marți, iulie 16, 2024
Psihologie

Echilibrul dintre munca si relaxare este vital

Psihologii sustin ca între job si relaxare trebuie sa existe întotdeauna un echilibru, dar uneori acest lucru este greu de realizat. Exista câteva trucuri de care trebuie sa tinem cont pentru a putea ramâne relaxati într-o viata atât de agitata.

Locul de munca ne solicita uneori foarte mult, iar astfel ajungem sa prestam mai mult de 60 de ore/saptamâna, motiv pentru care pot aparea probleme de sanatate.

Bolile de inima sau accidentele vasculare pot creste considerabil atunci când suntem mult prea solicitati, asa ca este bine sa mentinem un echilibru între viata profesionala si viata personala.

„Singuratatea si izolarea sunt o sursa de stres, iar atunci când ne canalizam toata atentia asupra locului de munca cu siguranta apar astfel de probleme. Este indicat sa participam la eveniment de comunitate, la întâlniri cu prietenii sau voluntariat si vom observa ca aceste activitati ne pot deconecta foarte usor si putem deveni imediat mult mai relaxati. Întotdeauna, între viata personala si viata profesionala trebuie sa existe un echilibru pentru a putea sa fim fericiti“, a precizat Iuliana Petcu, psiholog.       

Cum mentinem echilibrul?  

Psihologii au mai precizat ca uneori din cauza stresului nu putem stabili limite si granite, însa trebuie sa învatam sa stim cand sa ne oprim pentru a ne recapata sanatatea psihica.

„Daca am fost crescuti ca întotdeauna sa spunem da la absolut orice lucru fara sa realizam ca uneori este prea mult pentru organism, trebuie sa învatam sa spunem nu atunci când simtim ca este prea mult si sa alegem un mod de a ne relaxa. Cu siguranta astfel vom scapa mult mai usor de stresul acumulat la locul de munca“, a mai spus Iuliana Petcu, psiholog.       

Specialistii au mai precizat ca tot ce am trait de-a lungul zilei ne afecteaza în plan psihologic, asa ca este indicat sa avem o anumita perioada în care sa ne putem descarca de toata tensiunea negativa

„Chiar daca avem un loc de munca care ne solicita foarte mult este bine sa avem grija de noi într-un mod cât mai constant. Este bine sa avem o lista cu lucrurile pe care le putem face si sa alegem sa mergem la spa, la masaj, la o plimbare cu bicicleta sau sa ascultam muzica“, a mai precizat Iuliana Petcu, psiholog.   

sursa: adev.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum