Egiptul este un loc promitator pentru oamenii de stiinta. Cercetarile recente din domeniul geneticii arata mari oportunitati in a testa vechile mumii.
Studiile genetice legate de mumiile egiptene sunt rare. Tocmai din cauza problemelor metodologice si a contaminarii surselor. Climatul fierbinte din Egipt, nivelurile crescute de umiditate din multe morminte si anumite chimicale folosite in tehnicile de mumificare pot degrada ADN-ul. Asadar, supravietuirea pe termen lung a unor date ADN valabile este foarte rara.
Vechii egipteni sunt inruditi cu locuitorii Orientului Apropiat
Pentru acest studiu s-au adunat echipe de cercetatori din Universitatea din Cambridge, Academia Poloneza de Stiinte si Societatea din Berlin de Antropologie si Preistorie. Au fost analizate date si diferente ale populatiei intr-un interval de 1300 de ani. Rezultatele au fost comparate cu populatiile moderne.

Într-un studiu publicat de curand în jurnalul Nature Communications, savantii au analizat materialul genetic a 151 de mumii egiptene, care au fost îngropate din 1400 î.Hr. pâna în 400 e.n., scrie Newsweek.
Acestia au descoperit ca materialul genetic al mumiilor prezenta mai multe similaritati cu popoarele antice din Orientul Apropiat si al popoarelor de pe coasta estica a Marii Mediterane, precum Israelul si Palestina, decât cu populatia actuala a Egiptului.
De asemenea, analiza sugereaza ca „invaziile nu au avut un efect atât de mare asupra bazinului genetic decât se credea anterior”, conform autoarei studiului Verena Schuenemann de la Universitatea Tübingen.
Studiul arata si o legatura genetica între egiptenii antici si popoarele neolitice din Asia Mica si Europa.

Astfel, „cercetarea a avut succes acolo unde alte studii asupra ADN-ului mumiilor au esuat”, precizeaza Hannes Schroeder, paleogenetician la Universitatea din Copenhaga care nu a fost implicat în studiu
In total, au fost recuperate date genetice de la 90 de indivizi si seturi intregi de date de la alti trei. Au putut folosi datele adunate pentru a testa ipoteze extrase din date arheologice si istorice si din studiile moderne de ADN.
Mumiile provin din situl arheologic Abusir el-Meleq, situat lânga fluviul Nil, în centrul Egiptului antic. Întrucât toate mumiile provin din aceeasi zona, cercetatorii precizeaza ca rezultatele nu pot fi generalizate pentru alte zone din sudul si nordul Egiptului, care au fost mai mult sau mai putin afectate de cuceriri si invazii.
Savantii au vrut sa stie cum au fost afectate populatiile din aceste zone de cuceriri si alte populatii. Au vrut sa testeze daca cucerirea lui Alexandru cel Mare si a altor puteri straine a lasat o amprenta genetica asupra populatiilor antice egiptene.
Cercetarile au aratat ca populatiile din prezent sunt cu 8% mai inrudite cu populatiile sub-sahariene-africane decat cele antice. Asta ne indica ca in ultimii 1500 de ani a crescut aportul african in aceasta zona. Posibilii factori ar fi cresterea mobilitatii pe Nil, inflorirea comertului si a rutelor de sclavi.