joi, decembrie 7, 2023
Uncategorized

Diferentele dintre oamenii bogati si cei din clasa de mijloc

Cei mai bogati 400 de americani au împreuna o avere mai mare decât cei mai saraci 150 de milioane de americani, arata statisticile.  Dar ce se întâmpla cu oamenii dintre cele doua categorii?

Ei sunt clasa de mijloc. Cei care nu sunt nici saraci, dar nu sunt nici bogati.  Poate ca si tu faci parte din aceasta categorie…

Clasa de mijloc începe sa se micsoreze, conform statisticilor din ultimele decenii. Asta înseamna ca este din ce în ce mai putin probabil sa continui sa faci parte din clasa de mijloc în viitor.

Cel mai probabil vei deveni sarac sau vei deveni bogat. Tu cum ai prefera? Daca vrei sa fii de partea celor bogati, trebuie sa începi sa gândesti ca ei.

Iata diferentele dintre cei din clasa de mijloc si cei bogati:

 Oamenii din clasa de mijloc traiesc confortabil, cei bogati îsi asuma disconfortul.

“Accepta sa nu traiesti în confort. Simte-te confortabil cu disconfortul. Poate fi greu dar este un pret mic pentru a-ti trai visul.” – Peter McWilliams

“În investitii, lucrurile confortabile sunt rareori profitabile.” – Robert Arnott

Este confortabil sa ai un job sigur. Este confortabil sa muncesti pentru altcineva.

Clasa de mijloc crede ca a fi confortabil înseamna a fi fericit, dar cei bogati realizeaza ca lucrurile extraordinare se întâmpla când ne punem în situatii de disconfort. Sa îti deschizi propria afacere este un risc, dar este nevoie sa îti asumi un anume risc pentru a face avere si a atinge rezultate superioare.

Iesi din zona de confort. Uita-te la ce optiuni ai. Trebuie sa simti macar putin disconfort pentru a deveni bogat. S-ar putea chiar sa fie nevoie sa esuezi, dar asta nu este un lucru rau, pentru ca daca nu esuezi înseamna ca nu faci mare lucru.

Oamenii din clasa de mijloc traiesc peste ce îsi permit, cei bogati traiesc sub posibilitatile lor reale.

“Nu exista demnitate mai impresionanta si independenta mai importanta decât aceea de trai în limitele pe care ti le permiti.” – Calvin Coolidge

Nu vei vedea deseori un milionar „adevarat” într-o masina de 100.000 de dolari sau într-o casa de mai multe milioane de dolari. Cei bogati nu îsi investesc banii în bunuri care se depreciaza si traiesc mereu sub nivelul pe care si-l permit cu adevarat.

În medie, cei bogati conduc masini vechi de câtiva ani si nu le cumpara noi, conform unor studii prezentate în cartea Milionarul de lânga noi. Chiar daca ei îsi permit noul model de Ferrari, de obicei nu si-l cumpara.

Aminteste-ti ca daca câstigi 1.000.000 de dolari pe an si cheltui 1.000.000 de dolari pe an, tot falit ramâi!

Oamenii din clasa de mijloc urca pe scara corporatiilor, cei bogati detin scara. 

“Cei mai bogati oameni din lume cauta si construiesc afaceri; toti ceilalti îsi cauta de lucru.” – Robert Kiyosaki

Oamenii din casa de mijloc tind sa lucreze pentru altcineva. Au un loc de munca. O cariera. Cei din partea de sus a clasei de mijloc sunt de obicei liber-profesionisti. Ei detin un loc de munca.

Cei bogati, însa, tind sa detina afacerea. Ei au scara corporatiilor pe care cei din clasa de mijloc sunt doritori sa urce.

Cei bogati înteleg ca au nevoie de mai multi oameni care sa lucreze pentru ei pentru a câstiga mai multi bani.

Cei bogati înteleg puterea veniturilor pasive.

Oamenii din clasa de mijloc au lucruri, cei bogati au bani. 

“Prea multi oameni cheltuie banii pe care nu i-au câstigat înca, pentru a cumpara lucruri pe care nu si le doresc, pentru a impresiona oameni pe care nu-i plac.” – Will Smith

Revenim la subiectul masinilor elegante si al caselor mari. Pe asta îsi cheltuie banii majoritatea celor din clasa de mijloc.

Când conduci printr-un cartier de oameni din clasa de mijloc, vei vedea de obicei masini noi-noute, gradini scumpe si case care au costat o groaza de bani.

Cei bogati înteleg ca pentru a deveni înstarit, trebuie sa vrei bani mai mult decât vrei lucruri.

Daca vei continua sa cumperi lucruri, banii se vor duce pe ele. Este interesant cum functioneaza lucrurile. De exemplu, Warren Buffett înca locuieste în aceeasi casa pe care a cumparat-o în 1958. Si la momentul respectiv a cheltuit doar 31,500 de dolari pe ea.

Deci nu mai cumpara lucruri si începe sa te concentrezi pe pastrarea, economisirea si investirea banilor pe care îi câstigi.

Daca esti „dependent” de cumparaturi, începe sa cumperi active.

Intereseaza-te despre investitii, despre instrumente financiare si despre afaceri, în loc sa cheltui pe pantofi si electrocasnice. Pentru ca nu este vorba doar despre a economisi banii, ci si despre a-i plasa în moduri profitabile.

Oamenii din clasa de mijloc sunt prieteni cu toata lumea, cei bogati aleg cu atentie. 

“Cel mai bine este sa petreci timpul cu oameni mai buni decât tine. Alege-ti asociati ai caror comportament este mai bun decât al tau si te vor trage în acea directie.” – Warren Buffett

Cei bogati înteleg ca daca se înconjoara cu oameni de succes, vor avea si ei succes. De asemenea, daca te înconjori cu oameni care nu au succes, efectul va fi unul usor de anticipat.

Venitul tau este de obicei media veniturilor celor mai apropiati trei prieteni ai tai.

Daca vrei sa câstigi bani, stai alaturi de oameni care câstiga mai mult.

Trebuie sa îti aliniezi modul de gândire cu cel al oamenilor bogati.  Daca vrei sa fii bogat, trebuie sa gândesti ca un bogat.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d