miercuri, noiembrie 6, 2024
Psihologie

Cum functioneaza frica si cum poate fi exploatata?

Frica este, probabil, la fel de veche ca si viata. Este adânc înradacinata în organismele vii care au supravietuit disparitiei în miliarde de ani de evolutie. Radacinile sale sunt fixate adânc în „psihologia” noastra, fiind una dintre cele mai intime emotii.

Pericolul si razboiul sunt la fel de vechi ca si istoria omenirii, la fel si politica si religia. Demagogii au folosit întotdeauna teama pentru intimidarea subordonatilor sau a dusmanilor si pentru controlul membrilor tribului. Frica este un instrument foarte puternic care poate bloca logica oamenilor si care poate schimba comportamentul.

Învatam frica de la cei din tribul nostru

Ca si alte animale, noi, oamenii, putem învata teama prin experienta directa, cum ar fi atacarea de catre pradator. De asemenea, învatam din observatie, cum ar fi atacul unui pradator asupra unui semen. În plus, învatam prin instructiuni, ca atunci când ni se spune ca exista un pradator în apropiere.

Învatarea de la ceilalti membri ai aceleiasi specii este un avantaj evolutiv care ne-a ajutat sa nu repetam experientele riscante ale altor oameni. Avem tendinta de a avea încredere în colegi si în colectivitatile noastre, mai ales când vine vorba de pericol. Tine de capacitatea de adaptare: parintii si batrânii întelepti ne-au spus sa nu mâncam o planta speciala sau sa nu mergem într-o zona din padure sau riscam sa fim raniti. Având încredere în acestia, nu vom muri ca un strabunic care a mâncat acea planta. Astfel am acumulat cunoastere.

Tribalismul a fost o parte intrinseca a istoriei umane. Întotdeauna a existat competitie între grupuri de oameni, materializata în moduri diferite, de la nationalismul brutal din timp de razboi pâna la o loialitate puternica fata de o echipa de fotbal. Neurostiintele ne arata ca, în fapt, creierul nostru raspunde diferit, la nivel inconstient, la vederea fetelor unor semeni apartinând altor rase sau culturi.

La nivel tribal, oamenii sunt mai emotionali si, prin urmare, mai putin logici. Fani ai ambelor echipe se roaga la divinitate pentru ca echipa lor sa câstige, sperând ca aceasta va lua parte la acest joc.

Pe de alta parte, ne întoarcem la tribalism când ne este frica. Acesta este un avantaj evolutiv care produce coeziunea grupului si care ne va ajuta sa luptam cu celelalte triburi pentru a supravietui.

Tribalismul este o portita biologica pe care multi politicieni se bazeaza, apelând la temerile si instinctele noastre tribale. Exemple sunt nazismul, organizatia Ku Klux Klan sau razboaiele religioase.

Abordarea tipica consta în a da celorlalti o eticheta prin care sa-i diferentiem de noi si de a spune ca acestia urmeaza sa ne agreseze sau  sa ne ia resursele,  transformând astfel celalalt grup într-un concept. Nu trebuie neaparat sa fie folosita rasa ori nationalitatea, care sunt utilizate foarte des. Poate fi vorba de orice diferenta reala sau imaginara: liberalii, conservatorii, cei din Orientul Mijlociu, albiii, dreapta, stânga, musulmanii, evreii, crestinii etc.

Construind granite tribale între „noi” si „ei”, unii politicieni au reusit foarte bine sa creeze grupuri virtuale de oameni care nu comunica si se urasc reciproc, fara sa se cunoasca: acesta este animalul uman în actiune!

Frica este neinformata

În primul an dupa sosirea în S.U.A. într-o noapte am intrat într-o parcare publica pentru a întoarce masina. Niste oameni îmbracati ca evrei ortodocsi paraseau o cladire din zona; era un templu. Pentru o scurta secunda, am observat un sentiment subtil, ciudat, dar familiar: frica!

