ani (Pamântul are 4.500 milioane de ani) si ar fi situata la 20 de ani lumina. Temperatura de suprafata pare a fi de aproximativ 825 ºC, în comparatie cu cea a Soarelui care ajunge la 5.500ºC.

Noi indicii despre magnetism

Interesant este faptul ca intensul câmp magnetic al acestei planete pune la îndoiala ceea ce se stia despre generarea de magnetism atât în planete cât si în piticele cenusii. „Reprezinta provocari enorme pentru întelegerea mecanismului de dinam care produce câmpuri magnetice atât în piticele cenusii, cât si în exoplanete“, a declarat Gregg Hallinan co-autorul studiului si cercetator de la Caltech.

Aceasta presupune, potrivit precizarilor lui Melodie Kao, ca observarea acestei lumi în particular este foarte interesanta pentru a studia originea fenomenelor magnetice în exoplanete. „Noi credem ca astfel de lucruri se pot întâmpla nu numai în piticele cenusii, dar, de asemenea, si în planete gigante si planete terestre“, a spus Kao.

Unul dintre lucrurile care trebuie întelese este foarte frapant. Radiotelescopul VLA a detectat ca SIMP J01365663 0933473 genereaza propriile sale aurore, la fel cum fac marile planete gazoase ale Sistemului Solar. Diferenta dintre aceasta lume si planetele noastre vecine este ca în apropiere nu exista nicio stea care sa genereze vânt solar.

Aceasta lume, prin urmare, este o sursa de unde radio compatibila cu fenomenul de aurora. Astronomii au sugerat ca o posibilitate ar fi aceea ca o planeta sau o luna sa treaca prin apropiere interactionând astfel cu câmpul sau magnetic, similar cu ceea ce a fost observat între Jupiter si luna sa Io.

sursa: The Strongest Magnetic Fields on the Coolest Brown Dwarfs

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20
%d blogeri au apreciat: