duminică, martie 3, 2024
Stiinta si tehnica

Biocentrismul: moartea este o aparenta

O noua teorie, biocentrismul, bazata pe o interpretare mai mult decât originala a mecanicii cuantice, dezvoltata de Robert Lanza, sustine ca moartea nu exista. Corpul dispare, însa energia se pastreaza într-un univers în care spatiul si timpul nu exista.

Robert Lanza, cercetator american cu numeroase premii obtinute în medicina, este autorul unei noi teorii, numita biocentrism, la care lucreaza deja de câtiva ani, în cadrul careia se sustine ca moartea, vazuta ca disparitia totala a indivizilor, nu exista. Corpul fizic dispare, însa energia acumulata, cea care defineste personalitatea fiecaruia dintre noi, ramâne.

Pe ce se bazeaza dr. Lanza? Pe… mecanica cuantica.

Robert Lanza

În cadrul mecanicii cuantice, teorie care explica fenomenele din lumea particulelor, atomilor sau a moleculelor, exista înca numeroase „mistere”, adica fapte care asteapta o explicatie. Printre acestea se numara asa-numitul „colaps al functiei de unda”: chiar daca mecanica cuantica prezice în anumite fenomene un rezultat care este o suprapunere, cu diverse probabilitati, de rezultate finale, în realitate doar unul dintre acestea are loc.

Una dintre posibilele explicatii este aceea conform careia ar exista Universuri paralele – astfel încât toate variantele admise fiinteaza într-unul dintre aceste Universuri. Universuri însa care nu comunica între ele – deci noi, traind într-unul dintre acestea, vedem doar un rezultat – si ni se pare ca „functia de unda a colapsat”. Nu este singura explicatie a colapsului functiei de unda, nu este nici cea mai raspândita printre cercetatorii, este însa cea pe care Lanza a ales-o ca fiind valida (altfel teoria lui cam schioapata).

Un alt fapt care sta la baza biocentrismului sunt experimentele de „alegere întârziata” (delayed choice): cercetatorul poate, aparent, schimba „trecutul”, facând o alegere între mai multe situatii experimentale, dupa ce o anumita particula studiata a trecut prin aparat. Acest gen de experimente ar demonstra, sustin anumiti cercetatori, ca notiunile de spatiu si timp nu au sens. Acest gen de experimente sunt în prezent studiate în multe laboratoare din lume, tocmai pentru a întelege mai bine mecanica cuantica.

Ei bine, amestecând universurile paralele cu experimentele care sustin ca spatiul si timpul nu au rost si cu biologia într-un cocktail discutabil, Dr. Lanza ajunge la concluzia ca moartea este aparenta. În realitate nu exista! Cum asa?

Robert Lanza nu neaga cum ca corpul ar fi distrus în urma mortii, nu sustine ca ne transformam în zombi. Sustine  însa ca energia care sta la baza activitatii creierului, cei aproximativ 20 W, nu dispare în urma mortii.

Ce se întâmpla cu aceasta energie? Aici lucrurile devin destul de confuze în biocentrism: Lanza spune ca aceasta energie poate aluneca în alt univers. Spatiul si timpul, asa cum le percepem noi nu au sens, nu exista. Într-o lume deci în care timpul si spatiul nu exista, nici moartea nu exista.

Suntem deci nemuritori? Si daca suntem nemuritori – ce anume este nemuritor, sufletul sau ce altceva, ce ar fi aceasta energie care supravietuieste? Existenta acestei energii ar putea sa nu se manifeste în „timp”, ci în afara timpului. Notiunea însasi de timp ar trebui regândita.

Cum este usor de imaginat, dr. Lanza nu a gasit multi adepti ai noii teorii printre fizicieni, printre cei care lucreaza efectiv în domeniul mecanicii cuantice. Teoria (daca se poate numi teorie) lui Robert Lanza nu poate fi verificata; a fost denumita de câtiva colegi o teorie vaga, asemanatoare mai mult unei metafore decât a unei adevarate teorii. Altii vad în aceasta „teorie” un suport (pseudo)stiintific al religiei sau al unei superioritati a materiei vii fata de materia fara „suflet”.

De remarcat faptul ca lui Lanza ideea i-a venit în urma mortii tragice a surorii lui, Christine, într-un accident de masina.

Constiinta ramâne efectiv un mister. Cum ia nastere si cum este legata de activitatea creierului? Echipe de cercetatori din diverse domenii studiaza în mod serios aceasta fascinanta problema.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum