vineri, iulie 19, 2024
Astronomie

Telescopul Spatial Kepler a descoperit ”geamanul” Terrei

La doar o saptamana dupa ce astronomii au anuntat ca vor descoperi „geamanul” Terrei in mai putin de un an, telescopul Kepler a observat candidatul ideal.

Numita KOI 172.02, acesta pare sa fie planeta care seamana cel mai mult cu Pamantul.

KOI este de 1,5 ori mai mare ca Terra, insa steaua in jurul careia orbiteaza seamana mult cu Soarele nostru.

Aici, un an dureaza numai 242 de zile, pentru ca aceasta planeta este mai aproape de steaua sa, insa se afla in zona locuibila, care permite existenta apei in stare lichida si a vietii.

Descoperirea este foarte interesanta, deoarece este primul Super-Pamant care se afla intr-o zona locuibila si care orbiteaza in jurul unei stele de tipul Soarelui, chiar daca aceasta este putin mai rece.

“Cele observate anterior orbitau alte tipuri de stele”, explica Natalia Batalha, de la NASA.

“Este o descoperire foarte importanta. Un candidat ideal pentru viata extraterestra”, declara la randul sau Mario Livio, de la Space Telescope Science Institute din Baltimore, citat de SPACE.com.

El spune ca planeta ar putea fi acoperita in intregime cu apa, iar acolo “ar putea fi delfini foarte inteligenti”, glumeste Mario Livio.

La inceputul acestui an, expertii au analizat datele adunate de telescopul Kepler si au anuntat descoperirea a 461 noi planete a caror existenta va necesita confirmarea prin cercetari viitoare.

Cu aceasta ocazie, NASA a mai anuntat si ca galaxia noastra gazduieste 17 miliarde de planete de dimensiuni similare cu Pamantul.

KOI este cea mai mica planeta descoperita in afara sistemului nostru solar. Identificarea ei a fost anuntata saptamana aceasta, alaturi de alte 460 de “potentiale lumi extraterestre” gasite de telescopul Kepler.

sirileprotv.ro

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum