De ce nu simtim viteza de rotatie a Pamantului in jurul propriei axe?

Viteza de rotatie a Pamântului la ecuator este de aproximativ 1.675 km/h sau 465 m/s. Daca ne aflam undeva mai aproape de unul dintre polii Pamântului, atunci înseamna ca ne rotim cu o viteza ceva mai mica.

De ce nu putem simti rotatia Pamântului? Datorita faptului ca aceasta miscare este practic uniforma. Imaginati-va ca va aflati într-un avion care zboara cu o viteza constanta la o altitudine constanta. Chiar daca va desfaceti centura de siguranta si va deplasati pe culoarul avionului, nu veti simti ca acesta se afla în miscare. Motivul este simplu: pasagerii, avionul si orice altceva aflat în interiorul acestuia se deplaseaza cu aceeasi viteza. Pentru a percepe miscarea avionului, trebuie sa privim norii de afara.

Acelasi lucru se întâmpla si în ceea ce priveste rotatia Pamântului. Planeta noastra efectueaza o rotatie completa în jurul axei sale la fiecare 23 ore si 56 minute, fara întrerupere, cu o viteza unghiulara aproape constanta. Nu putem percepe miscarea de rotatie a Pamântului în jurul axei sale sub forma unui vânt, deoarece si atmosfera Pamântului se deplaseaza alaturi de noi cu aceeasi viteza.

Daca Pamântul si-ar schimba brusc viteza de rotatie, atunci cu siguranta am simti miscarea acestuia si n-ar fi deloc placut. Ar fi ca o frâna brusca în urma careia atmosfera Pamântului s-ar deplasa în continuare cu o viteza de 465 m/s si ar sterge tot de pe suprafata planetei. Deoarece miscarea de rotatie a Pamântului este aproape uniforma, aceasta este imperceptibila.

De ce este însa miscarea de rotatie a Pamântului atât de uniforma?

Pentru ca nu exista nimic care sa o opreasca. Sistemul Solar s-a format prin colapsul gravitational al unui nor molecular si astfel a rezultat un disc de acretie plat în centrul caruia s-a format Soarele, iar toate planetele au capatat aceasta miscare de rotatie în jurul axei proprii. Datorita inertiei, Soarele, planetele din vecinatatea sa si satelitii acestora continua sa se roteasca dupa miliarde de ani de la formarea lor. Practic, doar ciocnirea cu un alt obiect cosmic ar putea schimba miscarea uniforma de rotatie a acestor corpuri ceresti.

Asa cum am mentionat anterior, viteza unghiulara de rotatie a planetei noastre este aproape constanta. Mai exact, viteza de rotatie a Pamântului se micsoreaza foarte lent datorita efectului gravitational al Lunii asupra Pamântului (forta mareica).

Ca rezultat, din când în când trebuie sa mai adaugam o secunda în plus la ceasurile noastre, tocmai pentru ca rotatia Pamântului încetineste cu doua miimi de secunda în fiecare zi. Cu toate acestea, deoarece aceasta variatie a vitezei de rotatie este atât de mica, putem considera ca Pamântul se roteste cu o viteza constanta. Si acesta este motivul pentru care rotatia Pamântului nu poate fi perceputa.

Sursa: Sciencealert