Similitudinile istoriei: Templul Marelui Jaguar din Guatemala si Templul Baksei Chamkrong din Cambodgia

În lume exista zeci de monumente si cladiri construite în vechime care prezinta uluitoare similitudini cu alte monumente si cladiri aflate la distante enorme, de mii de kilometri. Unele dintre cladirile religioase de acest tip au fost construite în epoci diferite, ceea ce ridica alte numeroase semne de întrebare, legate de asemanarile arhitectonice observabile lesne, chiar si de catre nespecialisti.
Una dintre cele mai fascinante asemanari de acest fel este aceea dintre templul din Siem Reap, Cambodgia de nord-vest (Asia), si o piramida-templu aflata în Guatemala (America centrala), la o distanta de 14.000 de kilometri.
Printre impresionantele ruine de la Angkor Wat se afla si vechiul templu Baksei Chamkrong, despre care istoricii spun ca a fost construit în secolul X dupa Hristos.

Baksei Chamkrong (Cambodgia)

Baksei Chamkrong înseamna „pasarea ce ofera ocrotire sub aripile sale”.

Baksei-Chamkrong-Cambodgia
Baksei-Chamkrong-Cambodgia

Denumirea provine dintr-o legenda în care un rege de demult a încercat sa fuga din Angkorul asediat de catre vrajmasi si, atunci când se credea pierdut, a fost salvat de catre o pasare gigantica, care a aterizat în acele locuri si l-a adapostit pe monarh sub aripile sale.

La rândul sau, Templul Marelui Jaguar se afla în Bazinul Peten, o subregiune din Guatemala, unde mayasii au edificat orasul Tikal, acesta fiind unul dintre cele mai importante centre ale civilizatiei mayase. Despre Templul Marelui Jaguar expertii sustin ca fost edificat înaintea secolului VIII d.Hr. Cu toate ca edificiul piramidal din Cambodgia are dimensiuni mai reduse, asemanarile cu templul din Guatemala sunt frapante. Ambele sunt edificii în trepte ce prezinta câte o scara masiva, ce urca spre zonele superioare – care, de asemenea, prezinta asemanari izbitoare, inclusiv la interior.

Templul Marelui Jaguar (Guatemala)

Cum pot fi explicate asemanarile dintre cele doua constructii separate de un ocean si de imensa distanta de 14.000 de kilometri? Foarte anevoie. În lipsa oricaror documente sau informatii care sa ateste contactul dintre cele doua civilizatii, oricine,

Templul Marelui Jaguar
Templul Marelui Jaguar

expert sau nespecialist, poate formula o parere. Similitudinile dintre cele doua constructii cu rol religios – una aflata în America Centrala si cealalta aflata în sud-estul Asiei, nu au fost sesizate decât de curând, de catre specialisti.

Interesant este ca în folclorul cambodgian se vorbeste despre un personaj care era pe jumatate uman, pe jumatate divin. Numit Preah Pisnokar, era fiul unei zeite lunare si al unui simplu muritor iar oamenii din popor i-au atribuit calitatea de constructor legendar al templelor de la Angkor Wat. Legenda spune ca, la un moment dat, misteriosul personaj ar fi fost luat „în cer” de catre mama sa, unde ar fi dobândit cunostinte de matematica, arhitectura, pe care, dupa întoarcerea pe Pamânt, le-ar fi transmis mai departe si utilizat spre folosul oamenilor.

Interesant este ca si mayasii sustineau o origine celesta („de la zei”) a cunostintelor pe care le detineau în domeniul matematicii si arhitecturii, informatii care le-au îngaduit sa ridice temple ce impresioneaza si astazi.

Oare în spatele mitologiei, al conceptelor religioase, se ascunde ceva care ar putea explica inclusiv cunostintele tehnice avansate ale anticilor, dovedite prin operele arhitectonice pe care le-au lasat în urma?

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

bijuteriidinargint.ro perfect-tour.eu%20
%d blogeri au apreciat: