duminică, aprilie 14, 2024
Istoria ca o poveste

Primii oameni au ajuns pe continentul american cu mult timp inainte decat se credea initial

Primii oameni au ajuns pe continentul american, mergând de-a lungul coastei Asiei de nord-est, cu mult timp înainte de alta cultura despre care se credea ca este prima.

Pâna acum, cultura Clovis care si-a facut aparitia în Americi acum 13.500 de ani era acceptata ca fiind originea multor culturi bastinase de pe continent, scrie Science Alert.

Totusi, cu numarul de dovezi în continua crestere, antropologii au declarat ca aceasta idee este falsa.

Clovis a trecut în America de Nord prin Strâmtoarea Bering în timpul ultimei Ere Glaciare care a facut ca Asia si America de Nord sa poate fi traversate pe jos.

Exista foarte putine ramasite scheletice ale culturii Clovis, prima fiind gasita în Mexic în 1932. Cea mai concludenta dovada a fost reprezentata de ramasitele lui Anzick-1, un nou-nascut din situl Montana, care a aratat o conexiune genetica cu populatiile moderne de amerindieni si cu populatiile din Siberia.

De la început, nu toti cercetatorii au fost de acord cu originea siberiana, întrucât genomul lui Anzick-1 prezinta unele divergente fata de populatiile siberiene.

Acum, o echipa de antropologi din Statele Unite a adunat dovezi conform carora primii americani au urmat plajele pacifice bogate în alge. Asadar, parcursul a fost nord-estul Asiei, Beringia, care a jucat rolul de pod terestru si America de Nord.

Cercetatorii sustin ca aceasta migratie a avut loc acum 17.000 de ani, când spatiul dintre cele doua continente a fost bogat în vegetatie marina si a devenit un teren mâlos sau o mlastina. Fara bariere geografice, o astfel de migratie ar fi fost posibila.

De asemenea, aceasta idee este sustinuta si de un studiu din 2011 care a datat unelte de piatra gasite în Texas cu vârsta de 15.500 de ani si figuri umane pietrificate din Oregon care dateaza de acum 14.000 de ani.

Un alt studiu a descris vestigiile unui mastodont macelarit din Florida, care are o vârsta de 14.550 de ani.

„Exista o serie de date genetice, arheologice si geologice care sustin teoria colonizarii mai devreme a Americii, acum 20.000 – 15.000 de ani”, a precizat cercetatorul Torben Rick de la US National Museum of Natural History.

Din pacate, cercetatorii nu pot avea suficiente dovezi de la punctele cele mai importante, anume spatiul dintre cele doua continente. Tarmul s-a erodat, nivelul marii a crescut, iar liniile de tarm au migrat.

https://www.sciencealert.com/first-americans-travelled-along-coastal-kelp-highway

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum