Geomantia, arta enigmatica a amplasarii in spatiu
Termenul de geomantie s-ar traduce ca: „ghicitul în pamânt„, sau „divinatie cu ajutorul pamântului„. Aceasta arta divinatorie are o istorie straveche. Unii spun ca aceasta tehnica divinatorie a fost creata, probabil, de vrajitorii triburilor din preajma tarmurilor marii. La aceasta ipoteza duce observarea directa a geomantiei ce subzista înca în Peninsula Arabica.
Geomantia tine de o straveche maiestrie chinezeasca de a modela relieful pentru a fi în deplina armonie cu energia vitala a pamântului.
Cum functioneaza geomantia? Care este rolul culorilor si decoratiunilor în aceasta arta care tine seama pâna si de influentele astrologice?
Bruce Lee, fostul rege al kung-fu-ului, a murit prematur în 1973 fiindca, asa cum se stie din surse informate, statea într-o casa incarcata de energie negativa din cartierul Kowloon al Hong Kongului. Stiind de aceasta energie negativa, Bruce Lee a dorit sa o raspândeasca amplasând o oglinda cu opt fatete în fata intrarii. Când însa o furtuna i-a distrus oglinda, casa lui a ramas neprotejata si el a murit la scurt timp dupa aceasta. Geomantia ofera cheia în încercarea de a rezista acestor energii negative si de a le stimula pe cele pozitive, un sistem complet de arta peisagera mistica bazata pe o vechea întelepciune si filosofie chineza.
Armonizarea cerului cu pamântul
Armonia pitoreasca a peisajelor traditionale chinezesti nu a aparut din întâmplare. Geomanti priceputi, chinezii au împletit fortele naturale cu forme facute de mâna omului, reducând influentele nefaste si amplificându-le pe cele pozitive.
De ce faceau ei acest lucru? Pentru a aduce sanatate, fericire si prosperitate oamenilor ce traiau într-un loc anume. Cum reusea un geomant sa armonizeze un loc cu oamenii care traiau acolo?
Numele chinezesc al geomantiei, Feng-Shui, se poate traduce literal prin „vânt si apa„.
Feng-Shui reprezinta fortele naturii actionând asupra unui loc: vântul asupra dealurilor si copacilor, iar apa în râuri, ploaie, izvoare si sub pamânt. Aceste forte provin din trei surse: din cer, care cuprinde factorii astrologici si de timp, din pamant, care cuprinde terenul si vremea si din elementul uman.
Dupa ce se gaseste o armonie între cei trei factori într-un loc, sarcina geomantului este îndeplinita.
Feng-Shui face parte din viata de zi cu zi în China. In trecut erau consultati geomanti ori de câte ori era planuita construirea vreunei case, mormânt ori a oricarei alte schimbari aduse peisajului. Amplasarea unei case sau chiar si ridicarea unui gard sau stâlp schimba mediul. Sarcina geomantului era aceea de a determina efectul pe care o asemenea schimbare îl putea aduce si daca trebuia sa nu fie pusa în aplicare.
Conform conceptiei Feng-Shui-ului, norocul oamenilor depinde întru totul de cât de corect îsi construiesc locuintele si cât de favorabil le-au fost înmormântati stramosii.
Oamenii îsi pot depasi limitele traind în armonie cu toate fortele naturii, unind aceste forte cu puterea Fortei Supreme si armonizând principiile opuse Yin si Yang. Echilibrul dintre Yin si Yang se manifesta sub forma Chi- ului, „sufletul cosmic” benefic.
Dezechilibrul se manifesta sub forma Sha Chi, „suflul de rau augur„, care este opus Chi-ului.
Scopul Geomantiei este promovarea Chi-ului si protectia împotriva Sha Chi-ului. Pentru a ajunge la o armonie deplina, fiecare cladire si trasatura din peisaj, fie ca este naturala sau facuta de mâna omului, trebuie sa ocupe pozitia corecta si sa fie amplasata de geomant.
Geomantii priceputi folosesc un instrument numit busola Feng-Shui pentru a-i ajuta sa determine situarea corecta a caselor de locuit, a mormintelor si a altor locuri. Aranjate concentric pe fata busolei exista informatii privind astrologia, directiile geografice, trasaturile reliefului si simboluri dintr-o veche carte numita „Cartea schimbarilor„.
Arta amplasarii
A fi la locul potrivit, în directia cea mai buna, înseamna a fi corect din punct de vedere ritual si eficient din punct de vedere practic. Acest lucru înseamna sa fii în armonie cu universul. Pentru a ajunge la acest stadiu, Feng-Shui foloseste reguli precise de amplasare. Astfel, catre nord si în spate trebuie sa fie munti sau dealuri care sa pazeasca de influentele nefaste. Catre sud trebuie sa fie o priveliste, de preferinta, continând o apa curgatoare sau marea.
