Misterul hieroglifelor Gosford

Australia este tara peisajelor exotice. La început, în urma cu zeci de mii de ani, ea a fost locuita de aborigeni, iar mult mai târziu, aproape de secolele noastre, a devenit o colonie europeana. Australia este si tara unor personaje ca crocodilul Dundee sau Steve Irwin, “vânatorul de crocodili”. Dialectul limbii engleze vorbite aici este fermecator si usor de recunoscut. Turistii vin în numar mare aici, dar stiati ca primii turisti au fost vechii egipteni, care ar fi sosit aici în urma cu câteva mii de ani?

Diversitatea etnica a Australiei

Cine spune asta? Cunoscutele “hieroglife Gosford”, care prezinta niste însemne ciudate, ce par a fi de origine egipteana si care se gasesc în Hunter Valley, regiunea New South Wales. 

Potrivit povestii, exprimate de aceste hieroglife, o epava a adus doi printi, fii ai lui Khufu, conducatorul celei de-a patra dinastii ce a construit Marea Piramida. Ei au venit in Australia intr-una din multele expeditii pentru a invata de la mostenirea spirituala bogata a oamenilor Originali. Aborigenii i-au invatat pe egipteni concepte religioase si printre altele, sistemul de scriere pe care am ajuns sa il denumim hieroglific.

Unul dintre printii frati a fost muscat de doua ori de un sarpe veninos si a murit. El a fost inmormantat in acest loc unde exista o colectie de hieroglife care se spune ca povestesc exact aceasta intamplare. Suna incredibil nu-i asa?

Multi dintre cei care cred aceasta poveste, spun ca dovezile se afla pe doua ziduri de calcar – intr-o crevasa – pe o bucatica de salbaticie detinuta de o persoana privata numita Kariong, de unde numele de Glifele Kariong. Aceasta colectie de hieroglife a fost adusa in atentia publicului la sfarsitul anilor ’70 si de atunci a ajuns un fel de Mecca pentru spiritualisti, aborigeni, ganditori ai miscarii New Age si chiar entuziasti in materie de OZN-uri.

Locatia se afla la numai 48 de km nord de Sydney si este usor accesibila prin intermediul unor drumuri de pamant bine intretinute care ajung la sit.

V-ati putea gandi imediat ca aceasta este o farsa. Varsta reala a sculpturilor ar trebui sa fie suficienta si apoi exista glifele. Sunt ele cu adevarat egiptene? Sau sunt o colectie de hieroglife dintr-o enciclopedie? Ar trebui sa fie simplu sa aflam acest lucru, nu-i asa? Gresit.

Credinta in autenticitatea Glifelor Kariong se mentine de peste 35 de ani si a depasit incercarea si sarcasmul istoricilor, geologilor si egiptologilor. Recent, din cauza amenintarii din partea unor dezvoltari comerciale pe acest teren, fenomenul Glifelor Kariong a devenit vizibil iar grupuri pentru prezervarea mediului cauta sa pastreze terenul salbatic. Ei lupta pentru sustinerea speciilor pe cale de disparitie si impotriva devastarii unui mediu ce poate nu se va reface niciodata. Pentru acestia, prezenta glifelor aborigene si egiptene da putere cauzei lor si le ofera argumente in plus. Apoi, exista cautatorii de spiritualitate ce cred ca in acest loc este o concentrare de energie spirituala, o zona speciala unde sufletul se poate incarca, un loc pentru vindecare. 

Cat de vechi sunt Glifele Kariong?

Nu putem judeca varsta petroglifelor dupa cum arata. Intemperiile inmoaie piatra si o fac sa se

O harta a aborigenilor australieni desenata in zona Gosford
O harta a aborigenilor australieni desenata in zona Gosford

sparga si sa se faramiteze. Insa, cateodata, aceste efecte sunt atenuate de pozitia lor. Formele sculptate dintr-o pestera uscata, vor rezista mai mult decat cele de pe un perete exterior expus razelor ultraviolete, variatiilor de temperatura si umezelii. De aceea, aceste date sunt relative si cea mai buna incercare pentru a le data este sa ghiceasca printr-o inspectie vizuala.

Datarea cu Carbon-14 ce masoara urmele de carbon-14 in materialul organic ce a trait de mult, nu este aplicabila in cazul varstrei pietrelor. In excavatiile stratificate, descoperirea unei unelte de piatra langa o bucata de carbune, permite datarea acesteia cu C-14 prin asociatie cu respectivul carbune. Presupunerea este ca daca au fost amandoua depozitate in acelasi strat de sedimente, ele au aproximativ aceeasi varsta. Insa, pentru arheologia verticala precum petroglifele de pe ziduri, nu putem face asemenea asocieri.

