Un nou studiu prezinta dovezi ale faptului ca, în trecut, sub scoarta planetei Marte se afla o cantitate ampla de chimicale care ar fi favorizat aparitia microbilor.
„Am demonstrat, bazându-ne pe calcule fizice si chimice, ca sub scoarta martiana exista suficient hidrogen dizolvat pentru a alimenta biosfera aflata sub suprafata”, a declarat Jesse Tarnas, absolventa a Universitatii Brown si principala autoare a studiului.
Science Daily noteaza în noul studiu ca procesul de radioliza ar fi creat suficient hidrogen sub suprafata martiana. Cercetatorii estimeaza ca, în urma cu 4 miliarde de ani, concentratia de hidrogen de pe Marte ar fi fost egala cu cea de pe Pamant, din prezent. Descoperirea nu sugereaza ca viata a existat cu siguranta pe Marte, ci ca daca aceasta ar fi existat ar fi avut un mediu propice în care sa se dezvolte.
Cercetatorii au analizat informatii furnizate de catre sonda Odyssey detinuta de NASA pentru a descoperi zonele bogate în elemente radioactive. În functie de abundenta toriului si a potasiului, ei au descoperit si uraniu. Descompunerea celor trei elemente ajuta cercetatorii sa calculeze cât de abundete erau elementele în urma cu 4 miliarde de ani. Urmatorul pas a fost estimarea cantitatii de apa de pe Planeta Rosie. Dovezile geologice arata ca exista o cantitate mare de apa sub scoarta martiana. De asemenea, au realizat modele climatice si geotermale pentru determinarea locurilor în care ar fi putut exista viata. În urma combinarii acestor informatii, specialistii au ajuns la concluzia ca Marte a avut un habitat sub suprafata sa.