Alegerea locului corect este guvernat de cinci factori:
-LOONG: Dragonul, care este de forma dealului sau unduirilor pamântului din acel loc,
-XUE: Golul, este fundamentul, tipul de pamânt si stabilitatea solului.
-SHA: Nisipul, este peisajul înconjurator.
-SHUI: Apa, reprezinta forma pârâurilor ce curg în apropiere sau strabat locul,
-XIANG: Orientarea, este directia catre care este îndreptat locul.
Experienta îndelungata, împreuna cu gândirea mistica chineza au stabilit un set de reguli complicate care definesc modul în care trebuie luati în considerare toti acesti factori.
Geomantul, ajuns în aceasta pozitie dupa ani lungi de ucenicie la un maestru, foloseste un amestec de cunostinte, experienta si intuitie când este sa determine amplasarea vreunui lucru construit de om. Luarea unei asemenea decizii este de importanta majora, fiindca, o data ce s-a ales un loc, norocul celor care îl folosesc se stabilizeaza.
În mitologia chineza Dragonul simbolizeaza fortele benefice ale naturii si Fiinta Suprema. În geomantie Dragonul este semnul topografiei, „dealurile si vaile„.
Câmpia nu este considerata a fi un loc bun, ci „un dragon fals„, care poate aduce dezechilibru, boala sau chiar distrugere. Ondularile obisnuite sunt un „dragon bun” si lor li se datoreaza natura pitoreasca a multor peisaje chinezesti, mai ales din apropierea celebrelor morminte ale împaratilor Ming de lânga Beijing, cel mai armonios loc geomantic dintre toate.
Nu este usor sa gasesti locuri potrivite. În vechiul cântec chinezesc „Despre Geomantie” exista o zicala conform careia îti trebuiesc trei ani ca sa gasesti Dragonul, dar zece pentru un gol. Iar adagio-ul din Feng-Shui: „Usor este sa gasesti Dragonul si greu XUE” accentueaza aceasta parte ca fiind cea mai importanta si, în acelasi timp, cea mai grea.
Sarcina cheie a geomantului este sa gaseasca XUE.
Ceilalti factori, Nisipul, Apa si Orientarea sunt pe planul doi, dupa Dragon si amplasare, dar si acestia pot avea o influenta buna sau rea. Exista 27 de tipuri de Nisip si 9 tipuri de Apa, toate interactionând cu alte aspecte ale locului care îl pot face fast sau nefast.
Ultimul element care trebuie luat în considerare este astrologia. În Feng-Shui, o casa, un birou sau mormânt trebuie sa fie orientate în asa fel încât sa fie în armonie cu horoscopul persoanei care îl ocupa.
Data si ora nasterii persoanei este legata de datele din harta geomantica pentru a se gasi cea mai buna orientare care apoi sa fie încorporata în structura. Exemple clare ale acestui fapt sunt cimitirele chinezesti de pe insula din Golful Miro din Hong Kong, unde mormintele sunt îndreptate catre directii diferite, hotarâte de horoscopul ocupantului mormantului.
În legatura cu insula Hong Kong ar mai fi un alt aspect interesant. Aceasta insula a fost denumita „stânca golasa” de catre chinezi, deoarece are un Feng-Shui rau. Ea nu poseda energie benefica Chi si a fost deocheata de pirati.
Când au preluat-o brtanicii în 1842, ei nu au facut decât sa înrautateasca Feng-Shuiul deja negativ. Construind primul centru comercial, ei au croit drumuri de rau augur, au nivelat dealuri si au umplut lacurile cu pamânt. Abia dupa ce a fost mutat Hong Kong Central, unde privea catre apa si era sustinut în spate de munti a început centrul comercial sa prospere.
Palatul Imperial de Calatorie de la Hu-Kiu-San ilustreaza si el câteva dintre elementele geomantice importante – muntii in spate, apa în fata si o pagoda pe un deal pentru a îndeparta influentele rele.
Orasul Interzis din inima Beijingului a fost construit în conformitate cu principiile Feng-Shui. Pe o harta datând din secolul al XVIII-lea, orasul este înfatisat ca o piata goala înconjurata de ziduri, cu împrejurimile aliniate perfect.
Împaratii chinezi sedeau pe tronul dragonului îndreptat catre sud. În acest fel ei erau paziti de relele venite dinspre nord si aveau energie benefica Chi de la marea si soarele dinspre miazazi.
Geomantia si semnificatia decoratiei
Fiecare element din cladirea traditionala este hotarât de Feng-Shui. Lucruri care par a fi pur ornamentale au de fapt semnificatii precise si functii simbolice. Dragonii de pe acoperisuri, trasatura principala a arhitecturii chinezesti, simbolizeaza puterea zeilor si sunt un mijloc eficient de a îndeparta influentele negative.
Dragonii-peste de pe o cladire sunt simbolul succesului.
Pazitorii legendari ai binelui, tigrul alb al apusului si dragonul alb al rasaritului sunt foarte bine cunoscuti. Tigrul alb se afla plasat pe latura dreapta a unei cladiri, iar dragonul albastru la stânga. Exista si posibilitatea sa se scrie LOONG YIN la stânga, însemnând „dragonul vorbeste” si HU XIAO, „tigrul rage” la dreapta cladirii.
Culoarea este importanta. Fiecare culoare are o semnificatie precisa în traditia chinezeasca, iar în arhitectura ea este aplicata ornamentelor. Culorile sunt alese cu grija pentru a avea un efect anume, opunându-se influentelor rele si întarindu-le pe cele benefice.
Rosu, culoarea cea mai viguroasa, reflecta principiul activ Yang, ca simbol al virtutii si sinceritatii, folosit întru binecuvântarea si fericirea locuitorilor unui camin.
Galbenul, considerat în trecut culoare imperiala, simbolizeaza pamântul si este purtatorul principiului pasiv Yin. El este întâlnit la înmormântare si la obtinerea de binecuvântari geomantice, talismane împotriva influentelor rele, în coridoare întunecoase existând scrise descântece pe hârtie galbena.
Verdele este legat de padure si reflecta cresterea, tineretea si viata îndelungata.
Albul este un simbol al puritatii dar si al penitentei si doliului. Este considerata o culoare rea si prin urmare nu este folosit pe suprafete mari cum ar fi peretii caselor.
Cum se foloseste Feng-Shui-ul astazi?
Originar din China, Feng-Shui s-a raspândit si în Japonia, sud-estul Asiei, iar în secolul al XX-lea si în alte colturi ale lumii.
Desi guvernul comunist chinez a descurajat practicarea Feng-Shui-ului, el este la loc de cinste în Hong Kong, Malaezia si Singapore unde este privit ca un mijloc de a asigura norocul oamenilor de afaceri si a proprietarilor de case.
Multe cladiri moderne de seama, sedii de birouri si hoteluri din Hong Kong si din Singapore au fost proiectate conform principiilor Feng-Shui. Gasirea de locuri virane pentru construirea cladirilor nu este singurul rol al Feng-Shui-ului, functia lui principala din zilele noastre fiind aceea de a remedia situatiile daunatoare.
Azi este greu de gasit locul perfect si oamenii trebuie sa se multumeasca si cu situatii departe de a fi ideale. În conceptia geomantilor, locurile imperfecte nu sunt altceva decât dezechlibre dintre fortele Yin si Yang, iar acesti oameni stiu cum sa remedieze problema.
Un exemplu este cel al lui Milton Glaser, artist grafic din New York, exasperat de cele 6 spargeri date la el în birou, a trimis un plan detaliat al locului unui expert în Feng-Shui din Hong Kong. Raspunsul venit a fost sa îsi puna în birou un acvariu cu 6 pesti negri si sa agate un ceas rosu pe tavan. Dupa ce s-a conformat acestor instructiuni el nu a mai fost niciodata pradat.
Pagodele sunt unele dintre structurile obisnuite folosite pentru remedierea relelor. Aceste turnuri au fost construite în locuri active din punct de vedere geomantic pentru a ameliora influentele rele cum ar fi dealurile cu conformatiile nefaste. Un alt obiect important poate fi oglinda care, plasata de-a lungul unui acoperis, drum sau gard, deturneaza „suflul nenorocos” care calatoreste întotdeauna în linie dreapta. Cel mai adesea aceste oglinzi sunt rotunde, fiind înconjurate de opt trigrame luate din I Ching, „Cartea schimbarilor„.
Demolarea de pereti, blocarea unor ferestre vechi si deschiderea altora noi, sau doar schimbarea amplasarii usii sunt câteva dintre tehnicile prin care actioneaza Feng-Shui-ul ca remediu.
Se spune ca dupa ce s-a schimbat amplasarea usii de la intrarea Hotelului Hyatt din Singapore, a crescut fulgerator si numarul de clienti. Efectul geomantiei în crearea de peisaje si cladiri placute vederii este clar de la bun început. Mai ales în comunitatile chinezesti din lumea întreaga exista traditia aceasta ce continua sa înfloreasca si sa îmbogateasca viata de zi cu zi a oamenilor.