duminică, martie 3, 2024
Stiinta si tehnica

Materiale si substante „incredibile” existente pe Terra

Gheata fierbinte, metal care se topeste în apa, obiecte care plutesc pe gaz si lemn programabil.

Oamenii de siinta sunt ca niste magicieni moderni, descoperind substante si materiale cu proprietati uimitoare. Unele chiar par sa sfideze orice lege a fizicii, dovedind înca o data ca stiinta poate face miracole.

Materialul hidrofob

Acest material este folosit pe post de învelis exterior, pentru a proteja împotriva apei si murdariei. El este fabricat pe baza de nanoparticule de dioxid de siliciu si titan.

Este folosit în prezent la scara larga, sub forma de spray si gel hidrofob pentru îmbracaminte, încaltaminte, fete de masa, dar si pentru materiale de constructii.

Gazul pe care obiectele plutesc ca pe apa

Hexafluorura de sulf sau SF6 este un gaz de cinci ori mai greu decât aerul. Dac este pus într-un recipient, nu iese din el si poate chiar sa sustina obiecte usoare, ca si când acestea ar pluti pe apa.

Hexaflorura mai are o proprietate surprinzatoare: reduce tonul vocii. O inhalatie cu acest gaz te va face sa vorbesti ca personajul Darth Vader, din Razboiul Stelelor.

Metalul care se topeste în apa

Cu totii suntem familiarizati cu mercurul, pe care l-am vazut macar o data în laboratorul de chimie. Un metal asemanator cu mercurul este galiul, care se topeste la temperatura camerei.

Punctul de topire al galiului este la 29,76°C, adica temperatura unei zile obisnuite de vara. Iar surprizele nu se opresc aici. Daca sunt introduse în apa fierbinte, obiectele din galiu se topesc vazând cu ochii.

Pudra explozibila

Triiodura de azot si fulminatul de argint nu au, deocamdata, nicio utilitate în industrie. Cele doua substante sunt extrem de periculoase si chiar simplul transport al lor pune probleme mari.

Asta, deoarece explodeaza când sunt atinse, transformându-se în nori de fum intens colorat. Desigur, arata spectaculos, dar nu folosesc la nimic.

Metalul cu memorie

Obiectele confectionate dintr-un aliaj de nichel si titan – denumit nitinol – au capacitatea de a-si „aminti” forma initiala si de a reveni la ea atunci când sunt supuse caldurii.

Lemnul programabil

Cine s-ar fi gândit ca printre materialele „inteligente” se va regasi si… lemnul? Cu ajutorul unei imprimante 4D (da, exista deja imprimante 4D), specialistii de la Massachusetts Institute of Technology au reusit sa creeze bucati de lemn care iau o anumita forma atunci când sunt umezite.

Gheata fierbinte

Aceasta substanta se numeste acetat de sodiu si are uimitoarea proprietate de a se transforma din lichid în cristale la cea mai delicata atingere. De la distanta, ele nu pot fi deosebite de cristalele de gheata obisnuite. Singura diferenta este ca sunt… calde.

Hidrogel

Hidrogelul este utilizat în medicina, datorita capacitatii de a-si schimba dimensiunile în functie de temperatura. Efectul este uimitor, pentru ca materialul pare sa aiba propria viata.

Materialele care se repara singure

Aceste substante miraculoase sunt imposibil de deteriorat. De aceea sunt folosite la fabricarea huselor de telefon, a materialelor de constructii, dar si în scop medical.

Secretul lor consta în niste microcapsule cu bacterii, care se activeaza atunci când materialul este deteriorat, umplând crapaturile.

Aerogelul

Aerogelul este un material inovator, fabricat pe baza de grafen si care are niste proprietati unice: este dur, transparent, rezistent la foc si retine caldura extrem de bine. De asemenea, este de doar 1,5 ori mai dens decât aerul si de 500 de ori mai putin dens decât apa.

Specialistii considera ca potentialul materialului este aproape nelimitat, el putând fi utilizat în majoritatea domeniilor. Datorita proprietatilor sale exceptionale, aerogelul este una dintre cele mai scumpe substante: o bucata cât palma costa aproximativ 100 de dolari.

sursa: incredibilia.ro/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum