Sid Hurwich a fos un om care a reusit sa inghete timpul.
Cine nu ar fi tentat sa îsi schimbe trecutul, sau sa poata arunca o privire în viitor? Mai ales daca esti un cercetator inventiv si cu posibilitati, tentatia de a construi o masinarie de calatorit in timp este extrem de mare. Probabil tentative de a construi astfel de dispozitive sunt multe, însa publicul larg nu are acces la asemenea informatii. Din fericire, inormatiile mai si rasufla.
Noi tindem sa luam de buna afirmatia ca timpul liniar este armonios si stabil. Suntem convinsi ca viteza timpului nu s-ar putea accelera sau încetini. Oricât de straniu ar parea, unii oameni au inventat si dezvoltat tehnologii ce folosesc modalitati de accelerare a curgerii timpului în unele zone. Desigur ca stiinta oficiala nu este deloc deacord cu aceste concepte. Lucruri de acest gen ne ofenseaza ratiunea.
Cine a fost Sid Hurwich?
Un caz foarte ciudat care implica puterea de a schimba cursul timpului, a fost raportat în 1977. Acest caz a provocat senzatie la nivel mondial. Totul se învârte în jurul lui Sid Hurwich, inventator evreu care a trait în secolul trecut în Canada. El s-a nascut în 1918, fiind un copil cu capacitati extraordinare.
Era de o inteligenta iesita din comun, motiv pentru care cei mai multi îl considerau un viitor geniu. El colectiona piese la întâmplare, care nu aveau nici o legatura între ele si reusea sa asambleze cu ajutorul lor masinarii perfect functionale.
Mai târziu, la maturitate, a ajuns sa fie cunoscut ca „omul care poate repara orice”. În 1934, Sid a obtinut distinctia de a fi fost primul mester particular ce putea repara orice pe tot cuprinsul Canadei. Era un tehnician atât de capabil si de talentat, încât compania locala de electricitate a reusit sa-l scape de stagiul militar ca sa-i ajute sa dezvolte infrastructura publica de alimentare electrica.
Asa cum presimteau ceilalti despre el când era copil, Hurwich a avut o sclipire de geniu într-un punct de cotitura al vietii sale. La vârsta de 36 de ani s-a retras din activitate în urma unui atac de cord, dedicându-si viata cercetarii si inventiilor, care l-au dus la crearea unui enigmatic dispozitiv capabil sa înghete timpul si chiar sa-i schimbe complet fluxul. Adica putea face ca viitorul sa se scurga înspre trecut.
Articolul
Conform stirii publicate într-o editie din anul 1977 a ziarului Vancouver Sun Times, inventatorul Sid Hurwich din Toronto pare sa fi descoperit o modalitate de a afecta curgerea timpului într-o zona „data” – printr-un procedeu tehnologic. Datorita efectelor extrem de stranii ce apareau atunci când folosea acel aparat, Hurwich a înteles ca inventia sa ar putea avea o aplicatie practica – în legatura cu o serie de jafuri rapide ale unor banci, în anul 1969.

În 1969, mai multe banci au fost jefuite în provincia canadiana Ontario. Politia nu reusea sa-i prinda pe criminali, iar Hurwich s-a oferit sa ajute, spunând politistilor ca este capabil sa înghete timpul si astfel sa afle cine se ascunde în spatele jafurilor. Bineînteles ca nu a fost crezut. Însa el a facut niste demonstratii care au constat în înghetarea în timp a unui revolver si scurgerea stranie a 25 de minute într-o secunda.
Pe larg, povestea spune ca Hurwich avea prieteni în politie si, într-o seara, a chemat un grup de ofiteri si angajati ai personalului de securitate de la banci, la el acasa, pentru a face o demonstratie a noii sale inventii. Articolul din Sun Times îl citeaza pe inspectorul Bill Bolton care a participat la demonstratie:
„Tot ce îmi aduc aminte este ca era sub masa – aparatul sau ce-o fi fost el – iar pe masa era întinsa o cuvertura de pat. Pistolul meu de serviciu a întepenit pur si simplu. Nu puteam sa-i mai trag piedica, nu puteam sa-l mai ridic de pe masa, si chiar si când era pe masa nu puteam sa-i trag piedica.”
Hurwich ne-a spus: „Acum fiti atenti la ceasurile voastre.”
Îmi aduc aminrte ca unul dintre cei de fata a spus: „Cand s-a petrecut asta?„, iar Hurwich i-a spus: „În clipa în care ai intrat pe usa. Ai intrat în camera acum 25 de minute. Acum uitati-va la ceasurile voastre. Ceasurile sunt în urma cu 25 de minute.”
Pe masura ce ofiterii de paza paraseau casa, sotia lui Hurwich a auzit fara sa vrea pe unul dintre ei spunând ca armata ar trebui sa fie informata despre acel aparat „si atunci m-am gândit pentru prima oara ca ar putea fi folosit în razboi sau în armata sau în chestii din astea”, spune Hurwich. Si s-a întors la treaba în subsolul sau. Iar când a simtit ca aparatul este gata, el si-a contactat un frate care locuia în Israel… La putina vreme, Hurwich a primit o vizita a doi ofiteri israelieni de rang înalt. Dupa o scurta demonstratie, ei au plecat cu modelul functional si cu toate planurile si proiectele pe care Hurwich le avea.
Imaginati-va implicatiile în aparare ale unei astfel de tehnologii. Articolul din 1977 mai sustine si faptul ca în luna iunie a aceluiasi an, lui Hurwich i s-a decernat decoratia „Protectorii Statului Israel din partea Organizatiei Sioniste din Canada, pentru un aparat militar secret pe care el îl oferise Israelului cu sapte ani înainte.”
Cea mai interesanta parte a articolului spune ca:
„Hurwich sustine ferm ca acel aparat nu a fost chiar o inventie. El spune ca a folosit pur si simplu unul dintre cele mai vechi principii de baza ale electricitatii si i-a dat o alta întrebuintare.”
Cum o fi fost oare posibil ca politistii sa nu fie în stare sa traga piedica de la pistoalele lor – si nici macar sa le ridice de pe masa?
Indiferent cât de nebunesc pare, una dintre explicatii ar putea fi aceea ca timpul curgea atât de încet în spatiul din jurul lor, încât orice tentativa de a misca arma s-ar fi desfasurat atunci în microsecunde ale timpului normal. Poate ca presiunea realizata asupra armei li s-a parut normala atunci, dar se poate ca ea sa nu fi durat suficient de mult timp, în timpul conventional, pentru a învinge inertia obisnuita ce mentinea arma pe masa. În cadrul sistemului lor de observatie, lucrurile poate ca au parut normale – dar atunci când si-au verificat ceasurile, au avut o foarte mare surpriza. Probabil ca pentru a misca într-adevar pistolul ar fi trebuit sa îl împinga pentru mai mult timp, de vreme ce timpul conventional s-a modificat atât de mult, iar ceasurile lor au masurat a fi 25 de minute.
Ce se mai stie de Hurwich?
Nu se stie daca politia a prins autorii jafurilor bancare si pâna în 1977 nu s-a mai auzit nimic de Hurwich. Atunci a aparut acel articol despre povestea lui Hurwich într-un ziar din Vancouver. Ziaristii canadieni an relatat povestea misteriosului om si al aparatului sau, pentru ca la sfârsitul articolului sa se întrebe unde a disparut acesta.
Ce s-a întâmplat cu Hurwich este neclar. Cercetatorii nu au reusit sa gaseasca nici macar necrologul acestuia. Este ca si cum Hurwich s-ar fi volatilizat. Mai mult de atât, se pare ca a disparut împreuna cu toata familia sa. S-a speculat ca barbatul s-ar fi folosit de aparatul sau pentru a trece într-o dimensiune paralela sau chiar în viitor.
Are într-adevar armata israeliana dispozitivul Hurwich? Daca da, îl utilizeaza în ocazii speciale sau în situatii grave de criza militara? Este aparatul înca în posesia armatei Isarelului?
Privitor la întrebari de acest gen, iata ce scrie Bullivant Richard în cartea sa „Time Travel True Stories”:
„Scepticii spun ca, daca israelienii au avut cu adevarat un astfel de dispozitiv care ar fi putut servi ca scut împotriva bombelor si a rachetelor, care ar fi putut „îngheta” arme, sau modifica fluxul timpului, armata lor ar fi fost invincibila si nu ar fi avut atâtea victime. Altii spun ca dispozitivul Hurwich poate fi o sabie cu doua taisuri. În cazul în care acesta poate „îngheta” armele inamicului, acesta ar „îngheta” si armele celor care utilizeaza dispozitivul. Astfel, dispozitivul ar putea fi folosit într-o maniera restrânsa, limitându-se la a bruia radarele sau alte dispozitive electronice inamice, dar nu si pentru a induce o înghetare a timpului.”
Masina care ingheata timpul ar putea fi una dintre cele mai mari inventii, însa, povestea sa este învaluita în mister în mod deliberat. Cu siguranta ea exista într-un laborator secret unde a fost testata si, probabilm perfectionata.