In cazul Glifelor Kariong, exista cateva exemple bine cunoscute de petroglife aborigene pe fundul unui parau pietros tot din calcare, foarte aproape de aceste hieroglife. Acestea sunt estimate ca avand o varsta de 250 de ani, insa prezinta erodari la fel de puternice precum hieroglifele ce se crede ca ar fi vechi de 4000 de ani. Acest fapt ar putea fi o dovada ca hieroglifele sunt o farsa. Dar…

Potrivit unor surse de incredere, s-au efectuat cateva constructii pe situl de la Kariong in anii ’80. Un buldozer a indepartat lemnul si piatra si a trecut pe deasupra crevasei de piatra unde hieroglifele sunt localizate. A spert cateva pietre mari si plate ce acopereau crevasa ca un acoperis. De fapt aceste pietre mai pot fi vazute si in ziua de astazi in fotografii.

Cand au fost pentru prima data observate Glifele Kariong?

Oamenii ce au locuit in apropierea locatiei au fost surprinsi sa afle ca exista ceva acolo. Crevasa de piatra nu a fost descoperita inainte de a fi curatata si ca acoperisul ei sa se rupa. Prima persoana care a observat petroglifele a fost Alan Dash, un cadastrist guvernamental care masura zona pe la inceputul anilor ’70. El a vazut un barbat iesind dintre stanci si mergand catre casa abandonata de pe sit ce apartinea de mult familiei Gilford, devenind mai apoi gazda pentru cei fara adapost.

Dash a notat pestera ca fiind o gaura. El a notat ca la intrarea in aceasta crevasa a vazut caractere hieroglifice pe zidul de vest si nu si pe cel de est. Sase luni mai tarziu, Dash s-a intors cu un coleg si a observat ca acum si zidul estic era plin de hieroglife. Apoi, la un an dupa aceasta intamplare, a adus un grup de oameni pentru a vizita locatia si a descoperit un al doilea grup de hieroglife inafara pesterii, la circa 36 m distanta de crevasa. Aceste hieroglife erau mai mici si intr-o stare mai bruta.

Marturia lui Dash pare sa descrie o mai noua datare a glifelor. Povestea sa este deseori refuzata pentru ca intreaga crevasa era plina de resturi, ceea ce inseamna ca nu ar fi putut sa vada zidul de est. Interiorul a fost curatat inaintea celei de-a doua vizite, dezvaluind hieroglifele ce au fost acolo dintotdeauna. Cel de-al doilea grup de hieroglife s-a aflat si el mereu acolo, insa au fost descoperite recent in momentul in care mai multi oameni au cercetat locatia si au studiat fiecare piatra si roca in cautarea petroglifelor.

Desen al aborigenilor din zona Gosford

Harta aborigenilor este extrem de bogata in zona unde au fost descoperite hieroglifele.

Este foarte putin posibil ca studiul sa piarda din vedere hieroglifele daca ele chiar existau acolo, dar nu putem exclude aceasta posibilitate.

Ce spun aborigenii despre acesta glife?

Aici povestea devine dificila.

Avem aici o harta ce arata diversele limbi si clanuri de pe continentul australian, fiecare grup mentinand istoria si traditiile transmise din generatie in generatie de catre „batrani”  – aceia care au fost initiati. Aborigenii nu sunt scripturali, in schimb au povesti ce sunt recitate si invatate pe de rost, cateodata acompaniate de sculpturi, pictograme colorate.

Zona unde se afla hieroglifele, a fost parte dintr-o regiune geografica ce suferea din cauza unei epidemii devastatoare de varsat de vant, asa ca ingrijitorii indigeni ai regiunii si-au pierdut cultura odata cu vietile lor. Insa, povestea s-a transmis in traditiile orale ale clanurilor inconjuratoare conform batranului Darkinjung, „Auntie Beve”.

Aunty Beve Spiers pretinde ca este o initiata careia i s-au transmis povesti pe care sa le tina minte, in vremea copilariei. Isi aduce aminte ca ar trebui sa recite aceste amintiri unor oameni din viitor. Isi aminteste despre o poveste despre doi oameni din Egipt ce au vizitat zona in antichitate. I s-a povestit despre contactul dintre aborigeni si alte culturi globale, inclusiv faptul ca Glifele Kariong au fost realizate de catre egipteni cu mult timp in urma.

Pe de alta parte, conform studiilor efectuate de catre cercetatorii de la Universitatea Macquarie în 1983, hieroglifele ar fi opera oamenilor moderni; cel mai probabil acestia au încercat crearea unui loc misterios în zona pentru a atrage cât mai multi turisti. Acestia sustin ca gravurile în piatra ar fi putut fi facute în 1920, când a existat un interes imens în întreaga lume pentru Egiptul antic, în acel an fiind descoperit mormântul lui Tutankhamon.

 

https://www.abc.net.au/news/2012-12-14/glyphs-reax/4428134

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

bijuteriidinargint.ro perfect-tour.eu%20
%d blogeri au apreciat: