vineri, iulie 19, 2024
Mituri si mitologii

Mitul lui Osiris si numerologia sacra

Mitul lui  Isis si Osiris, ne relateaza urmatoarele fapte: un numar de 72 de conjurati, condusi de zeul Seth, pun la cale uciderea zeului Osiris care în fapt era fratele lui Seth.

Complotistii, folosondu-se de un siretlic, reusesc sa-l omoare pe zeu în ziua a 17 a lunii Athyr iar ulterior, Seth dezmembreaza trupul lui Osiris si-l împrastie peste întreg teritoriul Egiptului.

Isis, sotia lui Osiris, aduna bucatile, reface trupul sotului ei si-l învie cu ajutorul magiei. Între Horus, fiul postum al lui Osiris nascut în mod miraculos de Isis, si Seth se va declansa o lupta în care victoria ramânea mereu indecisa.

Pentru a pune capat acestui conflict, are loc o judecata a zeilor, în orasul Heliopolis (On), în urma careia se da câstig de cauza lui Horus care primeste prerogativele lui Osiris ce faceau obiectul disputei dintre cei doi zei iar Seth primeste o pedeapsa cel putin surprinzatoare: „Ra Horahte glasui: sa-mi fie dat mie Seth, fiul lui Nut, ca sa seada alaturi de mine, sa-mi fie fiu, sa bubuie el în ceruri si sa stârnesca teama”.

Dupa unele versiuni ale mitului trupul lui Osiris a fost dezmembrat în 26 de bucati dupa altele în 17, iar altele vorbesc de 14 parti ale zeului dezmembrat.

Dar, cum 14 este dublul lui 7 are si el un caracter sacru facând parte din categoria simbolurilor desemnând traditia primordiala.

Sa vedem semnificatiile submerse ale mitului osirian.

Osiris desemneaza însasi unitatea traditiei primordiale care emana de la Centru. Dezmembrarea trupului lui Osiris vorbeste despre „dezmembrarea traditiei primordiale”.

În ceea ce priveste numarul de fragmente în care a fost dezmembrat trupul ui Osiris avem de-a face cu o criptare a informatiei reale ascunse în mit.

Astfel 1+7=8; 2+6=8 iar 14 care este dublul lui 7 caci de doua ori 7 înseamna 14 iar suma numerelor 1 si 4 este 5 care este numarul colturilor Pentagramei.

8-ul este din nou un simbol al Centrului Suprem din care au venit Piramii, colonizatorii si civilizatorii Egiptului prefaraonic.

Mitul devine deosebit de interesant atunci când se observa ca toate personajele sale principale sunt însotite de silaba sacra IO care apare si în titulatura voievozilor români desemnându-i ca trimisi ai Centrului.

Acest IO, IO(n) al românilor /Ianus al latinilor, este stapânul cheilor, al marii opere hermetice, solve et coagula simbolizat prin Ianus Bifrons (cel cu doua fete).

În primul rând, trebuie observat ca numele lui Osiris începe cu litera ”o” care, reprezentata în spatiu, este o sfera iar proiectia ei în plan o face un cerc, dar cercul restrans la locul de origine este un punct iar emanatia punctului în plan vertical, fie el ascendent sau descendent, da o dreapta (litera I) care la rândul sau se poate reduce prin contractie la un puct (deasupra lui I este un puct). Este exact simbolistica Columnei Cerului.

Seth, „ucigasul„ lui Osiris poarta în papirusurile egiptene numele de IO si în acest sens trebuie spun ca el este agentul solve adica agentul care rupe echilibrul Centrului pentru a da nastere manifestarii.

Piramii au tocmai acest rol al zeului Seth care rupe traditia primodiala a Centrului pentru a o duce în Egipt, ea ramânând în fond aceeasi.

Isis aduna bucatile lui Osiris, deci reface unitatea traditiei primordiale emanata de la Centru, ea fiind elementul coagulant al marii opere alchimice.

In mitologia roamana Isis este identificata cu IO, fiica lui Inachos, transformata în caprioara si persecutata de Junona pentru ca era iubita de Jupiter.

Trebuie observat aici rolul jucat de Isis în constituirea centrelor traditionale paticulare care aveau drept nucleu câte o parte din traditia primordiala desemnata de Osiris.

O versiune a mitului osirian ne spune ca Isis tainui fiecare bucata din trupul lui Osiris într-un trup omenesc plasmuit din ceara si mirodenii care, în cazul de fata, este forma traditionala particulara, mare cât trupul sotului ei.

Apoi a chemat pe rând toate gruparile de preoti (sarcerdotii centrelor secundare emanate din traditia primordiala) si le ceru prin juramânt sa nu destainuie ceea ce li se va încredinta si fiecaruia îi spuse ca i-a încredintat corpul lui Osiris (traditia primordiala integrala).

Ultimul personaj important al mitului, în unele variante, este Toth care mai poarta si numele de IO(h) Toth si care l-a început a fost partasul lui Seth în asasinarea lui Osiris ca mai apoi s-o ajute pe Isis sa-i reconstituie corpul.

Luati în cuplu Isis si Toth sunt masculinul si femininul, ce-i doi serpi ai caduceului hermetic care se desprind din indistictia primordiala pentru a da nastere manifestarii si tind sa se uneasca în vârful caduceului, numit Aor, pentru a se contopi din nou în zeul unic si traditia primordiala, în planuri diferite si într-un centru nou fondat în cazul de fata.

Thot este parintele alchimiei egiptene detinând prin urmare taina solve et coagula si fiind cunoscut în acest sens sub numele de Hermes Trismegistus care se traduce „cunoscator al trei parti a stiintei sacre”.

El detine trei parti ale cunoasterii sacre tocmai pentru ca a patra este Centrul de la care emana cunoasterea sa.

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum