Steaua lui Barnard ar avea pe orbita un Super-Pamant

Steaua lui Barnard ar avea pe orbita un Super-Pamânt, conform concluziilor unui studiu publicat în Nature. Cercetatorii sustin ca exoplaneta Barnard b ar fi o planeta telurica de cel putin trei ori mai mare decât Pamântul.

In contrast cu Planeta albastra, Barnard b ar putea fi descrisa ca o lume înghetata. Daca va fi confirmata, descoperirea este importanta pentru ca reprezinta o oportunitate ideala de studiere a unei planete din afara Sistemului Solar.

Steaua lui Barnard (GJ 699) este o pitica rosie, o stea mult mai mica si mai rece decât Soarele. Aflata la aproximativ sase ani lumina de noi, GJ 699 este cea mai apropiata stea singulara, Proxima Centauri, Alpha Centauri si Centauri B formând un sistem stelar triplu. Desi multi astronomi si-au îndreptat atentia catre Steaua lui Barnard, aceasta nu parea sa aiba o exoplaneta pe orbita.

În noul studiu, cercetatorii au analizat variatiile de intensitate ale luminozitatii stelei din datele culese în aproximativ optsprezece ani de multiple observatoare din lume. Conform concluziilor publicate, exoplaneta Barnard b (GJ 699 b) ar efectua o orbita completa în 233 zile. Planeta ar fi un Super-Pamânt, o planeta telurica cu o masa minima estimata de cel putin 3,2 ori mai mare decât Terra. Desi este mai aproape de steaua sa decât Pamântul de Soare, Barnard b ar avea o temperatura medie estimata la minus 150 grade Celsius, din cauza faptului ca Steaua lui Barnard are o masa de doar 0,14 din cea a Soarelui.

Autorii cercetarii sustin ca sunt convinsi în proportie de 99% de existenta exoplanetei, dar ar putea exista si alte cauze ale variatiei periodice a intensitatii stelei. Daca va fi confirmata, exoplaneta Barnard b ar reprezenta o candidata ideala pentru studii mai amanuntite, data fiind proximitatea fata de Terra.

Studiul „A candidate super-Earth planet orbiting near the snow line of Barnard’s star” a fost publicat în revista Nature din 14 noiembrie 2018.

Sursa: Nature

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20
%d blogeri au apreciat: