Hy-Brasil, povestea insulei fantoma

Daca ar fi sa alegem tarâmurile misterioase ca subiect de conversatie, Atlantida ar fi, imediat, principalul punct de interes.

Mai exista o insula, mai putin cunoscuta, dar a carei legenda este poate chiar mai interesanta decât cea a legendarei Atlantida: Hy-Brasil.

Presupus leagan al unei civilizatii antice mult superioare celor cunoscute pâna în prezent, Hy-Brasil, sau Insula Fantoma, apare în toate hartile navale realizate pâna în jurul anului 1776. Urmeaza o perioada în care interesul pentru misteriosul tarâm scade, apoi, în 1980, incidentul Rendlesham este cel care readuce în prin plan povestea insulei Hy-Brasil.

Hy-Brasil, Insula Fantoma

Presupus localizata la 320 de kilometri la vest de tarmurile Irlandei, în nordul Oceanului Atlantic, Hy-Brasil este unul dintre acele tinuturi legendare despre care poti auzi în vechile povesti marinaresti.

Harta Europei de la 1570, in care apare Hy-Brasil
Harta Europei de la 1570, in care apare Hy-Brasil

Insula Fantoma apare pe mai toate hartile navale de dinainte de 1776 si este reprezentata, de obicei, de un cerc mic strabatut prin centru de ceea ce pare sa fie un canal sau un râu de mari dimensiuni. Chiar si celebrul Piri Reis a inclus insula în harta sa din 1513 în care era reprezentata Europa si zona Mediteraneana.

Povesti despre insula au tot circulat prin Europa. Timp de secole, europenii au crezut ca Hy-Brasil este fie pamânt sacru, fie biblica Gradina a Edenului, fie un loc în care traiesc sfintii sau chiar tarâmul unei civilizatii antice extrem de avansate.

În mitologia irlandeza se spune ca Insula Fantoma este permanent învaluita în ceata, cu exceptia unei singure zile la fiecare sapte ani. Dar chiar si atunci, muritorilor de rând nu le este permis sa puna piciorul pe insula.

Denumirea de “Hy-Brasil” a fost conferita insulei în Evul Mediu si este derivata din termenul “brazil” care facea referire la o vopsea de culoare rosie, extrem de rara. Legendele spun ca acel tip de vopsea nu se putea gasi decât pe insula si doar câtiva negustori stiau “drumul” catre tinutul misterios. Cei care cunosteau secretul insulei preferau mai degraba sa moara decât sa dezvaluie modul în care se putea ajunge acolo.

Primele expeditii în cautarea Insulei Fantoma

Prima expeditie documentata care a avut ca scop declarat gasirea insulei Hy-Brasil a avut loc în anul 1480, când exploratorul englez John Jay Jr. a plecat din portul Bristol într-o calatorie în urma careia spera sa fie primul european care sa puna piciorul pe Insula Fantoma. Dupa ce a petrecut doua luni pe mare, John Jay Jr. s-a întors fara nici o dovada ca insula ar exista sau ca ar fi existat vreodata. Sau cel putin asta s-a crezut la acea vreme!

În 1497, diplomatul spaniol Pedro de Ayala a întocmit un raport pentru regele Spaniei în care scria ca John Cabot (primul european care a vizitat America de Nord dupa vikingi) s-a întâlnit cu mai multi oameni (presupusi marinari) în portul Bristol care, aparent, stiau de existenta insulei Hy-Brasil. Mai mult decât atât, acestia pareau sa cunoasca si pozitia ei exacta. Marinarii, ametiti de aburii alcolului, i-au povestit lui Cabot despre minunatiile pe care le-au vazut pe insula.

Din documentul lui Pedro de Ayala rezulta ca expeditia lui John Jay Jr. nu ar fi fost un esec, asa cum s-a crezut initial, ci ca exploratorul ar fi descoperit totusi misterioasa insula. Însa daca asa stau lucrurile, de ce ar fi mintit John Jay Jr. în legatura cu rezultatul expeditiei sale?

O alta aparitie a insulei a avut loc în 1674, când capitanul scotian John Nisbet a afirmat ca în timpul unei calatorii catre Franta, ar fi trecut pe lânga Insula Fantoma. Mai mult, acesta ar fi trimis câtiva membri ai echipajului pe insula unde acestia au petrecut o zi întreaga explorând. Acolo, marinarii s-ar fi întâlnit cu un batrân care le-a oferit aur si argint. Nisbet a mai notat ca insula ar fi populata de iepuri negri uriasi si de un personaj misterios care ar locui singur într-un imens castel de piatra.

Pe oricât de ilare ar parea relatarile lui Nisbet, în mod straniu, o noua expeditie condusa de aceasta data de capitanul Alexander Johnson pare sa confirme descrierile lui Nisbet. Johnson, care a declarat ca a gasit Hy-Brasil la aproximativ 200 de mile marine de coastele Irlandei, a oferit o descriere a locurilor aproape identica. Asta desi cei doi capitani nu s-au întâlnit si nu au vorbit niciodata.

Hy-Brasil dispare în mod misterios

În anii care au urmat expeditiei conduse de Alexander Johnson, Hy-Brasil pare sa dispara complet din relatarile marinarilor. Desi au existat mai multe încercari de a gasi insula, aceasta pare sa fi disparut complet, de parca ar fi fost înghitita de ocean.

Cu timpul, cartografii au încetat sa mai “deseneze” Hy-Brasil pe harta iar în anul 1865 Insula Fantoma mai aparea pe o singura harta englezeasca unde era notata ca “Brazil Rock”.

Cum este posibil ca un loc care promitea comori inimaginabile sa fie dat uitarii atât de repede? Cum este posibil ca legenda insulei sa dispara atât de rapid din relatarile marinaresti?

În anul 1872 Robert O’Flaherty si scriitorul T. J. Westropp au declarat ca au vazut misterioasa insula. Westropp a spus chiar ca, dupa ce a vizitat de trei ori insula, si-a adus si familia pentru a o vedea si ei cu proprii lor ochi. Însa acestia nu au mai apucat sa o viziteze deoarece atât Westropp, cât si membrii familiei sale au vazut cum Hy-Brasil apare din ceata, iar mai apoi cum dispare fara urma.

Incidentul Rendlesham

În decembrie 1980 padurea Rendlesham din Suffolk, Anglia, a fost locul unor întâmplari mai mult decât ciudate.

Sectiune descifrata a codului binar de la Rendelsham, in care apare mentiunea despre Hy-Brasil
Sectiune descifrata a codului binar de la Rendlesham, in care apare mentiunea despre Hy-Brasil

În data de 26 decembrie, în jurul orei 3:00 dimineata, o serie de lumini pe cer au atras atentia soldatilor americani din baza militara RAF Woodbridge. Urmarind luminile si ceea ce parea a fi o nava neidentificata, câtiva soldati s-au aventurat în padurea Rendlesham. Aici, conform spuselor lor, au gasit ceea ce parea a fi o sfera ce emana o lumina foarte puternica.

Unul dintre soldati, Jim Penniston a venit în contact cu câteva fragmente metalice pe care le-a gasit pe pamânt, la câtiva metri distanta de nava neidentificata. Conform declaratiilor acestuia, în momentul în care a atins fragmentele, o serie de numere si coduri binare i s-au aratat în minte. Penniston a notat însiruirea de 1 si 0 într-un carnet (pe nu mai putin de 16 pagini), însa codul a ramas un mister timp de aproape 30 ani pâna când expertul în coduri binare Joe Luciano a reusit sa-i descifreze mesajul.

Codul binar contine o însiruire de coordonate, coordonate care întroduse într-un computer au condus catre mai multe monumente importante de pe glob: Marea Piramida din Giza (Egipt), Caraccl (Belize), formele de la Nazca (Peru), sau Templul lui Apollo (Grecia) . De asemenea, codul mai contine si o serie de coordonate (52.0942532 N ?i 13.131269 W) care coincid cu cele din hartile maritime vechi si care indicau locul unde s-ar afla Insula Fantoma. Foarte interesante sunt si referirile la “anul de origine 8.100” despre care mai multi experti au spus ca ar putea reprezenta “anul de nastere” al unei civilizatii înca necunoscute.

A doua Atlantida

Multi experti considera Hy-Brasil ca fiind “a doua Atlantida” si asta pe buna dreptate. Similitudinile dintre cele doua legende nu pot fi ignorate atât de usor. Ambele tarâmuri par sa fi suferit aceeasi soarta tragica, fiind inghitite de ape. Atât Atlantida cât si Hy-Brasil par sa fi gazduit civilizatii extrem de avansate despre care astazi nu cunoastem foarte multe lucruri. Ambele legende graviteaza în jurul ideii de “tarâm inaccesibil muritorilor de rând”, dar se face referire si la comori inimaginabile.

Este greu de crezut ca sute de marinari s-au înselat cu privire la existenta Insulei Fantoma. Este si mai greu de crezut ca de-a lungul timpului zeci de cartografi au facut exact aceeasi greseala. Cu toate acestea, existenta Hy-Brasil ramâne un mare mister. Dovezile mitologice si relatarile reale sunt greu de ignorat însa acestea nu sunt suficiente pentru a raspunde la întrebarea: “a existat Hy-Brasil cu adevarat?”

“‘Hy Brasil’ A Dictionary of Celtic Mythology” James McKillop. University Press, 1998