joi, septembrie 28, 2023
Starea de vegheStiinta si tehnica

Bioetica si omul viitorului. Transumanismul

Transumanismul este o miscare intelectuala si culturala care profetizeaza si lucreaza în scopul transformarii fundamentale a conditiei umane prin dezvoltarea tehnologiei pentru a elimina îmbatrânirea si pentru a spori foarte mult capacitatile intelectuale, fizice si psihologice ale oamenilor. Scopul final este de a sustine viata pentru totdeauna, si, probabil, de a-i “învia”pe cei morti.

Prin “transumanism” sau “postumanism” se întelege „filosofia” care este favorabila utilizarii tehnologiei pentru a depasi actualele limite ale fiintei umane, pentru a reusi prelungirea vietii umane, poate pâna la atingerea nemuririi, si imbunatatirea fiintei umane pâna când homo sapiens va fi înlocuit de fiinte biologice si tehnologice superioare:

Transumanismul este un mod de a gândi viitorul si se bazeaza pe premisa ca specia umana în actuala ei forma nu reprezinta forma finala a evolutiei ei, ci mai degraba o faza relativ timpurie.

Originile transumanismului sunt destul de recente, chiar daca unii transumanisti încearca sa le „învecheasca artificial”. În orice caz, pe noi ne intereseaza mai mult mentalitatea, deci nu ne vom opri asupra istorie lor.

De multe ori se face o diferenta între postuman si transuman. Din aceasta perspectiva postumanul este noul homo sapiens care a suferit schimbari fiziologice importante (schimbari ce ar putea sa nu fie rezultatul evolutiei naturale, ci al unei evolutii ghidate în mod direct de inteligenta umana sau de noile tehnologii) – si Bostrom crede ca omul de astazi nu se afla la ultimul stadiu al evolutiei primatelor-, pe când transumanismul este o specie intermediara între omul de astazi si postumanul de mâine:

”Posibilele fiinte ale viitorului vor avea capacitati fundamentale ce le vor depasi cu mult pe cele ale omului de azi, astfel incat, dupa standardele noastre de azi nu va mai fi om. Cuvantul standard pentru o astfel de fiinta este ”postuman”. Postumanii ar putea fi in totalitate inteligente artificiale sintetice sau ar putea fi rezultatul cumularii unor mici, dar profunde, imbunatatiri ale unui om biologic. Este dificil pentru noi sa ne imaginam ce ar insemna sa fim o persoana postumana. Postumanii s-ar putea modifica pe ei si propiul mediu in nenumarate si profunde moduri, incat orice speculatie asupra detaliilor postumanilor si a lumii postumane este sortit esecului in utilizarea sa contemporana. ”Transuman” se refera la o forma intermediara intre uman si postuman. De fapt, este o persoana care sustine transumanismul”. (N. Bostrom-The Transhumanist)

Perspectivele viitorului par a fi desprinse dintr-o carte stiintifico-fantastica daca ne gândim la faptul ca suntem ”ultimele fiinte umane”, dar si la posibilitatea de a fi înlocuiti de masini inteligente.

Analizând Declaratia Transumanistilor observam ca pozitia lor este favorabila îmbunatatirii organismului uman, având o mentalitate eugenica si fiind convinsi ca tehnologia va modifica în mod substantial omenirea:

”Noi credem ca potentialul omenirii este in mare parte nerealizat. Exista posibile scenarii care conduc la imbunatatirea conditiilor umane in mod minunat si extrem de util. Noi sustinem bunastarea tuturor fiintelor sensibile, inclusiv a oamenilor, a animalelor non-umane si oricaror inteligente artificiale viitoare, a oricarei forme de viata modificate sau a altor inteligente carora evolutia tehnologiei si a stiintelor le va da nastere.”

În afara de tehnologiile gen manipularea genetica, nanomedicina, utilizarea celulelor susa etc. transumanistii propun cel putin înca doua tehnici foarte controversate care ar trebui sa fie aplicate fiintelor umane: cryonics si mind uploading.

Cryonics este conservarea cadavrelor în azot lichid (-196° C) în speranta ca în câteva decenii tehnologia disponibila va face posibila decongelarea lor, reanimarea lor, poate reîntinerirea. Astfel ar putea sa traiasca înca mult timp. Din pacate, este o tehnica foarte costisitoare, nesigura si nu ofera nici o dovada stiintifica logica pentru a-si justifica costurile ridicate, motiv pentru care o putem considera un capriciu al oamenilor bogati.

Mind uploading este procesul prin care întregul intelect al unui creier biologic este transferat într-un computer.

Avantajele uploading-ului creierului sunt acelea ca nu mai îmbatrâneste pentru ca nu mai exista materialul biologic si acela ca exista posibilitate de a face „copii de rezerva pentru a reinstala sistemul de operare” daca ceva nu functioneaza bine, precum si posibilitatea de a duce o viata foarte economica din moment ce nu mai are nevoie de hrana, casa, masina etc.

În cazul în care computerul în care creierul a fost descarcat este foarte rapid si procesarea unui gând se va face foarte repede, chiar mai repede decât într-un creier biologic, putând calatorii cu viteza luminii, precum bit-ul informatiei, iar îmbunatatirea acestei noi „fiinte umane” va fi mult mai simplu de efectuat.

Un bonus pentru aceasta operatiune ar fi si posibilitatea de a face un upload si pentru persoanele congelate (cu tehnica de cryonics), dar marele dezavantaj îl constituie posibilitatea de a multiplica intelectul si de a-l descarca ad infinitum.

Aceasta procedura foarte complicata si nesigura din punct de vedere tehnic nu are ca si scop conservarea unor informatii pe care le-au detinut niste persoane foarte inteligente pentru ca mai apoi sa fie folosite pentru evolutia întregii umanitati, ci „supravietuirea” oricarei persoane dispuse „sa se încarce” într-un computer.

Putem vorbi, în circumstantele date, de existenta unui om care nu are corp, dar care continua sa existe în societatea noastra sau ar trebui sa ne limitam sa vorbim doar despre o potentiala noua fiziologie a omului viitorului?

culturavietii.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: