joi, februarie 29, 2024
Istoria ca o poveste

Misterioasa disparitie a Culturii Clovis, prima cultura de pe continentul american

Oamenii cu legaturi genetice cu cultura Clovis, una dintre primele culturi extinse în America de Nord, au ajuns si în America de Sud acum 11.000 de ani. Apoi au disparut misterios acum circa 9.000 de ani, conform unui nou studiu.

Se pare ca un alt grup preistoric de oameni i-au înlocuit, dar nu este clar cum si de ce acest lucru s-a întâmplat, au precizat cercetatorii într-o lucrare publicata online, pe 8 noiembrie 2018 în jurnalul Cell.

Potrivit Live Science, echipa internationala de cercetatori sugereaza ca schimbarea a avut loc pe întregul continent al Americii de Sud.

Când vine vorba despre primele populatii ale Americilor, se stiu urmatoarele: primii americani s-au separat genetic de stramosii asiatici acum circa 25.000 de ani. Acestia au trecut Strâmtoarea Bering si s-au separat în populatii americane de nord si de sud distincte. Acum circa 13.000 de ani, cultura Clovis s-a extins în toata America de Nord. Între timp, în America de Sud, acum 14.500 de ani, oamenii s-au extins pâna în punctul Monte Verde Chile, din sudul extrem al continentului, conform descoperirilor arheologice.

Pentru a afla misterele acestor americani preistorici, cercetatorii au apelat la bastinasi si la agentiile guvernamentale din Americile Centrale si de Sud, cerând permisiunea pentru a studia ramasitele popoarelor care au fost descoperite de-a lungul anilor.

Echipei de cercetatori i s-a oferit permisiunea sa realizeze analize genomice asupra a 49 de oameni preistorici a caror ramasite au fost dezgropate în Belize, Brazilia, Peru, Chile si Argentina. Cele mai vechi ramasite aveau 11.000 de ani, marcând un pas mult mai mare înapoi în timp fata de studiile anterioare, care includeau doar date genetice de la ramasite mai noi de 1.000 de ani.

Descoperirile au aratat ca ADN-ul asociat cu cultura nord-americana Clovis a fost gasit în oamenii din Chile, Brazilia si Belize, dar doar în perioada de acum 11.000 – 9.000 de ani.

Un întreg popor, dat disparut

„O descoperire cheie a fost ca un individ din cultura Clovis din America de Nord datat la vârsta de 12.800 de ani are legaturi cu cei mai vechi indivizi din Chile, Brazilia si Belize”, a precizat Cosimo Posth, coautorul studiului de la Max Planck Institute for the Science of Human History din Germania. „Descoperirea sustine ipoteza conform careia poporul care a raspândit cultura Clovis în America de Nord a ajuns si în America de Sud”, a adaugat cercetatorul.

În mod curios, acum 9.000 de ani, linia Clovis dispare. Astazi nu exista ADN asociat cu Clovis în populatiile actuale din America de Sud. Descoperirea sugereaza ca o înlocuire a populatiei a avut loc în acel timp, conform precizarilor lui David Reich, profesor de genetica la Harvard Medical School si cercetator la Howard Hughes Medical Institute.

Dupa aceasta disparitie misterioasa, exista o continuitate genetica surprinzatoare între oamenii care traiau  acum 9.000 de ani si cei care traiesc astazi în mai multe zone ale Americii de Sud.

Desi noul studiu arunca o noua lumina asupra istoriei primilor americani, este departe de a fi complet. Cercetatorii admit ca nu au avut ramasite umane mai vechi de 11.000 de ani, „astfel nu pot arata în mod direct miscarile initiale ale oamenilor din Americile Centrala si de Sud”, au scris acestia în studiu. De asemenea, desi studiul a analizat 49 de oameni care au trait în urma cu 11.000 – 3.000 de ani, cercetatorii sustin ca studiul ar fi fost mai amplu daca erau inclusi indivizi si din alte regiuni. „Nu am avut date din Amazonia, partea nordica a Americii de Sud si din Caraibe, astfel ca nu putem determina cum indivizii din aceste regiuni au legaturi cu cei pe care i-am analizat”, a conchis Reich.

Se pare ca impactul Pamantului cu resturile unei comete sau cu un asteroid au fost fatale acestei populatii stravechi.

Un alt studiu facut de cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Sud ar putea sa lamureasca problema. Acestia au descoperit o abundenta de platina în straturi de sol care au coincis cu Dryasul Timpuriu, o perioada de racire climatica extrema, care a început în urma cu aproximativ 12.800 de ani si a durat aproape 1400 de ani.

Platina este foarte rara în scoarta terestra, dar comuna în asteroizi si comete. Autorii studiului au concluzionat ca sursa cea mai probabila a acestei îmbogatiri cu platina a fost impactul cu un obiect cosmic.

Dryasul Timpuriu coincide cu sfârsitul culturii Clovis de pe teritoriul Americii si cu disparitia a mai mult de 35 de specii de animale – mamuti, tigri cu dinti sabie, mastodonti… Desi dovezile au aratat ca unele dintre animale erau deja în declin, ele nu au mai fost gasite dupa eveniment. Anomalia de platina este similara cu cea de iridiu, un alt element asociat cu obiecte cosmice, pe care oamenii de stiinta l-au gasit în straturi de roca vechi de 65 de milioane de ani, momentul unui impact care a provocat disparitia dinozaurilor.

Disparitia dinozaurilor s-a datorat impactului unui asteroid mare, în timp ce impactul care a avut loc la începutul perioadei Dryas Timpuriu a fost, probabil, din cauza fragmentelor unei comete sau a unui asteroid de dimensiuni mult mai mici, în jur de un kilometru în diametru. Impactul din Dryasul Timpuriu nu este asociat cu nici un crater cunoscut. Se poate ca fragmentele asteroidului sa fi lovit stratul de gheata sau sa fi explodat în atmosfera. Exista mai multe cratere în curs de investigare, dar nu s-a confirmat aceasta teorie în nici unul dintre acestea.

Oamenii culturii Clovis sunt considerati stramosii majoritatii culturilor indigene din America. Cultura Clovis este o cultura paleo-indiana preistorica, care a creat unelte distincte de piatra, o cultura ce a fost descoperita în strânsa asociere cu fauna pleistocena din zona localitatatii Blackwater din apropiere de Clovis, New Mexico , în anii 1920 si 1930. Acestea au o vechime de 13.000 de ani.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum