miercuri, iulie 24, 2024
Psihologie

Daca esti asa de destept, de ce esti inca sarac?

Daca esti atât de destept, de ce esti înca sarac? – aceasta este fraza care tine treji milioane de oameni, mai ales pe cei care se considera mai destepti decât cei din jur si le este greu din cauza situatiei lor financiare.

Oamenii au viziuni distorsionate despre inteligenta. Inteligenta ridicata, desigur, este un dar al naturii, dar ea ofera oamenilor doar multe cunostinte si capacitatea de a rezolva probleme logice complexe. Pentru îmbogatirea financiara, acest lucru nu este suficient.

Pentru a dezvolta o afacere de succes sau de a deveni director general al unei companii, pe lânga intelectul dezvoltat, sunt necesare initiativa si auto-disciplina, sociabilitatea si calitatile volitive, capacitatea de a gestiona, de a planifica, de a-ti asuma responsabilitati, de a trisa si de a risca.

O persoana inteligenta nu poseda întotdeauna aceste calitati. Prin urmare, sa pui un semn de egalitate între minte si bunastarea financiara este gresit. Destept nu înseamna, neaparat, bogat!

Sa întelegem de ce oamenii destepti devin foarte rar bogati.

Sunt timizi si nu prea comunicativi

De la nastere, fiecare persoana are un anumit caracter. Daca el este sociabil, întâlneste cu usurinta oameni noi si îsi face prieteni, are toate sansele sa-i întâlneasca pe cei care îi vor oferi ideea de a dezvolta o afacere sau de a participa la un proiect finalizat. Vorbim despre sociabilitate – calitate, care este mult mai importanta decât inteligenta avansata.

În cazul persoanelor inteligente, abilitatile de comunicare sunt, de obicei, slab dezvoltate. Adesea, intelectualii sunt timizi si chiar personalitati închise, au putini prieteni si chiar mai putine conexiuni de afaceri.

De ce se întâmpla acest lucru?

În timp ce copiii inteligenti si-au petrecut timpul studiind si citind carti, copiii obisnuiti se distrau în curte, facând noi cunostinte si învatând sa traiasca într-o echipa. Ei si-au dezvoltat abilitatile interpersonale.

În plus, intelectualii sunt, de obicei, aroganti si, prin urmare, nu se grabesc sa se integreze într-o echipa. Prin urmare, ajung sa realizeze totul singuri. Acest lucru reduce foarte mult probabilitatea angajarii cu succes si îmbogatirea ulterioara.

Sunt lenesi si nu au scopuri bine stabilite

La fel de important pentru îmbogatire este intentia persoanei respective. Unii s-au nascut cu dorinta intensa sa lucreze zi si noapte pentru a-si atinge scopul. Pe altii viata i-a determinat sa faca acelasi lucru.

Poate ca o persoana s-a nascut în saracie, iar calea spre îmbogatire a devenit modul sau de supravietuire.

Sau poate ca a suferit traume psihice atunci când persoana iubita a ales un barbat mai bogat. Aceasta a devenit principalul factor motivator al dezvoltarii. Toti acesti oameni sunt uniti printr-un sentiment comun – dorinta de a-si atinge scopul. Aceasta este ceea ce duce o persoana la bunastarea financiara.

Daca analizam 90% dintre oamenii din lume nu îsi stabilesc obiective înalte.

Ei s-au dezvoltat destul de bine, au cerinte financiare scazute, iar viata nu i-a pus într-o situatie care sa-i forteze sa paraseasca zona de confort si sa-si concentreze toate fortele în scopul îmbogatirii. Ei nu sunt pregatiti sa lucreze 14 ore pe zi pentru a-si dezvolta afacerea. De multe ori pot fi mai destepti decât oamenii orientati spre scopuri si motivati, dar astfel de personalitati vor ramâne mereu sarace. Abilitatile mentale nu joaca un rol decisiv aici.

Nu îsi iubesc munca

Foarte adesea, experientele din copilarie joaca un rol hotarator. Parintii acestor copii, care nu si-au împlinit potentialul si nu au obtinut nimic în viata, au promis copiilor lor ca vor avea totul.

Ei au pus constant presiune asupra copilului, l-au fortat sa stea ore întregi pentru a învata si l-au pedepsit pentru notele rele. De asemenea, ei aleg inca din acel moment universitatea pe care o va urma copilul si profesia acestuia.

Ca rezultat, copilul este foarte bun la studiu. Intra la universitate si primeste o slujba respectabila. Aici este putin probabil sa aiba succes. Devenind independent si eliberat de sub jugul parintilor sai, el întelege ca acesta nu este locul lui!

În copilarie si adolescenta, nimeni nu l-a întrebat pe copil ce vrea si spre ce aspira. Parintii nu sunt interesati de abilitati financiare si de dorinta copilului de a face, sau nu, meseria respectiva.

La varsata maturitatii, datorita educatiei primite, copilului ii va fi greu sa renunte la acel job si sa faca ceea ce-i place. Cel mai probabil, el va ramâne sarac, nefericit si cu frustrarea unei dorinte neimplinite.

Se cred mai destepti decât altii

Persoanele dezvoltate intelectual adesea cad în capcana insidiosului. Dupa ce au citit zeci de carti inteligente si au absolvit câteva universitati, ei încep sa se considere cei mai inteligenti. 

Adesea, astfel de „know-it-alls” (cei ce le stiu pe toate) încearca sa se dezvolte în zone în care sunt complet incompetenti. Punand eticheta eronata altora, ei inhiba dezvoltarea unei cauze comune. Din acest motiv ei însisi nu se dezvolta, deoarece, în opinia lor, ei sunt „inteligenti” din punct de vedere intelectual.

Nu sunt obisnuiti sa lucreze în echipa

Reticenta de a tine cont de opiniile altora le provoaca „oamenilor inteligenti” o alta problema. Le este dificil sa lucreze într-o echipa, pentru ca, în acest caz, trebuie sa ia în calcul opinia „idiotilor”.

O astfel de atitudine taie din start toate încercarile intelectualilor de a-si dezvolta propia afacere si de a deveni mai bogati.

Orice munca sau afacere, necesita sustinere si asistenta reciproca. O persoana cu planuri mari trebuie sa aiba o echipa de oameni care gandesc la fel, o echipa care interactioneaza armonios.

Acestia vor fi capabili sa faca orice lucru, sprijinindu-se în mod constant unul pe celalalt. Nu este de mirare ca secolul XXI a fost poreclit „epoca corporatiilor”.

Daca o persoana inteligenta nu întelege lucruri atât de simple, este putin probabil sa reuseasca pe arena financiara.

Nu au noroc de oameni buni în jurul lor

Este imposibil sa nu luam în considerare faptul ca bunastarea financiara a unei persoane este influentata de oamenii care o înconjoara. Totul este simplu. Daca parintii sau rudele apropiate sunt bogate, nu exista nicio îndoiala ca vei primi o educatie decenta. Dupa o universitate de elita, vei ocupa un loc în conducerea unei companii sau chiar vei prelua conducerea într-un proiect de afaceri care se dezvolta în mod special pentru tine.

Dimpotriva, este putin probabil ca o persoana care a crescut într-o zona saraca sa-si construiasca o cariera uimitoare.

Îi împiedica inteligenta

Paradoxal, dar asa este! Persoanele cu un înalt nivel de inteligenta, de obicei, sunt precaute si prudente. Confruntate cu obstacole, le evalueaza mai întâi, le analizeaza din toate punctele de vedere si apoi renunta usor. 

Indivizii cu „cele trei clase de educatie” nu au astfel de probleme. Fara a privi înapoi, se grabesc sa lupte pentru supravietuire, munca, studiu, accepta compromisuri, daca este necesar. Fac orice, isi urmaresc cu abnegatie scopul si devin invingatori.

Cum schimbi aceasta situatie?

Evident, o minte dezvoltata nu este suficienta pentru a cuceri aceasta lume. Daca nu esti suficient de norocos sa te nasti într-o familie bogata si sa beneficiezi de toate avantajele acestui statut, va trebui sa lucrezi pentru tine. 

De ce ai nevoie?

Fa ceea ce îti place foarte mult. În acest caz, vei fi bucuros sa te dezvolti si sa îti promovezi afacerea. Interesul si motivatia sunt principalele fundamente pe care se bazeaza bunastarea.

Dezvolta-ti abilitatile de comunicare. Învata sa comunici cu oamenii. Mergi la cursurile necesare, citeste literatura necesara. Noi conexiuni si cunostinte placute te vor face mai bogat si mai fericit.

Devin-o bogat într-un mod inteligent. Învata cum poti câstiga bani, cum sa îi înmultesti si cum sa îi pastrezi.

Fii mai bun. Nu te mai gândi ca stii absolut totul. Descopera noi domenii pentru tine, participa la cursuri de dezvoltare personala, citeste literatura si apoi pune totul in practica (este cel mai important).

Ai rabdare. Bogatia nu vine imediat. Chiar daca ti se pare ca ai parcurs un drum lung si înca nu ti-ai atins scopul, nu renunta. Este posibil ca obiectivul tau sa fie aproape. A mai ramas doar un pas.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum