miercuri, iulie 24, 2024
Misterele umanitatii

Jack Spintecatorul, misteriosul criminal a carui identitate a ramas necunoscuta

Jack Spintecatorul este pseudonimul dat unui misterios criminal în serie a carui identitate a ramas o mare necunoscuta pâna în ziua de astazi. În toamna anului 1888, brutalul ucigas a terorizat districtul Whitechapel din Londra.

Pseudonimul „Jack Spintecatorul” îsi are originile într-o presupusa scrisoare trimisa de criminal politiei londoneze, scrisoare care avea sa ajunga pe mâna reporterilor de la acea vreme. Imediat, în jurul asasinului s-a dezvoltat o adevarata încrengatura de mituri si legende, acesta ajungând sa fie unul dintre cei mai notorii criminali în serie din istorie.

Cât din povestea de mai jos este mit si cât este realitate? Unde anume se termina adevarul despre „Ucigasului din Whitechapel” si unde începe legenda lui Jack Spintecatorul?

Londra, 1888

La jumatatea secolului XIX în Anglia au ajuns câteva zeci de mii de imigranti irlandezi, care nu au facut altceva decât sa îngroase rândurile persoanelor fara adapost din toate marile orase, inclusiv din capitala imperiului. Un al doilea val de imigranti, de aceasta data format în pare parte din evrei, a ajuns în Londra în anul 1882. Evreii fugeau din Rusia tarista si din alte regiuni ale Europei de Est.

Nu a durat mult pâna ce numarul mare de imigranti a transformat Londra într-un adevarat focar de crime si violente. Conditiile de munca în oras s-au îngreunat, locuintele au devenit tot mai scumpe si mai saracacioase, factori care au contribuit la nasterea unei clase sociale deosebit de saraca.

Jafurile, crimele, violentele, consumul de alcool si droguri (în special opiu de contrabanda adus din Asia) erau la ordinea zilei. Împinse de saracia si lipsa oricarei alte alternative, tot mai multe femei tinere au ales calea prostitutiei.

Conform estimarilor oficiale ale Politiei Metropolitane pentru luna octombrie a anului 1888, doar în cartierul Whitechapel existau 62 de bordeluri si peste 1.200 de prostituate. Problemele economice cu care se confrunta capitala Regetului Unit au fost accentuate si de tensiunile crescânde din rândul populatiei tot mai sarace.

Demonstrantii violente – precum cea din 13 noiembrie 1887 – au determinat Politia Metropolitana sa intervina în forta. Anti-semitismul, rasismul si violentele si-au pus amprenta asupra cartierului Whitechapel care în scurt timp a capatat faima unui adevarat bârlog al imoralitatii si depravarii. Ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, perceptiile negative au fost accentuate si de o serie de crime grotesti atribuite unui criminal în serie pe care politia l-a numit „Ucigasul din Whitechapel” si care ulterior avea sa fie cunoscut în ziarele din întreaga tara sub pseudonimul de „Jack Spintecatorul”.

Un factor fundamental pe care s-a cladit legenda infamului criminal a fost numarul neobisnuit de mare de agresiuni împotriva femeilor; asta desi nu s-a putut demonstra niciodata ca Jack Spintecatorul ar fi fost responsabil pentru mai mult de cinci dintre crimele înfaptuite în acea perioada. În realitate, între 3 aprilie 1888 si 13 februarie 1891, în Whitechapel au avut loc 11 crime separate (cunoscute în rapoartele Politiei Metropolitane sub numele de „Crimele din Whitechapel”).

Ucigasul din Whitechapel

Pseudonimul de „Jack Spintecatorul” nu apare în înregistrarile oficiale ale politiei londoneze, acesta fiind nascocit, cel mai probabil, de catre ziaristii de la acea vreme. De altfel, se crede ca presupusele scrisori trimise de ucigas politiei nu ar fi fost nimic altceva decât o simpla farsa pusa la cale de câtiva reporteri locali în goana lor dupa popularitate. Însa „Ucigasul din Whitechapel” a fost cât se poate de real.

Atacurile atribuite lui Jack Spintecatorul au vizat în special prostituatele ce îsi faceau veacul în cartierele rau famate de la periferia estica a Londrei. Odioasele sale crime au avut si câteva elemente comune:

  • Toate atacurile au fost concentrate în zona cartierului Whitechapel.
  • Tintele „Ucigasului din Whitechapel” au fost doar femei.
  • Toate victimele au fost ucise cu deosebita brutalitate iar cadavrele lor au fost descoperite mutilate într-un mod grotesc.
  • Îndepartarea organelor interne de la cel putin trei dintre victime i-a facut pe investigatori sa creada ca ucigasul avea cunostinte de chirurgie si de anatomie umana.

În prezent exista peste 100 de teorii legate de identitatea „Ucigasului din Whitechapel”, iar întâmplarile de atunci au inspirat nenumarate lucrari de fictiune. Cu toate ca opiniile expertilor variaza si nu toti reusesc sa cada de acord în privinta numarului de victime care pot fi atribuite lui Jack Spintecatorul, exista cinci cazuri pe care toti expertii criminalisti le-au atribuit fara urma de îndoiala faimosului criminal.

Canonical five

Cele cinci faimoase victime cunoscute sub denumirea de „canonical five” (Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes sii Mary Jane Kelly) au fost ucise între 31 august si 9 noiembrie 1888. Nici una dintre cele cinci crime nu a fost solutionata iar legendele din jurul acestor atacuri s-au transformat într-un amalgam de adevaruri istorice, folclor si pseudoistorie. Jack Spintecatorul a devenit atât de popular încât astazi exista o adevarata stiinta (“ripperology”) care se ocupa cu studiul si analiza crimelor din 1888.

MARY ANN NICHOLS

Prima crima, cea a lui Mary Ann Nichols, a fost savârsita pe data de 31 august 1888, trupul femeii find descoperit câteva ore mai târziu, la 3:40 dimineata. Cadavrul zacea aruncat într-un colt întunecat de pe Buck’s Row (strada Durward în prezent) din cartierul Whitechapel. Victima avea gâtul taiat în doua locuri iar în partea inferioara a abdomenului a fost descoperita o taietura adânca, facuta cel mai probabil cu un cutit cu lama lunga.

ANNIE CHAPMAN

Cea de-a doua victima, Annie Chapman, a fost descoperita în ziua de 8 septembrie, 1888, la ora 6:00 dimineata. Trupul femeii a fost gasit pe strada Hanbury si prezenta rani similare cu cele ale precedentei victime, Mary Ann. În urma investigatiilor a fost identificat un martor care a povestit ca în jurul orei 5:30 dimineata a vazut-o pe femeie împreuna cu un barbat brunet cu „un aspect blând”. Barbatul era îmbracat saracacios.

ELIZABETH STRIDE SI CATHERINE EDDOWES

Atât Elizabeth Stride cât si Catherine Eddowes au fost ucise în dimineata zilei de 30 septembrie, 1888. Dubla crima a fost considerata destul de ciudata la acea vreme si înca reprezinta un mister.

Trupul lui Elizabeth Stride a fost gasit în jurul orei 1:00 dimineata lânga Dutfield’s Yard, strada Berner, din infamul cartier Whitechapel. Cauza mortii, dupa cum s-a stabilit ulterior, a fost o singura taietura a arterei principale din partea stânga a gâtului. Spre deosebire de celelalte victime, trupul lui Elizabeth Stride nu mai prezenta si alte urme de violenta ceea ce i-a facut pe investigatori sa se întrebe daca Jack Spintecatorul a fost autorul real al crimei.

Pentru a complica si mai mult lucrurile, martorii care au afirmat ca au vazut-o pe Elizabeth în acea noapte au oferit marturii contradictorii. Unii au declarat ca femeia era însotita de un barbat înalt, brunet si bine îmbracat, în timp ce altii l-au descris pe misteriosul individ ca având o înfatisare ponosita.

În final, principala teorie care a ramas a fost aceea conform careia Jack Spintecatorul ar fi fost cumva „întrerupt” imediat dupa savârsirea crimei. Criminalul s-a speriat – cel mai probabil de prezenta altor oameni în zona – si a fugit de la locul crimei înainte de a-si fi terminat „opera”.

În schimb, trupul celei de-a doua victime din acea zi, Catherine Eddowes, prezenta toate urmele unui atac deosebit de violent – posibil o descarcare de furie rezultata ca urmare a atacului semi-esuat din aceeasi seara. În urma autopsiei s-a descoperit ca rinichiul stâng, dar si o buna parte din uter, fusesera îndepartate de catre criminal.

Un localnic, Joseph Lawende, care trecuse prin zona împreuna cu câtiva prieteni la scurt timp dupa crima, a declarat ca a vazut-o pe Catherine Eddowes împreuna cu un barbat înalt, cu aspect neîngrijit.

MARY JANE KELLY

Ultima victima din grupul „cannonical five”, Mary Jane Kelly, a fost gasita în data de 9 noiembrie 1888 la ora 10:45 dimineata în camera saracacioasa în care locuia. Cadavrul femeii fusese mutilat într-un mod grotesc. Majoritatea organelor interne fusesera îndepartate. Inima lipsea si ea.

Felul în care Mary Jane fusese omorâta le-a aratat investigatorilor o oarecare evolutie în profilul criminalului, pornind de la prima victima care nu prezenta decât slabe urme de violenta si terminând cu Mary Jane al carui trup fusese mutilat într-un mod care i-a îngrozit pâna si pe cei mai experimentati membrii ai Politiei Metropolitane.

Cine a fost Jack Spintecatorul?

Mary Jane Kelly a fost ultima victima confirmata a celebrului criminal si se presupune ca seria de crime a fost întrerupta brusc fie de moartea criminalului, fie de plecarea acestuia din Londra.

În ceea ce priveste identitatea lui Jack Spintecatorul, Politia Metropolitana a avut câtiva suspecti in acea perioada, însa detectivii nu au putut dovedi implicarea nici unuia dintre ei în oribilele crime.

Montague John Druitt (15 august 1857 – decembrie 1888)

Primul suspect al Politiei Metropolitate, Montague John Druitt, a lucrat ca profesor suplinitor la Blackheath, Londra. Pe 31 decembrie 1888, trupul acestuia a fost gasit plutind în Tamisa. Conform autopsiei, moartea profesorului a survenit la începutul lunii decembrie, la scurt timp dupa ce trupul lui Mary Jane a fost descoperit de autoritati. Strania coincidenta l-a determinat pe Sir Melville Macnaghten, adjunct în cadrul Politiei Metropolitane, sa-l considere pe Druitt ca fiind unul dintre principalii suspecti.

Mai târziu s-a descoperit ca Druitt provenea dintr-o familie cu antecedente medicale, atât bunica cât si mama acestuia suferind de grave probleme mintale. Acest detaliu i-a facut pe investigatori sa creada ca si Druitt suferise de probleme similare, însa teoria lor nu a putut fi dovedita.

Desi a fost unul dintre principalii suspecti, investigatiile moderne par sa-l disculpe pe Druitt. În primul rând, acesta nu corespundea descrierii oferite de cei mai multi martori care au vorbit despre un barbat înalt, Druitt neavând statura necesara. În al doilea rând, acesta nu dispunea de cunostinte de anatomie umana, cunostinte pe care adevaratul criminal le avea fara urma de îndoiala.

În ultimul rând, Druitt locuia la o distanta considerabila de cartierul Whitechapel, iar conform dovezilor strânse de politie, Jack Spintecatorul trebuia sa fie un rezident al infamului cartier.

George Chapman (14 decembrie 1865 – 7 aprilie 1903)

Nascut în Polonia, Klosowski a emigrat în Marea Britanie în 1888, cu putin timp înainte ca prima victima a lui Jack Spintecatorul sa fie descoperita.

Între anii 1893 si 1894, Klosowski si-a schimbat numele în Chapman (fara nici o legatura cu Annie Chapman). Acesta a devenit cunoscut sub pseudonimul “ucigasul din târg” dupa ce si-a otravit trei dintre sotii. Chapman a locuit în cartierul Whitechapel unde a profesat ca frizer sub numele Ludwig Schloski.