Am încercat sa gasesc izvorul acestei frici. Ce am gasit: orasul meu natal era format aproape în totalitate de musulmani si nu am întâlnit niciodata un evreu pe când eram copil. Într-o zi, pe când vizitam un alt sat, o batrâna spunea o poveste ciudata despre evreii ortodocsi care fura copiii musulmani si le beau sângele!

Venind dintr-o familie bine educata care respecta toate religiile, fiind doctor si având astazi atât de multi prieteni evrei, m-am simtit jenat ca aceasta poveste falsa înca reverbereaza în mine.

Aceasta tendinta umana este cea pe care politicienii o exploateaza. Daca ati crescut cu oameni în jur care aratau ca tine, ati ascultat doar un singur tip de mass-media si ati auzit de la un unchi ca aceia care arata sau gândesc diferit va urasc si sunt periculosi, frica inerenta si ura fata de acei oameni nevazuti este un rezultat usor de înteles, dar eronat.

Pentru a ne câstiga, politicienii, uneori cu ajutorul mijloacelor de informare în masa, fac tot posibilul pentru a ne tine separati, pentru a-i mentine pe „ceilalti”, reali sau imaginari, la nivelul de „concept”. Pentru ca, daca ne petrecem timpul cu altii, vorbim cu ei si mâncam cu ei, vom vedea ca sunt ca noi: oamenii cu toate punctele tari si slabe pe care le avem si noi. Unii sunt puternici, altii slabi, altii amuzanti, altii prosti, unii sunt frumosi, altii nu prea…

Frica este ilogica si adesea stupida

Foarte des, pacientii mei cu fobii încep cu: „stiu ca e o prostie, dar mi-e frica de paianjeni”. Sau pot fi câini sau pisici sau altceva. Eu întotdeauna raspund: „Nu este stupid, este ilogic”.

Noi oamenii avem functii diferite în creier si frica de multe ori ocoleste logica. Exista mai multe motive. Unul dintre motive este ca logica este lenta; teama este rapida. În situatii de pericol, ar trebui sa fim rapizi: întâi fugi sau ucizi, apoi gândesti.

Politicienii si mass-media folosesc adesea temeri pentru a ne eluda logica. Sunt de parere ca mass-media este formata din adevarati pornografi ai dezastrului, caci exagereaza în încercarea de a genera emotii.

Când o persoana ucide câtiva oameni într-un oras de milioane, ceea ce este bineînteles o tragedie, modul în care marile trusturi de presa reflecta cazul da impresia ca orasul este sub asediu si pericolul este pretutindeni.

Daca un imigrant ilegal ucide un cetatean american, unii politicieni vor exploata teama de imigranti, cu speranta ca putini vor întreba: „Este îngrozitor, dar câti oameni au fost ucisi azi în aceasta tara de catre cetatenii americani?”. Sau: „stiu ca mai multe crime au loc în fiecare saptamâna în acest oras, dar de ce ma tem atât de mult acum, când acest caz este prezentat de catre mass-media?”.

Nu punem aceste întrebari, deoarece teama ocoleste logica.

Teama poate deveni violenta

Exista un motiv pentru care raspunsul la frica este bine surprins de expresia „lupta sau fugi”. Acest tip de raspuns ne-a ajutat sa supravietuim pradatorilor si altor triburi care au vrut sa ne omoare. Dar, din nou, aceasta este o vulnerabilitate în biologia noastra care poate fi exploatata. Speriindu-ne, demagogii întorc agresiunea catre „ceilalti”, fie ca le vandalizam templele, fie ca-i hartuim pe retelele sociale.

Atunci când demagogii reusesc sa controleze circuitele fricii, deseori regresam pentru a deveni animalele ilogice, tribale si agresive, transformându-ne în arme noi însine, arme pe care politicienii le folosesc pentru a-si îndeplini propriile agenda.

sursa: How fear goes tribal

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum