A fost descoperit un nou membru al marii familii umane: Homo luzonensis

Marea familia umana are un nou membru: o noua specie tocmai a fost descoperita în Filipine. Specia este numita Homo luzonensis, dupa locul în care a fost descoperita: Luzon, cea mai mare insula a acestei tari.

Caracteristicile sale fizice sunt o combinatie între cele descoperite la stramosii arhaici ai omului si cele descoperite la oamenii mai recenti. Asta ar putea sa indice faptul ca rudele timpurii ale omului au plecat din Africa si au ajuns pâna în Asia de Sud-Est, lucru care pâna acum era considerat imposibil, potrivit BBC.

Descoperirea indica faptul ca evolutia umana în regiune ar fi putut fi un proces foarte complicat, în zona vietuind cel putin trei specii de oameni în epoca în care traiau acesti stramosi ai nostri.

Una dintre aceste specii era cea numita „Hobbit” – Homo floresiensis -, care a supravietuit pe insula indoneziana Flores pâna acum 50.000 de ani.

„Dupa ce descoperirile remarcabile legate de Homo floresiensis au fost publicate în 2004, eu am spus ca experimentele privitoare la evolutia umana facute pe insula Flores ar putea fi repetate pe multe dintre insulele din regiune. Se pare ca speculatiile mele au fost confirmate pe insula Luzon, la aproape 3.000 de kilometri departare”, a comentat pentru BBC Chris Stringer, profesor la Muzeul de Istorie Naturala din Londra.

Familia umana si locul lui Homo luzonensis în arborele evolutiei noastre

Noile specimene din Insula Callao, la nord de Luzon, sunt descrise în jurnalul Nature. Au fost datate ca apartinând perioadei cuprinse cu între 50.000 si 67.000 de ani în urma.

Descoperirea consta în 13 ramasite – dinti, oase de la mâini si picioare, precum si o parte dintr-un femur – care apartin unui numar de cel putin trei indivizi, printre care se numarau adulti si specimene foarte tinere. Ramasitele au fost recuperate în urma sapaturilor facute în pestera începând cu 2007.

Homo luzonensis are unele similaritati fizice cu omul modern, însa alte trasaturi ne duc cu gândul la australopiteci, niste creaturi asemanatoare cu maimutele, care aveau un mers erect si care au trait în Africa cu 2-4 milioane de ani în urma, precum si la membrii timpurii ai genului Homo.

Oasele de la degetele mâinilor si picioarelor sunt curbate, ceea ce indica faptul ca, pentru aceasta specie, cataratul înca era o activitate foarte importanta. Se pare ca la fel stateau lucrurile în cazul unor australopiteci.

Daca speciile cu trasaturi de australopitec au fost capabile sa ajunga în sud-estul Asiei, trebuie sa ne schimbam ideile legate de membrii arborelui nostru familial care au parasit primii Africa.

De mult timp, se crede ca Homo erectus a fost primul membru al liniei noastre evolutionare directe care a parasit Africa cu aproximativ 1.9 milioane de ani în urma.

Cum insula Luzon era accesibila numai daca traversai marea, descoperirea ridica întrebari legate de felul în care speciile preumane ar fi putut ajunge pe insula. Pe lânga Homo luzonensis, se pare ca insulele din sud-estul Asiei au adapostit o alta specie umana, numita Omul de Denisova, care se pare ca s-a încrucisat cu oameni moderni timpurii (Homo sapiens) atunci când acestia au sosit în regiune.

Aceste dovezi provin din analiza ADN, deoarece în zona nu au fost descoperite fosile de denisovani. Insula indoneziana Flores adapostea o specie numita Homo floresiensis, ai carei membri au fost porecliti „hobbitii”, din cauza staturii lor mici.

Se crede ca specia a supravietuit aici în urma cu 50.000-100.000 de ani în urma, ceea ce înseamna ca s-ar fi putut suprapune cu sosirea oamenilor moderni.

Interesant este faptul ca savantii au sustinut ca Homo florensis are niste trasaturi fizice care amintesc de cele descoperite la australopiteci.

 

https://www.bbc.com/news/science-environment-47873072