Faimosul complex de temple sacre de la Khajuraho este unul dintre cele sapte obiective uimitoare pe care India le gazduieste, fiind al doilea, într-o clasificare urmând în logica spectaculosului, chiar dupa Taj Mahal. Templele ating numeroase corzi sensibile, fie prin compozitia arhitecturala armonioasa si bine proportionata, fie prin constructiile si arta inspirate din sexualitate. Desi statuetele sexuale reprezinta numai 10% din ansamblul templelor, acesta a devenit cunoscut ca fiind un spatiu matrice al sexualitatii, erotismului si binecunoscutelor practici kama sutra. Khajuraho este o oda în piatra închinata imaginatiei umane, a creativitatii artistice si a maretiei arhitecturii derivate din practicile si ritualurile spirituale.
Exista trei tipuri de temple, ele apartinînd diferitelor culturi: templele din partea de vest care sunt consacrate zeilor Shiva si Vishnu, templele apartinând culturii vaishnava din partea de nord, si cele jainiste din partea de sud. Nu putem trece cu vederea faptul ca sculpturile si statuetele acopera fiecare particica din tavanul si peretii templelor, atmosfera creata de acestea fiind coplesitoare.
Legenda spune ca Khajuraho a fost construit de Chardravarman, fiul zeului lunii Chandra, care s-a pogorât asupra unei tinere frumoase în timp ce se îmbaia într-un pârâu. Dinastia Chandela a ridicat templele care au supravietuit timp de cinci secole pâna ce au cazut sub atacurile brutale ale Mogulilor. Dintre cele 85 de temple – dintre care s-au conservat 25 – majoritatea au fost construite în timpul unui secol ce a mustit de geniu creator, între 950 si 1050 d. Hr. Curios este de ce acestea au fost construite aici. Nimic din particularitatile zonei nu recomanda Khajuraho ca fiind un spatiu propice pentru constructii grandioase si niciun centru urban mare nu exista în apropiere.
Cum a reusit dinastia Chandela sa transforme în piatra fabuloasele lor vise?
Construirea atâtor temple de asemenea dimensiuni în numai 100 de ani trebuie sa fi necesitat o forta de munca monumentala. Se presupune ca Khajuraho era capitala religioasa a dinastiei Chandela, într-o încercare de a diferentia politica de activitatile culturale. Astfel ca au stabilit capitala politica la Mahoba, la o distanta de 60 km de Khajuraho. Oricare are fi raspunsurile, izolarea grupului de temple la Khajuraho a fost conditia principala ce a ajutat la prezervarea sa si apararea în fata invadatorilor musulmani ce profanau orice templu închinat idolilor pagâni.
Khajuraho, capitala religioasa
Întreg complexul de la Khajuraho a fost încercuit cu un zid în care au fost deschise opt porti. Se spune ca fiecare poarta era flancata de doi crumali sau alti palmieri. Datorita acestor curmali, Khajuraho a primit numele de Kharjuravahaka. În limba hindusa „Kharjura” înseamna „curmal”, iar „vahaka” înseamna „acela care poarta”.
Fiecare membru al dinastiei Chandela a construit cel putin un templu la Khajuraho. Totusi, amenintata de invadatorii afgani venind din nord, dinastia Chandela a abandonat Khajuraho. Oamenii au încetat sa se mai roage în temple, iar acestea au devenit tributul oamenilor catre jugla. Templele au ramas necunoscute lumii, pâna ce ofiterul britanic T.S. Burt a descoperit ruinele în 1838.
Ajuns la temple, unul dintre însotitorii lui Burt a fost uimit de comoara arhitecturala, însa socat de ceea ce vedea, descriind scenele erotice ca fiind „un pic mai calde decât era absoluta nevoie”.
Arta erotica
Exista numeroase concepte ce explica scopul includerii artei sexuale în constructia templelor sacre. Unul dintre cele mai cunoscte este acela ca aceste statuete aveau menirea sa ofere informatii cu privire la dorintele pamântesti. În Antichitate, copiii mici erau trimisi la schit unde practicau ritualul sacru brahmacharya pâna la maturizare. Statuile se adresau lor, învatându-i despre sexul controlat sau grahsthahram.
Totusi, într-o perspectiva diferita, se sustine ca statuetele semnificau Kama sacra (placerile lumesti) ca o a treia mare purushartha (scopul real al vietii). Statuile se înscriu si în curentul ascendent în acea perioada al culturilor artei tantrice.
Tema dominanta a sculpturilor murale din aceste temple este adorarea femeii si a miriadelor de fatete ale acesteia. Dar sculpturile pe care le putem admira aici contin de asemenea si reprezentari ale unor animale din mitologia indiana, dansatoare si muzicieni, diverse divinitati, cupluri exemplificând diferite posturi erotice. Unele dintre statuetele din aceste temple masoara aproximativ un metru înaltime si sunt reprezentari ale zeitatilor Shiva si Shakti, principiul masculin si feminin, yang si yin.
Scenele erotice sunt totusi cele care ies în evidenta, ele fiind caracteristice tantrismului. Filozofia tantrica înglobeaza întregul univers cu toate nivelele sale de manifestare, nu neaga nimic din ceea ce exista si acorda o importanta deosebita astrologiei, biologiei, anatomiei si chiar sexualitatii. Fuziunea amoroasa, considerata ca fiind în esenta o unificare a principiilor cosmice masculin si feminin, ocupa un loc deosebit de important în unele din tehnicile si procedeele tantrice.
Tantra Yoga îsi fundamenteaza tehnicile de evolutie spirituala pe stapânirea energiei sexuale, care este sublimata în energii psihomentale si spirituale. Tantra sustine ca starea de întelepciune si eliberare spirituala poate sa apara prin experienta directa a simturilor aflate sub controlul lucid al practicantului. Textul traditional “Kularnava Tantra” afirma ca “nimeni nu va reusi sa detina perfectiunea spirituala întrebuintând operatii dificile si plicticoase, caci perfectiunea se poate dobândi cu usurinta folosindu- se însasi satisfacerea tuturor simturilor”.
Despre placere, succes si talismane norocoase
În perioada antica exista o perceptie general acceptata ca existenta statuetelor sexuale simboliza alankaras, elementre atractive, ce confereau siguranta si excelenta. Aceasta supozitie se bazeaza pe textele scrise, sacre si spirituale, considerate de încredere, precum Shilpashastras si Brihat Samhita. Conform epopeii Brihat Samhita, sexul sau mithunas (cuplurile), spiridusii, lianele si statuetele sexuale erau destinate pentru a fi postate la intrarea principala pentru a aduce noroc, jucând si rolul de talisman.
Viziunea ascetilor
O alta viziune ce explica vechea arta sexuala de la Khajuraho spune ca partenerii din sculpturi simbolizeaza ascetii, precum si persoane individuale apartinând acestei categorii. Cladirea este proiectata astfel încât sculpturile participând în orgii sa fie interpreteze scenarii gândite de artistii interpreti. În plus, se spune ca artistii se foloseau de asceti exprimând emotii intense si entuziaste, ca modalitate de a ironiza variatiile tantrice ce se raspândeau în aceasta perioada.
Valorificarea limbajului
Dupa parerea specialistilor, numerele sexuale au fost folosite ca un cod pentru a exprima doctrine tantrice si întâlniri de necomunicat. De pilda, statura în care o spalatoreasa se apropie de un ascet poate parea sexuala si intensa pentru ochiul neantrenat. In terminologia tantrica, spalatoreasa simbolizeaza puterea secreta Kundalini care s-a ridicat la chakre si gâtul ascetului. Astfel, statuetele sexuale capata o noua semnificatie, tributara cultului tantric traditional.
Unde e ascunsa Yantra magica
Conform textului sacru al Shilpa Praksha, pe fiecare frunte trebuie sa existe Kamakala Yantra, o arta sexuala, plasata tactic pentru a apara fruntea de spiritele rele si de dezastre. Totusi, Yantra sacra nu trebuie sa fie vizibila amatorilor. Astfel, câteva statui cu susul în jos au fost realizate corespunzator colectiilor de Yantra sacra si suprapuse pe aceasta geometrie.