Silvoterapia, efectele energetice ale copacilor

„De cate ori, in mijlocul arborilor muti si neclintiti nu ne-am simtit ca in tovarasia unor vechi si buni prieteni guralivi! 
De cate ori nu le-am destainuit lor durerile noastre si de cate ori, mai cu seama, 
nu ne-au alintat ei aceste dureri!”
Calistrat Hogas

Vi s-a întâmplat ca dupa o drumetie prin padure de câtiva kilometri, în loc sa va simtiti sleiti, sa fiti, din contra, revigorati? Acest efect s-ar numi pe scurt dendroterapie, copacoterapie sau silvoterapie.

Silvoterapia este o metoda terapeutica naturala, eficienta si gratuita de prevenire si vindecare a bolilor cu ajutorul copacilor.

Din batrâni se stie ca arborii poseda virtuti terapeutice datorita energiei pe care o emit. Energia anumitor specii de arbori ne poate oferi liniste sufleteasca si sanatate.

Unii arbori ne atrag, altii ne produc emotii negative. Fiecare îsi poate gasi copacul cu care rezoneaza. Fiecare arbore are un bioritm al sau, cu ore de repaus si ore de maxima activitate. În perioadele în care activitatea lor e mai intensa, arborii au efecte terapeutice maxime.

Pentru a ne reface din punct de vedere energetic si emotional, vom alege doar copacii sanatosi, cu scoarta fara umflaturi sau cicatrice. Nu trebuie decît sa stam cîteva minute sub un copac, la anumite ore si chiar sa ne lipim de trunchiul lui.

1. Caracteristicile energetice ale salcâmului.

Salcâmul da vigoare si prospetime, buna dispozitie, usurând mersul. Salcâmul este donatorul universal si bioenergia lui este utila tuturor, dar mai ales femeilor.

Plimbarile în jurul salcâmilor înfloriti au efecte calmante asupra sistemului nervos, datorita uleiului eteric din parfumul florilor. Florile de salcam reduc excitabilitatea nervoasa, de aceea se recomanda împotriva durerilor puternice de cap.

2. Caracteristicile energetice ale mesteacanului.

În diferite tari, sunt venerati unii copaci. Despre rusi se stie ca adora îndeosebi mesteacanul. Este un copac cu totul aparte. Nu oricine poate dobandi energia lui, ci numai cel care îl iubeste si crede în el, cel care se poarta cu el cu mare tandrete.

Mesteacanul este considerat o fiinta puternica, capabila sa ne îndeplineasca dorintele. Fetele duceau ofrande mesteacanului din padure, se asezau sub copac si-i adresau o dorinta scumpa. Mesteacanul este unicul copac din lume cu scoarta alb stralucitoare.

Tocmai betulina (colorant organic) ofera copacului caracterul unic si farmecul (mesteacan=betula, în latina). În solul padurii de mesteceni se afla de sute de ori mai mult argint decât în solul unei paduri mixte. În jurul mesteacanului microbii nu se simt bine.

Surprinzatoare este si marea forta vitala a mesteacanului. Crengile lui au fost tinute, experimental, în conditii de ger naprasnic, la -27 grade C. Dupa un timp, crengile batute de ger, tinute în conditii normale, se dezghetau si se întorceau la viata.

Unul dintre specialistii rusi care efectuau experimente a dus cu el în Mozambic un puiet de mesteacan. Copacul rusesc s-a prins în pamântul strain, însa înflorea de doua ori pe an: o data dupa calendarul african si apoi, înca o data, când în Rusia venea primavara. Probabil ca ducea dorul pamântului natal.

Mesteacanul are o energie blînda, cu efect linistitor. Este un arbore cautat mai ales pentru descarcarea supararilor, a stresului. Perioada de vîrf a acestui copac este dimineata, între orele 4 si 8.

Mesteacanul are actiune diuretica, antiinflamatorie, bacteriostatica, stimulator al secretiei gastrice, bilei si fermentilor digestivi, favorizeaza eliminarea acidului uric si a colesterolului, se pare ca are puterea de a dizolva pietrele la rinichi. Seva mesteacanului are cea mai mare putere terapeutica.

Scoarta lui este febrifuga. Infuziile din frunze de mesteacan sunt eficace contra gutei si reumatismului. Mesteacanul, indiferent de specie, este perfect pentru reglarea sistemului nervos, detoxifiere si sporirea imunitatii. Frunzele stimuleaza cresterea parului, regleaza circulatia sanguina periferica, purifica pielea.

3. Caracteristicile energetice ale salciei.

Salcia, numita de popor rachita, copac plângator, copacul vrajitoriei sau copacul binelui. Pentru alimentare cu energie, salcia este foarte activa între orele 18.00-21.00. Contactul cu ea calmeaza, relaxeaza, face sa treaca durerea de cap, creeaza o dispozitie anume, necesara pentru a îndeplini lucruri complicate.

În caz de varicoza, se recomanda bai la picioare (pâna la genunchi), din decoct de coaja de salcie si stejar în parti egale.

La rusi, sarbatoarea crestina a Floriilor, cu o saptamâna înainte de Pasti, se numeste „Duminica Salciei”.

Exista si credinta populara ca salcia poseda forte magice. Te protejeaza de necazuri, nenorociri si duhuri rele. De aceea, crengile sfintite erau pastrate înainte în case. Uneori, mâtisorii salciei erau pusi în mâncare.

Salcia are efect calmant, relaxant. În preajma salciei trec senzatiile de furie si oboseala. Salcia este capabila sa ne scape de durerile de cap si sa readuca armonia în întregul organism. În general, este un bun analgezic.

Salicina continuta de frunzele si scoarta salciei este precursorul aspirinei de astazi. Înca din antichitate se cunosteau calitatile sale de a reduce febra si durerea. Mugurii au efect sedativ. Salcia e buna contra reumatismului, a transpiratiei picioarelor, stomatita, dureri musculare, insomnie.

4. Caracteristicile energetice ale stejarului.

Stejarul are o energie extrem de puternica: reda forta si claritatea gândirii. Însa cu stejarul e voie sa lucram numai în stare psihoemotionala buna pentru ca el stabilizeaza tocmai acea dispoztie în care ne aflam în momentul contactului. Timpul cel mai favorabil pentru a lucra cu stejarul: de la ora 21.00 pâna la ora 3.00. Acest copac doarme de la ora 15.00 la ora 17.00.

Energia stejarului este foarte puternica. Dupa alimentarea cu energia lui, în tot corpul apare o senzatie de mare usurinta. La toate popoarele europene, stejarul se bucura de o stima deosebita. Romanii, grecii antici si slavii îl considerau copacul sacru. Fara o permisiune speciala din partea sacerdotilor, nu era voie sa tai stejarul, nici macar o singura creanga din el. Cei care încalcau aceasta interdictie erau aspru pedepsiti.

Oamenii au fost uluiti dintotdeauna de longevitatea stejarului. Vârsta unora poate atinge un mileniu si jumatate.

Stejarul ascunde în el vigoarea intrinseca a naturii, însa pe aceasta nu o poate folosi oricine. Numai acelui om care a venit cu intentii bune, copacul îi daruieste o parte din fortele sale vitale si chiar îl tamaduieste.

Arheologii considera ca prima pâine era facuta din ghinde de stejar si nu din cereale. Ghinda întotdeauna a fost considerata mai hranitoare ca orice samânta. Însa ghindele crude sunt periculoase pentru oameni, cu toate ca sunt inofensive pentru animale. Substanta toxica pe care o detin se distruge prin coacere sau fierbere.

Este interesant de subliniat faptul ca un stejar în vârsta de 50 de ani purifica si curata aerul la fel ca 1000 de copaci tineri. Dar e necesar sa treaca o jumatate de secol pâna ce copacelul devine un stejar în toata puterea lui.

Specialistii au constatat ca, în localitatile aflate în preajma padurilor de stejar, afectiunile cardio-vasculare sînt o raritate.

Înca din cele mai vechi timpuri s-a observat ca ostasii care se asezau sub stejari dupa un mars istovitor, îsi refaceau fortele mai repede.

Contactul cu un stejar este folositor în astenie, actioneaza asupra aparatului genito-urinar si e revitalizant pentru persoanele în vîrsta.

Coaja si ghinda de stejar au proprietati tonice, antifebrile, antiseptice la nivelul florei microbiene intestinale, fiind eficiente în diaree, dizenterie, în combaterea viermilor intestinali.

Pudra de scoarta opreste hemoragiile nazale. Baile din frunze de stejar aduc vindecare în diverse boli ale pielii, de la ulceratii, degeraturi si pîna la afectiunile hemoroidale si transpiratie excesiva a picioarelor si a mîinilor.

5. Caracteristicile energetice ale bradului.

Bradul nu este doar pomul de Craciun. În Rusia se foloseste când omul este condus pe ultimul drum. Crengile bradului sunt puse sub sicriu sau din ele se fac coroane. Acest copac este si de sarbatoare si de doliu. Fitoncidele cetinei dezinfecteaza încaperea si alunga fortele malefice.

În credinta veche, crengile de brad care însotesc corpul neînsufletit, usureaza suferintele sufletului care nu a reusit sa se desparta de trup, pentru aceasta fiind nevoie de 40 de zile. Crengile de brad puse în mormânt au capacitatea de a usura sufletul decedatului.

Nu întâmplator vracii descântatori ard într-un castronel de fier o crenguta de brad, dorind parca întarirea descântecului, si apoi privesc forma în care se aseaza cenusa.

În functie de aceasta forma, i se dau, sau nu, omului sperante. Padurea de brad este curata, dar are actiune deprimanta asupra omului care nu prea rezoneaza cu ea. Bradul este un copac extrasenzorial, dar nu vampir energetic. Daca sunt adunati mai multi bioenergeticieni la un loc, în jurul unui brad, ei au actiune negativa unii asupra altora.

6. Caracteristicile energetice ale calinei.

Calina este un copac magic, cu care femeia împartaseste necazul. Acest copac poate nu numai sa tamaduiasca, dar si sa calmeze.

Calina este venerata de vrajitori. Relaxeaza chiar si o simpla atingere a copacului. Din batrâni se spune ca: „Daca ai o suferinta, daca îti e greu, daca ti-e soarta amara îmbratiseaza calina-maicuta, treci cu mâna de câteva ori pe trunchiul ei, împartaseste-i amarul tau, încetisor, cu grija, sa te lipesti de ea, fara sa-i rupi vreo crenguta, si ai sa simti cum începe sa-ti fie mai usor.”

Din mosi stramosi, la rusi, calina era considerata pomul nuptial si dintotdeauna lua parte la ritualul de nunta. Cu ciorchinii de fructe erau împodobite coronitele fetelor si mesele.

7. Caracteristicile energetice ale castanului.

Castanul poseda deosebite însusiri de alimentare cu energie, mai ales în Ucraina. Timpul activ de lucru al castanului este de la ora 1.00 pâna la ora 5.00. Copacul doarme de la 7 pana la 8 ore.

În afara Ucrainei, castanul este, însa, un destabilizator psihic, dar el are si o însusire pozitiva: descatuseaza psihicul, trezeste fantezia si intuitia. Energia castanului este puternica, impulsiva. Castanul stimuleaza fantezia, dar exagerarea contactului cu castanul poate duce la halucinatii.

Castanul ajuta la înlaturarea încarcaturilor negative din zonele geopatogene. Pentru a mari energetica organismului unii oameni de stiinta recomanda sa purtati în buzunare castane si sa va masati periodic palmele cu ele. Credinta populara spune ca acela care poarta în buzunare castane este ferit de dureri reumatice.

De-a lungul secolelor, taranii utilizau faina de castan pentru a face pîine.

Frunzele castanului dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si pot vindeca bronsitele si reumatismul. Folosita ca infuzie, scoarta are proprietatea de a scadea temperatura. Indiferent daca este salbatic sau comestibil, acest arbore reduce durerea si inflamatia, îmbunatateste circulatia periferica, împiedica multiplicarea germenilor. Este indicata plimbarea pe sub castani celor aflati în convalescenta.

8. Caracteristicile energetice ale teiului.

Teiul da o senzatie de caldura si pace. Influenta lui e mai mare în perioada în care e înflorit. Numit si copacul uitarii, este folositor în insomnie, afectiuni respiratorii, are efect antispastic, sudorific, calmeaza colicile abdominale ale bebelusilor, stimuleaza evacuarea vezicii biliare, e un bun calmant în conjunctivite, cearcane, eruptii cutanate. Baia cu flori de tei este reconfortanta. Teiul are efect hipotensiv, fiind un excelent remediu contra stresului si a oboselii. În antichitate, bolnavilor de epilepsie li se recomanda sa doarma la umbra teilor înfloriti.

9. Caracteristicile energetice ale arinului.

Arinul ramîne în repaus între orele 00.00 si 03.00, în rest este în permanenta activ. Energia arinului este negativa, deci nu trebuie sa ne sprijinim de acest copac. Dar, daca aplicam o bucatica de lemn de arin în zona ficatului, scapam de criza biliara.

Totodata, arinul ne ajuta sa ne eliberam de durerile sufletesti, iar frunzele lui aplicate pe locul dureros, ajuta în reumatism.

10. Caracteristicile energetice ale plopului.

Plopul are activitate maxima între orele 14.00 si 17.00. Acest copac ne mobilizeaza fortele. Daca îmbratisam plopul pentru cîteva minute, scapam de oboseala. Dar nu este bine sa exageram, deoarece se produce un retur al energiei, ceea ce da senzatia de ameteala.

Plopul tremurator are renumele de vampir energetic, aspirînd energia celor ce stau în preajma lui mai mult de 10 minute. Mai ales între orele 13.00 si 16.00.

Totusi, a sta sub acest copac cîteva minute poate fi benefic, deoarece va extrage din organismul nostru stresul si surplusul de energie daunatoare. În doar 10 minute, lipind de obraz o crenguta de plop tremurator, putem scapa de durerea de masele. De fapt, alina orice durere, în afara de cele de cap si crizele cardiace. În traditia populara, plopul a reprezentat un simbol al vitejiei, iar mugurii de plop purtati în dreptul inimii aduceau alinare celor raniti în dragoste.

Plopul are actiune antiinflamatoare, cicatrizanta, e util în afectiuni reumatismale, dermatologice (arsuri, plagi, dermatoze), respiratorii (bronsite acute, tuse) renale.

surse:

http://www.monitorulexpres.ro

Ziarul Evenimentul Zilei, Nr. 1972, sambata, 19 decembrie 1998, Leacuri si terapii, pagina 11, articol semnat Irina Rusu