miercuri, noiembrie 29, 2023
Terra X

Un ”megalopolis” al Epocii Bronzului, descoperit recent, ar putea rescrie istoria

Urmele unei vechi metropole de acum 5.000 de ani, în care ar fi locuit circa 6.000 de oameni, au fost descoperite în apropiere de orasul israelian Harish, în timpul unor lucrari de constructie a unei noi sosele.

Cu o întindere de 64 de hectare, orasul descoperit în sit-ul arheologic En Esur este cel mai mare din Epoca Bronzului Timpuriu potrivit unui anunt facut de Autoritatea Israeliana pentru Antichitati (AIA).

„Este mai mare decât orice alt sit cunoscut pe teritoriul Israelului si în afara lui, în regiunile Iordaniei, Libanului si Siriei de Sud”, potrivit anuntului facut de Yitzhak Paz, unul dintre arheologii care au condus lucrarile de excavatie, citat de Times of Israel.

Excavatiile pentru conservarea sit-ului au avut loc în ultimii doi ani si jumatate si la ele au participat peste 5.000 de liceeni, evrei si arabi, si voluntari din zona.

Sapaturile au scos la iveala un oras planificat al Epocii Bronzului Timpuriu ( la finalul mileniului al IV-lea î.Hr.), situat în apropiere de Wadi Ara, pe lânga doua izvoare de apa, în districtul Haifa din nordul Israelului. Potrivit lui Paz, terenul este fertil pentru agricultura si este aproape de rutele comerciale centrale.

„Este un oras urias, un megalopolis în raport cu perioada timpurie a Epocii Bronzului, unde mii de locuitori, care traiau din agricultura, locuiau si faceau comert cu diferite regiuni si chiar cu diferite culturi si regate din zona. Acesta este New York-ul Epocii bronzului al regiunii noastre, un oras planificat si cosmopolit”, au afirmat arheologii Itai Elad, Yitzhak Paz si dr. Dina Shalem în anuntul AIA.

Vechea asezare continea cladiri publice si private, iar zonele, strazile si aleile erau înconjurate de ziduri fortificate.

Templu cu ritualuri de sacrificiu

Totodata, sub unele dintre structurile vechi de 5.000 de ani, arheologii au mai descoperit si urmele unei asezari calcolitice anterioare, de acum 7.000 de ani. 

„Sapaturile la acest sit au scos la iveala doua asezari principale. Cea mai veche este de acum 7.000 de ani, o asezare agricola foarte întinsa. Doua mii de ani mai târziu, o alta asezare a devenit unul dintre primele orase cunoscute în aceasta zona a lumii”, a precizat dr. Dina Shalem.

Arheologii israelieni afirma ca descoperirile pe care le-au facut indica ca structura orasului era foarte bine planificata. În timpul sapaturilor au scos la iveala o cladire publica de mari dimensiuni, diferita de toate celelalte, cel mai probabil un templu sau un sanctuar. În interiorul lui au gasit oseminte de animale arse, cel mai probabil în ritualuri de sacrificiu. În curtea templului au descoperit un bazin urias din piatra pentru lichide, despre care arheologii cred ca a fost folosit tot în ritualuri religioase

Printre multitudinea de artefacte interesante descoperite în sit se numara si amprenta cilindrica a unui barbat care tine mâinile sus, precum si figurine de oameni si animale si unelte importate din Egipt. Totodata, s-au gasit instrumente din silex, precum si milioane de fragmente de obiecte ceramice si vase din piatra si bazalt

Potrivit arheologilor, aceasta era perioada în care populatia din Canaan s-a mutat din zona rurala în zonele predominant urbane.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: