Cateva principii care l-au ajutat pe Elon Musk in afaceri

În practica, realizarea unui vis este întotdeauna mai dificila decât ne imaginam.

Pentru a face acest lucru, adesea cautam exemple in jurul nostru. Pentru sportivi, acestea ar putea fi Cristiano Ronaldo sau Conor MacGregor, pentru scriitori, JK Rowling sau Victor Pelevin, pentru dezvoltatori, Mark Zuckerberg sau Steve Wozniak.

Pentru multi antreprenori, lista modelelor din ultimii ani a fost condusa de Elon Musk. Aceasta popularitate poate fi atribuita tineretii sale relative sau carismei naturale, care a lasat oameni de afaceri, precum Bill Gates sau Warren Buffett, in urma.

Abordarile neconventionale ale managementului, în cazul lui Musk, sunt cele care i-au adus succesul…Iata cateva:

Nu reclama produsul, ci creaza-l. 

Multi-miliardarul Musk justifica într-o anumita masura politica sa de afaceri. În plus, neconventionalitatea în anumite momente pare absolut adecvata.

Potrivit miliardarului, atunci când vindeti un produs nou, în primul rând, trebuie sa aveti grija nu de marketing, ci de calitatea acestuia. Va fi util pentru societate si în ce masura? este o întrebare mult mai importanta decât cum sa vindeti. În activitatea sa, Musk  testeaza adesea produsele sale înainte sa le laude.

Comunica cu subscriberii lui pe Twitter. 

Activitatea persoanelor celebre din retelele sociale nu pare a fi o raritate. Daca presedintele Statelor Unite nu poate nega acest lucru, atunci de ce sa te miri de ceilalti?

Elon Musk a dus participarea pe Twitter la un nivel complet nou. Crezând în propriul sau principiu de „importanta feedback-ului”, antreprenorul ia parte la dialoguri cu abonatii sai, demonstrând importanta fiecaruia.

In primul rând, el întelege ca o astfel de activitate sociala are adesea un efect pozitiv asupra afacerilor, fara a pune informatii de umplutura.

Renuntarea la brevete. 

În 2014, Musk la consiliul de administratie al Teslei a facut o declaratie ca va elimina toate brevetele pentru dezvoltarea masinii. Miliardarul a promis ca nu-i va da în judecata pe cei care intentioneaza sa utilizeze tehnologia Tesla, cu conditia ca acest lucru sa se faca pentru totdeauna. Potrivit antreprenorului, lucruri precum drepturile de autor împiedica progresul si nu permit oamenilor sa ofere ceea ce pot, la capacitate maxima.

Banii nu sunt scopul final. 

Deoarece banii nu mai sunt o prioritate pentru Musk, el are timp sa se gandeasca la viitor.

Aceste gânduri îl fac sa depaseasca literalmente limitele lumii noastre, inspirându-ne sa exploram alte planete. De asemenea, exista multe probleme nerezolvate în lume pentru care Elon Musk este gata sa-si cheltuiasca proprii bani.

Problemele angajatilor = problemele companiei.

În majoritatea companiilor mari, angajatii sunt obligati sa-si directioneze problemele managerilor adecvati, iar ei, la rândul lor, trebuie sa le solutioneze cu ajutorul conducerii superioare.

Dupa cum se stie, jumatate din aceste probleme nu sunt rezolvate, pierzându-se în fluxul birocratic.

Musk stie acest lucru si, prin urmare, considera ca problemele angajatilor companiei ar trebui rezolvate la nivelul directorilor executivi. S-ar putea sa nu sune foarte practic, dar, potrivit lui Musk, acesta este o întelegere mai motivationala, fiind un factor cheie pentru crearea unui produs de calitate. 

Întâlnirile de afaceri nu au sens. 

În timp ce majoritatea angajatorilor evalueaza întâlnirile ca o punte importanta de comunicare între angajati, Elon Musk considera ca aceasta este o pierdere imensa de timp.

Acum câtiva ani, CEO-ul lui Tesla a trimis un mail personalului sau despre cum sa reuseasca la locul de munca. Acesta a spus: „Întâlnirile agraveaza activitatea companiilor. În cazul în care nu sunt dedicate problemelor de actualitate importante legate de întreaga companie, atunci nu au niciun rost.”

La dracu cu regulile! 

Atunci când ofera un loc de munca, un angajator pune de multe ori candidatul la anumite teste. Printre acestea se numara întrebari orale care permit determinarea capacitatii viitorului angajat de a face fata dificultatilor profesionale.

Companiile lui Musk nu fac exceptie, atunci cand angajeaza personal. Una dintre întrebarile frecvent adresate la interviu este: „Credeti ca este important sa respectati regulile?”.

Dar ce este interesant in modul lor de a vedea lucrurile, sansele de a fi angajat sunt majorate daca raspunsul este negativ.

Musk nu crede atât de mult în reguli, mai ales având în vedere faptul ca, aproape intotdeauna, nu sunt bine scrise. Antreprenorul este convins ca intuitia este esentiala pentru cresterea personala si pentru succesul companiei.