Misterul ”Omului din Vis”
Cine este “Omul din Vis”? Un ciudat caz de halucinatie colectiva? O materializare a unei entitati divine? O farsa complexa bine pusa la punct acum mai bine de 10 ani?
Potrivit lui Sigmund Freud, „tot materialul care constituie continutul unui vis este într-un fel sau altul derivat dintr-o experienta, adica a fost reprodus sau amintit în vis“.
Strania poveste a Omului din Vis îsi are originile undeva în New York. În ianuarie 2006 o pacienta a unui binecunoscut medic psihiatru de origine americana deseneaza, în timpul unei sedinte, chipul unui barbat care, conform spuselor femeii, îi aparea în mod constant în vis. Mai mult decât atât, barbatul i se adresa în mod direct, oferindu-i sfaturi legate de viata personala, dar si de cea profesionala. Întrebata de psihiatru, pacienta a jurat ca nu l-a întâlnit în viata reala si ca nu stie cine este barbatul.
Omul din Vis – caz real?
La acel moment medicul a acordat putina atentie povestii iar chipul desenat de femeie a ramas uitat în biroul sau pâna când un alt pacient l-a recunoscut în desen pe cel care avea sa primeasca numele de “Omul din Vis”.
Asemenea femeii, nici acest pacient nu-l întâlnise pe barbat în viata reala. Intrigat de ceea ce parea a fi mai mult decât o simpla coincidenta, psihiatrul a decis sa trimita portretul mai multor colegi de-ai sai. Nu mica i-a fost mirarea când apelul sau a fost urmat de mai multe telefoane si mesaje de la medici din întreaga tara, în care acestia îi descriau cum si alti pacienti pe care îi tratau l-au recunoscut pe misteriosul barbat.
Din 2006 si pâna în prezent peste 2.000 de oameni din Los Angels, Berlin, Sao Paolo, Roma, Beijing, Moscova, Teheran, Barselona, Paris, New Delhi, sau Stockholm au recunoscut chipul Omului din Vis.
Desi ipostazele în care Omul din Vis îsi face aparitia sunt diferite, imaginea de ansamblu este aceeasi: de fiecare data barbatul îi ajuta, într-un fel sau altul, pe cei care îl viseaza. Fie ca le indica calea iesirii dintr-un cosmar care îi mistuie, fie ca le ofera sfaturi legate de viata personala sau profesionala, barbatul pare se fie o entitate binevoitoare.
Mai multe teorii au fost elaborate de-a lungul timpului:
1. Teoria fetei familiare
Conform acestei teorii, unii indivizi au o figura extrem de “familiara”, ei prezinta o serie de trasaturi comune care îi fac usor de recunoscut în diferite situatii . Din aceasta cauza, este foarte posibil ca Omul din Vis sa nu fie altceva decât o reprezentare onirica a unei persoane din viata reala pe care, desi nu si-o amintesc, cei vizati au cunoscut-o la un moment dat.
2. Teoria imitatiei
Conform acestei teorii psiho-sociologice, fenomenul este unul întâmplator dar care a fost dezvoltat în mod constant de “abilitatea creierului de a imita”. Mai simplu, unii indivizi pot fi usor impresionati de catre semenii lor. Din momentul în care acestia dezvolta un oarecare atasament fata de aceste persoane, este foarte posibil sa dezvolte vise sau fantezii concentrate în jurul celui/celei care i-a impresionat.
3. Teoria religioasa
Una dintre cele mai interesante teorii este cea religioasa. Conform acesteia, Omul din Vis poate reprezenta o manifestare a divinitatii. Chipul comun, extrem de familiar, este modul în care divinitatea a ales sa se înfatiseze anumitor indivizi. Faptul ca Omul din Vis a fost descris drept o entitate binevoitoare, dornica sa ajute, nu face decât sa întareasca aceasta teorie.