Conform cercetarilor întreprinse de H. L. Adam, care în anul 1930 a fost autorul unei lucrari ce analiza crimele savârsite de Chapman, acesta a fost principalul suspect al inspectorului de politie Frederick Abberline. Cu toate acestea, dovezile care sa-l lege pe Chapman de crimele lui Jack Spintecatorul au lipsit cu desavârsire. Mai mult decât atât, conform specialistilor Politiei Metropolitate, modul de operare al lui Chapman nu corespundea cu cel al lui Jack Spintecatorul. Chapman si-a otravit sotiile, în timp ce faimosul criminal si-a ucis victimele într-un mod deosebit de brutal.

Aaron Kosminski (11 septembrie 1865 – 24 martie 1919)

Kosminski – evreu nascut în Polonia – a fost internat în ospiciul Colney Hatch în anul 1891 si a fost principalul suspect al lui sir Melville Macnaghten si al inspectorului sef Donald Swanson care în memorandumul sau din 1894 a afirmat ca Kosminski ar fost identificat pozitiv ca fiind adevaratul Jack Spintecatorul. Din nefericire, politia nu l-a putut incrimina deoarece singurul martor a fost un evreu care a refuzat sa depuna marturie împotriva unui conational de-al sau.

Unii autori considera raportul inspectorului sef Swanson ca fiind real însa exista si voci care afirma ca, în realitate, nu exista nici o dovada conform careia Jack Spintecatorul ar fi fost identificat de vreun martor.

Kosminski a locuit o buna bucata de vreme în Whitechapel, înainte de a fi internat în azil. Acolo însa Kosminski nu a creat probleme deosebite, acesta fiind diagnosticat cu halucinatii auditive, o teama nenaturala de a fi hranit de alti oameni, o ignorare totala a igienei personale (accentuata de refuzul categoric de a se spala) si comportament agresiv si autodistructiv fata de propria persoana.

John Douglas, agent FBI, a descris personalitatea lui Kosminski în cartea sa “The Cases that Haunt Us” (“Cazurile care ne bântuie”). Douglas a stabilit ca, daca Kosminski ar fi fost într-adevar Jack Spintecatorul, atunci acesta si-ar fi marturisit, fara doar si poate, crimele celorlalti pacienti internati în azil. Nu exista nici un document care sa confirme acest lucru.

În anul 2014 a mai existat o încercare de a-l lega pe Kosminski de numele Jack Spintecatorul atunci când o echipa de investigatori a analizat o esarfa care ar fi apartinut uneia dintre victime (Catherine Eddowes). Membrii echipei au declarat atunci ca atât amprentele cât si ADN-ul lui Kosminski au fost identificate pe bucata de pânza, însa mai multi experti – inclusiv profesorul sir Alec Jeffreys (inventatorul procesului de amprentare genetica) – au respins concluziile ca fiind incorecte.

Misterul celui mai notoriu criminal în serie din istorie

Cei care s-au ocupat de cazul lui Jack Spintecatorul au avut în total peste 50 de suspecti însa implicarea nici unuia dintre acestia nu a putut fi dovedita.

Caracterizat de modul sau de operare deosebit de brutal, Jack Spintecatorul ramâne în continuare un mare mister, desi investigatiile în cazul sau nu au încetat niciodata. Cel mai cunoscut criminal în serie din istorie continua sa fascineze si sa inspire nenumarate romane si filme politiste. De altfel, pâna si celebrul detectiv Sherlock Holmes al legendarului autor sir Arthur Conan Doyle s-a “confruntat” cu mitul lui Jack Spintecatorul.

surse:

  • Evans si Skinner – „Jack the Ripper: Letters from Hell” ; raportul oficial al politiei din data de 25 octombrie 1888.
  • John Marriott – „The Imaginative Geography of the Whitechapel murders”
  • http://www.jack-the-ripper.org/
  • http://www.dailymail.co.uk/news/article-2746321/Jack-Ripper-unmasked-How-amateur-sleuth-used-DNA-breakthrough-identify-Britains-notorious-criminal-126-years-string-terrible-murders.html
  • http://www.express.co.uk/news/weird/431148/Jack-the-Ripper-mystery-solved-by-top-detective-after-125-years

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum