Cercetatorii de la MIT au reusit sa dezvolte o inteligenta artificiala capabila sa recunoasca sunetele asemeni oamenilor
Folosind o procedura de „deep learning” cercetatorii americani de la MIT au reusit sa dezvolte o inteligenta artificiala care este capabila sa recunoasca sunetele – vorbirea sau muzica – la fel de bina ca si noi.
În filmul american „Her” Theodore Twombly dezvolta o relatie cu Samantha, un sistem de operare inteligent, care vorbeste cu el prin intermediul unei voci feminine. În realitate însa, cât de aproape suntem de dezvoltarea unei inteligente artificiale capabile sa converseze cu noi, sa ne „înteleaga” si sa ne raspunda?
La ora actuala vorbim cu Siri – asistentul virtual creat de Apple – însa Siri este foarte limitat – nu conversam de fapt cu Siri, ci cerem informatii dintr-o baza de date.
Vom ajunge oare sa conversam cu un computer, cu o inteligenta artificiala care sa ne înteleaga si sa ne raspunda?
Se pare ca suntem un pas mai aproape de acest obiectiv în urma progreselor dintr-un proiect derulat de neurologii de la MIT, SUA, care, pentru prima data, au dezvoltat o inteligenta artificiala capabila sa reproduca capacitatea oamenilor de a recunoaste si întelege muzica si vorbirea. Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent în revista Neuron.
Cercetatorii de la MIT au folosit o procedura de deep-learning (învatare profunda) denumita „deep neural network” (retea neuronala profunda). Procedura prevede mai multe straturi de procesare a informatiei în mai multe unitati care pot fi antrenate cu informatii specifice obiectivului si care este inclusiv folosita de cercetatori pentru a întelege mai bine cum functioneaza creierul nostru. Aplicarea acestei proceduri este destul de complicata, întrucât înca nu exista un model teoretic perfect care sa descrie ceea ce se întâmpla.
Procedura de retea neuronala profunda a fost dezvoltata înca din anii ’80, însa la vremea respectiva nu existau calculatoare destul de performante pentru a realiza modele capabile sa recunoasca muzica sau vorbirea.
În ultimii ani, o data cu cresterea capacitatii de calcul si a tehnologiilor la baza deep-learning, au fost puse bazele mai multor aplicatii mai ales în ingineria industriala. Iata însa ca neurologii, tinând cont de noutatile din acest domeniu, au reluat activitatea de dezvoltare a inteligentei artificiale în cadrul acestui noi proiect în care au antrenat o retea neuronala pentru recunoasterea a doua tipuri de sunete: vorbirea si muzica.
Pentru a realiza acest ambitios obiectiv reteaua neuronala a fost antrenata cu mii de înregistrari, cu durata a doua secunde fiecare, de persoane care vorbesc. Scopul era de a se reusi recunoasterea cuvintelor pronuntate la jumatatea înregistrarilor, chiar si atunci când acestea erau efectuate într-un mediu zgomotos – la fel ca si în viata reala atunci când vorbim cu altii si suntem mai mereu înconjurati de alte persoane care vorbesc sau de sunete care provin de la trafic, diverse aparate, sau alte activitati. Pentru antrenamentul muzical au fost folosite mii de înregistrari de durata de doua secunde cu obiectivul de a se reusi pe urma recunoasterea clipului. Si în aceasta situatie fiecare înregistrare muzicala continea un zgomot de fond, ceea cea a îngreunat procedura de recunoastere.
Dupa acest antrenament reteaua neuronala profunda reusea sa recunoasca atât vorbirea, cât si muzica la fel de bine ca o persoana în carne si oase. Greselile pe care le facea erau foarte asemanatoare cu greselile pe care le facem si noi în conditii asemanatoare (atunci când zgomotele sunt prea intense confundam cuvintele sau muzica).
Recunoasterea cuvintelor si a muzicii au fost efectuate în doua procesari diferite – existând astfel o ierarhie în cadrul programului.
Ar putea oare aceasta explica si functionarea creierului nostru?
Gasirea unui raspuns este unul dintre obiectivele pe care neurologii de la MIT îl au pentru viitor.
De asemenea pe viitor, pe masura ce deep learning progreseaza, se doreste ca acest sistem sa fie capabil sa recunoasca un cuvânt sau sunete (în cazul muzicii) pe care nu le-a auzit mai înainte, o caracteristica fundamentala pentru o adevarata inteligenta.