Meduza Turritopsis Nutricula organismul care poate trai vesnic

Turritopsis Nutricula este o specie de meduza care poate îmbatrâni sau întineri, ceea ce o face, teoretic, nemuritoare.

Majoritatea meduzelor traiesc de la câteva ore la câteva luni, desi exista si specii care traiesc câtiva ani. Turritopsis Nutricula are însa potentialul de a trai vesnic, daca nu intervin alti factori sau pradatori care sa-i curme viata.

„Nemurirea” are la baza procesul de regenerare celulara numita transdiferentiere, care presupune reabsorbitia unei celule alterate si transformarea ei intr-o noua celula tanara.

Ca orice organism viu, ea îmbatrâneste, dar are si particularitatea uimitoare de a inversa acest proces si de a întineri, având astfel o biologie unica. Procesul de reproducere este similar celorlalte specii de meduza. Larvele eliminate de femela se prind de rocile submarine si formeaza colonii de polipi interconectati prin tuburi cu ajutorul carora se hranesc. Acestia cresc si se desprind în momentul în care corpul este complet format. Meduzele sunt purtate de curenti si îsi procura hrana pe masura ce o întâlnesc.

Specia Turritopsis Nutricula are abilitatea extraordinara de a se proteja în perioadele în care hrana este deficitara sau mediul devine neprielnic. Conditiile vitrege declanseaza în corpul meduzei mecanismul numit transdiferentiere celulara prin care celulele încep sa se transforme dintr-un tip în altul pâna când organismul ajunge din nou în stadiul de polip. De aici, procesul de îmbatrânire se reia, iar aceste secvente se pot repeta la infinit. Acesta miraculoasa capacitate le confera posibilitatea de a fi nemuritoare din punct de vedere biologic.