duminică, octombrie 1, 2023
Psihologie

Da banii pe experiente nu pe lucruri!

Ne place sa repetam ca banii nu cumpara fericirea. Într-o anumita masura, acest lucru este adevarat, desi banii ne pot face totusi fericiti într-un fel anume. Traim într-o lume în care toata lumea se straduieste constant sa obtina o placere instantanee.

Cumparam cele mai noi smartphone-uri, storcatoare si televizoare, desi detinem, deja, unele. Noile achizitii duc si la noi asteptari. Imediat ce ne obisnuim cu noile achizitii, cautam ceva si mai bun. Posesiunile, prin natura lor, favorizeaza comparatiile.

Cumparam o masina noua si suntem în extaz pâna ce un prieten cumpara una mai noua – si tot timpul, este cineva în apropierea noastra care are ceva mai bun, mai nou, mai tare…

Studiile realizate de anumiti psihologi arata ca banii pot cumpara fericirea, dar pana la un punct.

Profesorul Thomas Gilovich, de la Universitatea Cornell, a studiat modul in care familiarizarea cu obiectele/experientele cumparate afecteaza gradul de fericire. Potrivit unui experiment realizat de acesta, nivelul de fericire initial era asemanator, atat in cazul celor care au cumparat un obiect, cat si al celor care au cumparat o experienta. Cu timpul, nivelul de satisfactie al celor care au investit in obiecte a scazut. In paralele, gradul de satisfactie al celor care au investit in experiente a crescut.

Totul ar fi bine, însa placerea obtinuta în acest mod dureaza de obicei câteva zile sau poate saptamâni. Apoi începem sa cautam un alt mod de a ne face fericiti. Fara îndoiala, cumpararea ultimului iPhone sau TV, ne va face mândri, însa bucuria nu va dura mult.

Impresiile si experientele sunt complet diferite.

Daca planifici o calatorie, atunci, mai întâi de toate, te gandesti cum îti va afecta veniturile. Cu toate acestea, odata ce descoperi o lume noua, recunosti ca toate cheltuielile au meritat.

Crede-ma, dupa cinci ani nu îti vei aminti ca ai cumparat un telefon nou, dar cu siguranta vei avea ceva de spus despre emotiile pe care le-ai trait în timp ce calatoreai. Iata cateva motive sa dai banii pe experiente inedite si nu pe lucruri:

Natura ofera cele mai deosebite si frumoase senzatii

Nu este necesar sa cheltuiesti foarte multi bani pentru a obtine emotii pozitive pe termen lung. Macar, uneori, ia o pauza si mergi în parc sau lânga vreun lac sa te relaxezi. Încearca sa nu te gândesti la nimic. Doar admira natura.

Arunca o privire în jur! Ceea ce vezi în jur îti poate schimba atitudinea fata de viata.

Vei avea amintiri placute peste ani

Nu conteaza daca mergi în vacanta cu iubitul sau cu membrii familiei!

Cu siguranta îti vei aminti impresiile. Bineînteles, poti cheltui 500 de euro pe un televizor nou, care îti va placea pâna când vor trece câteva luni.

Poti folosi aceleasi oportunitati materiale pentru a descoperi noi colturi ale planetei, a te dezvolta, a face cunostinta cu o cultura nefamiliara, a întâlni oameni noi, pentru a obtine o doza incredibila de emotii pozitive.

Vei avea despre ce sa îti amintesti peste ani.

Banii au alta valoare atunci cand esti fericit

Impresiile si experientele te fac fericit, ceea ce nu se poate spune despre lucruri.

Când vizitezi un nou loc sau întâlnesti oameni noi, cel mai probabil îti vei aduce aminte si vei spune: „A meritat!”

Nu poti spune acelasi lucru despre gadgetul cumparat în urma cu sase luni, chiar daca ti-a placut.

Impresiile si experientele sunt totul

Este dificil sa câstigi atât de multi bani incat sa nu mai nevoie de nimic. Acesta este adevarul.

Uneori se pare ca ne straduim sa ramânem pe linia de plutire.

Exista, insa, pauze în viata tuturor.

Nu conteaza daca va fi o excursie de familie, la final de saptamana, în afara orasului sau o saptamâna într-o alta tara. 

Daca într-adevar doresti sa traiesti mai fericit si sa creezi amintiri minunate, atunci, în loc sa cumperi ceva nou, traieste ceva nou.

Rezerva-ti putin timp si afla ce îti aduce cu adevarat bucurie. Vei fi surprins când vei descoperi ca nu sunt banii.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: