marți, iulie 16, 2024
Mens sana in corpore sano

Grupele de sange si personalitatea

In mitologia japoneza, se presupune ca exista o stransa legatura intre grupa de sange, caracter si compatibilitatea dintre oameni.

Aceste credinte nu sunt doar la nivel de individ. Sunt bine inradacinate in cultura societatii: in matinalele de stiri, pe langa noutati si vreme, de multe ori sunt prezentate rapoarte cu privire la previziunile zilei raportate la fiecare grupa de sange in parte.

Scurt istoric

Karl Landsteiner, biolog si medic austriac, este cel care a identificat, in 1900, grupele sangvine, clasificand sangele uman in patru grupe – A, B, AB si O – un sistem care este valabil si astazi. Descoperirea exceptionala, pentru care a primit Premiul Nobel, in 1940, a facut posibila, in timp, salvarea a peste un miliard de vieti si a schimbat, in mod fundamental, domeniul medicinei.  

Grupa sangvina a unei persoane este determinata de caracteristicile biochimice ale suprafetei corpusculilor rosii si ale antigenilor, substante proteice care determina formarea de anticorpi. De asemenea, grupa de sange este conditionata si de Factorul Rhesus (Rh+ si Rh-), dat de prezenta sau absenta substantei proteice “D”. De exemplu, daca o persoana cu grupa de sange O are antigenul “D”, identificarea corecta a grupei sangvine este O+. Grupa de sange este o caracteristica ereditara, gena O fiind recesiva, in timp ce A si B sunt dominante. Prin urmare, daca o persoana mosteneste de la parinti gena A si gena O, grupa sa sangvina va fi A. Chiar si in conditiile transfuziilor de sange (cu exceptia grefelor de maduva osoasa), o persoana isi pastreaza toata viata grupa de sange.

In anul 1916, un doctor japonez – Kimata Hara, a publicat o cercetare cu privire la conexiunile dintre grupele de sange se temperament.

Abordarile transdisciplinare si, mai ales, convingerile, bazate pe o anumita traditie culturala, a asiaticilor (China, Japonia, Coreea), au pus in discutie posibilitatea de a stabili corelatii intre grupele sangvine si personalitate, altfel spus, parafrazand o veche zicere, “spune-mi ce grupa sangvina ai, ca sa iti spun cine esti”.

In Japonia, a intreba pe cineva ce grupa de sange are este la fel de banal ca si intrebarea despre zodia careia ii apartine. Desi, pentru unii, asocierea grupelor de sange cu o zona a psihologiei, referitoare la personalitate,  ar putea fi considerata ca fiind fortata, in prezent se dezvolta tot mai mult discipline de granita de felul psiho-biologiei.

Studiile etnice arata ca factorul geografic are legatura cu grupele de sange, in Asia existand un procent mai mare de persoane cu grupa B.

Inca de la inceputul secolului al XX-lea, un specialist japonez in psihologie, Takeji Furukawa, a publicat o carte intitulata “Studiul caracterului in functie de grupele sangvine”, in incercarea de a afla ce anume ar explica revoltele frecvente, extrem de violente, ale taiwanezilor, care, in 1930, au ucis mai multi colonisti japonezi. Furukawa a pus caracterul rebel al taiwanezilor pe seama predominantei grupei de sange O.

Preocuparea pentru acest domeniu s-a revigorat dupa 1970, dupa ce un jurnalist – Masahiko Nomi – a publicat si el o carte pe aceeasi tema (“Explicarea afinitatilor prin grupa sangvina”). In prezent, fiul sau conduce un institut care se ocupa cu studii de psiho-biologie si medicina. Mai mult, japonezii sunt intr-atat de convinsi de legatura dintre grupa de sange si personalitate, incat agentiile de recrutare a fortei de munca apeleaza si la acest criteriu, in comert se gasesc bauturi, dulciuri, saruri de baie, prezervative special facute, pe grupe sangvine, chiar antrenamentele sportive sunt adaptate in acest sens, politicienii fac publica grupa de sange, in speranta ca isi vor atrage voturi, nici indragostitii nu o ignora. Cea mai “indragita” grupa, la japonezi, este A (prezenta la 40% din populatie), in timp ce coreenii nu sunt prea incantati de grupa B.

Cu toate acestea, nici un studiu nu a relevat probe conclusive cu privire la conexiunea dintre grupele de sange si caracter, desi ideea persista si in zilele noastre.

Cum ne putem determina grupa de sange?

Cea mai sigura metoda de determinare a grupei de sange este prevelarea si testarea sangelui.

In cazul in care se cunosc grupele de sange ale parintilor, se pot face presupuneri cu privire la grupa de sange mostenita de catre copii (sau grupa de sange pe care nu au sub nici o forma cum sa o prezinte), insa nu poate fi oferit un prognostic sigur:

Grupa parintilor Grupa posibila la copil Grupa imposibila la copil
A & A A, 0 B, AB
A & B A, B, AB, 0
A & AB A, B, AB 0
A & 0 A, 0 A, AB
B & B B, 0 A, AB
B & AB A, B, AB 0
B & 0 B, 0 A, AB
AB & AB A, B, AB 0
AB & 0 A, B AB, 0
0 & 0 0 A, B, AB

In Romania, distributia procentuala a grupelor de sange la nivelul populatiei este:

Grupa de sange Frecventa (%)
0 34%
A 41%
B 19%
AB 6%

Grupele de sange si personalitatea

Exista patru grupe de sange: 0, A, AB si B, grupa A fiind cea mai frecvent intalnita si din acest motiv, cel mai des studiata de catre cercetatorii Japonezi – 75% din populatia Japoniei prezinta aceasta grupa de sange.

Pot grupele de sange sa ofere informatii cheie pentru starea de sanatate sau pot afecta persoanlitatea?

Medicul naturopat James D’Adamo si fiul sau Peter D’Adamo promoveaza acest principiu, prezentand o clasificare a grupelor de sange si temperamentele aferente:

Grupa de sange A: 

Grupa sanguina A are doar antigeni A la suprafata celulelor rosii si anticorpi B în plasma. Daca ai aceasta grupa, poti dona celule rosii grupelor A si B.

Alcatuirea antigenilor de la suprafata celulelor rosii poate determina ce cantitate dintr-un anumit hormon este eliberata. Daca ai grupa sanguina A, este mai probabil sa ai niveluri mai mari ale unui hormon de stres, numit cortizol.

Exista un numar de riscuri asociate cu grupa A, precum probabilitatea cu 20% mai mare de a dezvolta cancer la stomac, în comparatie cu persoanele care au grupele 0 sau B. Cei cu grupa A au si un risc cu 5% mai mare de a dezvolta boli cardiace, în comparatie cu cei care au grupa 0.

Pe lânga asta, daca ai grupa sanguina A, esti expus la un risc mai mare de a face mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pancreatic si leucemia. Potrivit BBC, cei cu acest tip de sânge sunt mai expusi infectiilor cu variola si malarie.

În mod ironic, s-a descoperit ca cei cu grupa sanguina A sunt mai putin „atragatori” pentru tântari.

Cateva trasaturi de personalitate

– Persoanele cu grupa de sange A, sunt de regula firi cooperative, sensibile, inteligente, pasionale si talentate.
– Sunt adesea predispuse catre anxietate, din dorinta de a fi pe placul celor din jur; evita sa-si exteriorizeze emotiile, motiv pentru care in cele din urma clacheaza;
– Din exterior par a fi persoane calme, insa in realitate sunt cuprinse de griji;
– Sunt persoane introvertite, romantice, stabile si de incredere;
– In mare parte sunt tensionate, nerabdatoare si se confrunta cu probleme de somn;
– Desi sunt persoane potrivite pentru functii de conducere, in general refuza astfel de pozitii, deoarece nu fac fata situatiilor stresante;
– Sunt caracterizate de meticulozitate si perfectionism;

Starea de sanatate:

Grupa de sange A este caracterizata de o sensibilitate crescuta. Din acest motiv, prea mult stres duce la slabirea sistemului imunitar mult mai repede decat in cazul celorlalte grupe de sange.
Nivelul scazut al cantitatii de acid in stomac caracterizeaza grupa de sange A inca de la nastere, necesitand atentie deosebita asupra regimului alimentar si evitarea proteinelor animale. Utilizarea de enzime digestive atunci cand se consuma alimente fermentate sau bauturi carbogazoase este o necesitate.

Compatibilitate: cu grupele de sange 0 si AB

Grupa de sange B

Daca ai grupa sanguina B, ai doar antigeni B la suprafata celulelor rosii si anticorpi A în plasma. Poti dona celule rosii celor cu grupele B si AB. Comparativ cu cei care au grupa 0, cei cu grupa sanguina B au un risc cu 11% mai crescut de a dezvolta boli cardiace.

Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Harvard a relevat ca femeile cu grupa sanguina AB sau B au un risc mai crescut de a dezvolta cancer ovarian. Însa avem si vesti bune pentru cei cu grupa B. Cei cu grupa sanguina B au în corp de 50.000 de ori multe bacterii benefice decât cei grupa A sau 0.

– Purtatorii grupei sanguine B sunt persoane ce tind spre echilibru: contemplative precum grupa A si totusi ambitioase, precum grupa 0
– Sunt percepute ca persoane incantatoare si fascinante, caracterizate de optimism;
– Sunt caracterizate de empatie, inteleg si accepta cu usurinta punctele de vedere ale celor din jur, evitand de cele mai multe ori confruntarile sau provocarile.
– Sunt persoane flexibile capabile sa lege prietenii sincere si de durata;

Starea de sanatate:

Desi au un sistem imunitar puternic, persoanele cu grupa B sunt predispuse catre infectii virale, boli inflamatorii autoimune (Lupus), Scleroza multipla sau Oboseala cronica.
O alta problema de sanatate comuna acestei grupe este Hipoglicemia, in special in conditiile unei alimentatii gresite.

Compatibilitate: cu grupele de sange A si AB

Grupa de sange AB

Cei cu grupa sanguina AB au atât antigeni A, cât si antigeni B la suprafata globulelor rosii, însa nu au anticorpi A sau B în plasma. Daca ai grupa AB pozitiv, esti donator universal de plasma.

S-a descoperit ca cei cu grupa sanguina AB au un risc mai mare cu 23% de a dezvolta boli cardiace decât cei cu grupa 0. Grupa AB poate dubla probabilitatea ca o femeie însarcinata sa sufere de tensiunii arteriala.

Un studiu interesant a relevat ca cei cu grupa AB au sanse cu 82% mai mari decât cei cu alte grupe sa dezvolte dificultati cognitive. Zonele vizate sunt memoria, limbajul si atentia.

Cercetatorii cred ca de vina este proteina cunoscuta ca „factorul VIII de coagulare”.

„Deoarece nivelurile de factor VIII sunt strâns legate de grupa sanguina, ar putea exista o legatura între aceasta din urma si dificultatile cognitive”a afirmat autoarea studiului, Mary Cushman.

– Sunt persoane dualiste, posedand trasaturi ale grupelor A si B
– Purtatorii grupei sanguine AB reactioneaza cel mai bine in conditii de stres;
– Sunt persoane foarte active cu caracter mult mai puternic decat cei cu grupa A, insa deseori au tendinta de a neglija stresul, compromitandu-si imunitatea;
– Persoanelor cu grupa AB nu le place sa se adapteze intr-un mediu diferit de al lor; daca se simt inlantuite, au tendinta de a evada din acest spatiu inchis si de a actiona pe plan propriu.
– Au gandire logica si sunt determinate sa gandeasca si sa actioneze in spiritul corectitudinii;
– Sunt caracterizate de o rabdare, putere de concentrare si inteligenta admirabile;
– In ceeea ce priveste optiunile alimentare, sunt foarte transante: un aliment fie este pe placul lor, fie il evita cu precadere.

Compatibilitate: cu orice grupa de sange

Grupa de sange 0

Daca ai grupa 0, nu ai nici antigeni A, nici antigeni B la suprafata celulelor rosii, însa ai atât anticorpi A, cât si anticorpi B în plasma. 0 pozitiv este cea mai comuna grupa sanguina. 0 negativ este grupa donatorilor universali, ceea ce înseamna ca persoanele cu aceasta grupa pot dona celule rosii oricui.

Pentru cei cu grupa sanguina 0, aspectele pozitive sunt amestecate cu cele negative. Daca ai grupa 0, esti mai expus la ulcer – si, crezi sau nu, mai expus la ruperea tendonului lui Ahile.

De asemenea, ai un risc mai mare de a face holera. Vestea buna este ca cei cu grupa 0 au un risc mai scazut de a face cancer pancreatic si de a muri de pe urma malariei.

Acestea fiind spuse, daca ai grupa 0, este de doua ori mai probabil ca vei atrage tântarii decât cei cu grupa A.

– Purtatorii grupei sanguine 0 au in general tendinta de a fi solitari;
– Sunt persoane intuitive, focalizate, independente, increzatoare, cu calitati de lideri;
– In cele multe situatii prefera sa se bazeze pe fortele proprii;
– Persoane organizate si determinate, care de cele mai multe ori isi ating obiectivele propuse;

Starea de sanatate:

Dintre toate cele patru grupe de sange, purtatorii grupei 0 reactioneaza cel mai bine in fata stresului si au un sistem imunitar si un psihic puternic. Pentru o buna stare de sanatate, sunt dependeti de exercitii fizice viguroase, avand o circulatie sanguina deficitara.

Compatibilitate: cu grupele de sange A si AB

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum