Viziunile se numara printre manifestarile cel mai greu explicabile ale spiritului omenesc. Din pacate, specialistii, ori le iau în derâdere, ori se intereseaza de ele prea rar.
Multi dintre noi am fost familiarizati, înca din copilarie, cu viziunile descrise în Biblie.
Oare cine nu a fost surprins de povestea lui Iezechiel, despre fabuloasa nava cereasca, de Scara lui Iacob sau de Apocalipsa? Vizionarii din Vechiul Testament erau niste indivizi cu totul speciali, care aveau puterea rara si foarte misterioasa de a comunica cu divinitatea.
În schimb, în zilele noastre, se crede ca viziunile au ceva patologic în ele. De multe ori, cei care afirma ca au avut viziuni sunt banuiti ca sufera de schizofrenie sau de delir.
De la o vreme încoace, lucrurile încep sa se schimbe.
Studii recente, realizate în America cu ajutorul sociologilor, arata ca se întâmpla destul de des ca oameni perfect sanatosi sa aiba viziuni. Ba unii dintre ei au viziuni pe parcursul întregii vieti. Temându-se însa ca vor fi considerati drept bolnavi mintal, se feresc sa vorbeasca despre acest lucru. Cert este ca viziunile reprezinta o realitate. Istoria fenomenului este veche, fiind studiata în toate timpurile cu mult interes.
Fantomele din nori
Uneori se poate întâmpla sa vedem chipuri omenesti în norii de pe cer. Acest fenomen se numeste pareoidolie. Ea face parte din categoria iluziilor, pentru ca unui stimul extern vizibil – norul – i se da o interpretare care permite observarea pe cer a unei imagini încarcate de sens.
Una dintre caracteristicile principale ale pareoidoliei este ca, atunci când sunt fixate cu privirea, imaginile nu dispar imediat.
Dat fiind faptul ca iluziile pareoidoliei tin de un stimul extern, este posibil ca ele sa fie semnalate si celor din jur, iar acestia sunt de acord de fiecare data în ceea ce priveste imaginea pe care o vad.
În acest fel se explica iluziile colective, când un numar mare de oameni vad, de exemplu, fata lui Hristos pe peretele unei biserici.
E suficient ca o singura persoana sa distinga chipul Mântuitorului pe un suport oarecare, si ceilalti din jur vor face la fel. Odata ce oamenii vad imaginea, este imposibil sa îi mai convingi apoi ca ceea ce au vazut era acolo de mai mult timp. Pentru obisnuitii locului respectiv este ca si cum aparitia s-a materializat fara niciun motiv aparent.
„De douazeci de ani treceam cu masina prin fata acelei cladiri”, va spune un om, imediat dupa ce a avut o viziune. Iar mai apoi va adauga: „Daca Fecioara Maria ar fi fost mai demult acolo, pe acoperis, as fi vazut-o. Sunt sigur ca ea a aparut chiar în clipa aceea”.
Imediat ce se afla despre o astfel de viziune, pelerinii merg cu miile la locul aparitiei. Chiar daca cred sau nu în realitatea ei, toti au un comportament respectuos. Iar scepticii ramân discreti.
Dar aceste aparitii nu sunt numai de natura religioasa. În desertul din Egipt exista kilometri întregi de drum pe care au fost aruncate foarte multe cutii de bauturi racoritoare goale, acoperite cu plante fosilizate, ceea ce le da un aspect ciudat, de padure de piatra. Multi calatori ce trec pe acolo povestesc ca au avut viziunea unor uriasi mumificati sau a unor vase cu pânze de dimensiuni foarte mari.
Pareoidolia se afla la baza diferitelor forme de incantatie. Când membrii tribului Kahunas din Hawaii îsi pun întrebari existentiale, ei se uita timp îndelungat cu mare atentie la nori, în speranta ca formele pe care le vor vedea aparând le vor oferi raspunsurile pe care le cauta.
Capnomancia (o ramura a pareoidoliei) sau incantatia cu ajutorul norilor de fum este înca practicata de populatiile indigene din America Centrala.
În Europa, în Evul Mediu, acest obicei era practicat în special de înteleptele satului si tinerele fecioare. Si în prezent, mai exista destul de multi clarvazatori care pot citi viitorul în desenele lasate de fum pe cer.
Câteodata, pareoidolia serveste si la aparitia imaginii unor persoane defuncte.
Asa i s-a întâmplat, de exemplu, generalului George Patton, care pe un câmp de lupta din Franta a avut o viziune stupefianta cu stramosii sai. Iata ce relateaza în cartea sa de memorii, intitulata „Before the Colors Fade”:
„Sunt absolut convins ca spiritele stramosilor nostri ne însotesc întotdeauna. Ei ne supravegheaza si asteapta mult de la noi. Iar uneori, ni se întâmpla chiar sa îi vedem. Îmi amintesc ca într-o zi, pe când luptam în Franta, ramaseseram blocati sub focul artileriei germane. Eram lipit de pamânt, mort de frica, neavând nici macar curajul sa ridic capul. Dar într-un târziu, am hotarât sa fac totusi acest lucru si am ridicat ochii în directia unui grup de nori care straluceau, fiind luminati de soarele ce apunea. În clipa aceea, le-am vazut fetele bunicului si fratilor sai. Nu îsi miscau buzele, nu scoteau niciun cuvânt. Ma priveau fara mânie, dar cu un aer contrariat. Puteam citi în privirea lor ceea ce îmi spuneau: «Georgie, Georgie, suntem foarte suparati ca te vedem culcat la pamânt. Aminteste-ti ca multi Pattoni au murit, dar niciodata vreunul dintre ei nu a fost las». M-am ridicat, mi-am luat pusca si am comandat din nou trupele. La sfârsitul bataliei, eu si ceilalti baieti eram tot acolo, dar de data aceasta zâmbeam cu totii. Victoria era de partea noastra”.
Daca tot am vorbit despre generalul Patton, care a fost una dintre marile figuri ale istoriei americane, este interesant de semnalat ca el credea cu convingere si în existenta fantomelor, si asta din cauza ca, de mai multe ori pe câmpul de lupta, l-a vazut aparând pe defunctul sau tata.
„Tata aparea în fiecare seara în cortul meu. Ma linistea, spunându-mi ca în timpul bataliei ce avea sa urmeze a doua zi voi fi foarte curajos. El era la fel de real ca în timpul vietii, atunci când îmi vorbea în biroul sau din casa noastra de la Lake Vineyard”.
Templele lui Esculap
Cunoastem cu totii caduceul, simbol misterios al profesiei de medic. Înlantuiti în jurul unui bat înaripat, doi serpi ne contempla la intrarea în spitale sau de pe cartile de vizita ale doctorilor. Dar putini dintre noi stiu semnificatia acestui simbol. Pentru a o cunoaste, trebuie sa ne întoarcem în Grecia Antica, în templele lui Esculap, unde se practicau, pe scara larga, incubari de vise.
Esculap a fost un medic de mare renume caruia, dupa moarte, i-a fost acordat statutul de divinitate.
În întreaga tara s-au construit sanctuare în onoarea sa. Existau trei sute cu totul, dintre care cel mai cunoscut, cel al lui Epidaur, servea drept model pentru celelalte temple de incubare a viselor.
În scop terapeutic, erau suscitate niste viziuni absolut extraordinare. Când un individ era atins de o maladie incurabila sau nu mai putea suporta durerile, el mergea într-un templu al lui Esculap. Bolnavii faceau aceste calatorii pentru a avea vise încarcate cu viziuni, de la care sperau o vindecare a bolii. Daca aveau noroc, ei puteau fi consultati chiar de Esculap în persoana.
Templul lui Epidaur, care era cel mai important, fusese amenajat astfel încât sa poata fi cazati si hraniti toti pacientii care mergeau acolo, pentru a-si astepta rândul la tratament.
Partea centrala a templului era constituita dintr-o cladire imensa, numita abaton, ce era înconjurata de o curte. Când sosea clipa potrivita, pelerinii intrau în curte, se culcau si dormeau pâna ce îl visau pe Esculap, îmbracat într-o haina facuta din blana si tinând în mâna caduceul.
Mai apoi, el îi invita sa intre în abaton, o uriasa camera mobilata cu paturi înguste, ce erau numite klinis. Ele semanau cu niste canapele înclinate la 45 de grade, astfel încât capul si pieptul pacientului sa se afle mai sus, în raport cu picioarele. De la acest klinis vine cuvântul „clinica”.
Esculap intra în abaton în timpul noptii. Îmbracat cu haina sa din blana si purtând caduceul, el îi spunea fiecarui bolnav în parte cât era de preocupat de soarta lui si îl trata. În foarte multe cazuri consemnate în scris, prescrierile si metodele sale au avut drept rezultat vindecari fulgeratoare.
Pacientii recunoscatori plateau mai apoi unor sculptori în piatra, pentru a grava toate detaliile maladiei, ale viziunii si tratamentului, astfel încât ceilalti bolnavi sa fie la curent cu aceste miracole.
Doua mii de ani mai târziu, povestea acestor cazuri clinice înscrise în piatra este fascinanta:
„Un om ale carui degete, în afara de unul singur, erau paralizate, a venit la Esculap. Când a citit tabletele din templu, nu si-a putut ascunde neîncrederea si a râs de ce scria acolo. Dar în somn a avut o viziune. A vazut cum juca zaruri în curtea templului si cum tocmai se pregatea sa le arunce, când Esculap a aparut din senin, s-a repezit la mâna sa si l-a tras de degete. Dupa ce a plecat, pacientul a observat ca si le poate misca. Esculap a venit din nou la el si l-a întrebat daca si de acum încolo o sa mai aiba îndoiala fata de cuvintele gravate pe tablitele din templu. „Pentru ca la început nu ai avut încredere în vindecarile mele, care ti se pareau imposibile, te vei numi de acum încolo Necredinciosul”, a spus medicul.
Când a venit ziua, omul se vindecase.
„Ambrosia, sotia lui Athenes, era oarba la un ochi. A venit sa-i ceara ajutor lui Esculap. Plimbându-se în jurul templului, ea râdea de povestile scrise pe pietre, parându-i-se incredibil, imposibil, ca orbul si paraliticul sa poata fi vindecati doar printr-un simplu vis. Dar, în timpul somnului, si ea a avut o viziune. L-a vazut pe Esculap stând lânga patul sau. I-a spus ca o va vindeca, dar în schimb îi va cere sa ofere în dar templului un purcel de argint, semn al ignorantei sale. Apoi, Esculap a facut o mica incizie în ochiul bolnavei si a turnat acolo o potiune. A doua zi, când s-a trezit, femeia oarba îsi recapatase vederea”.
Grecii nu erau singurii care foloseau incubarea viselor. Procedeul a mai fost folosit în numeroase culturi din lume – Egiptul Antic, Mesopotamia, Canaan si Israel.
Ritualul incubarii viselor era foarte important si în Japonia, unde s-a perpetuat pâna în secolul al XV-lea. Pelerinii care aveau necazuri mergeau într-un loc sacru, în speranta ca divinitatea le va aduce un vis salvator. De multe ori, ei gaseau solutii pentru problemele pe care le aveau. Niste entitati le apareau sub forma de viziune, vindecându-le bolile si, uneori, ca si la abaton, practicând, în timpul viselor, un anumit tip de chirurgie.
Cercetatorii fac o distinctie foarte clara între aceste aparitii si visele obisnuite. De fapt, cei mai multi dintre pacientii din Grecia Antica, ale caror relatari au dainuit în timp, au insistat asupra faptului ca aceste viziuni se produceau doar atunci când ei se aflau într-o stare intermediara, între somn si veghe.
Bilele lui Edison
În mod traditional, starea „crepusculara” dintre constienta si somn este numita hipnagogie. Subiectul vede ceea ce îi transmite subconstientul sau.
În anumite cazuri, poate fi vorba despre secvente de viata. Dar, uneori, se întâmpla ca aceste imagini sa aiba o semnificatie puternica.
Hipnagogia se instaleaza în mod bizar, în timp ce subiectul se afla în miscare si face gesturi absolut uzuale. Una dintre manifestarile acestui fenomen este „omul care dispare”.
Noaptea, subiectul vede, de exemplu, pe cineva îndreptându-se spre el, pe strada, si disparând apoi în mod subit.
O mare parte dintre oamenii normali au trait experienta acestor imagini foarte vii, care apar în momentul când suntem pe punctul de a adormi. Sunt imagini colorate, care, uneori, iau forme suprarealiste.
Geniile creative au apelat uneori la astfel de stari hipnagogice pentru a-si rezolva problemele.
Unul dintre cei care au folosit aceasta tehnica a fost Thomas Edison. El avea obiceiul sa-si petreaca noaptea în birou, în clipa în care nu putea gasi solutia la o problema pe care o studia. Savantul american observase ca atunci când te afli în stare de hipnagogie, cazi cu usurinta într-un somn profund. Iar, odata adormit, uiti imaginile care s-au produs. Pentru a evita acest lucru, înainte de a adormi, Edison lua o bila de metal în fiecare mâna. De o parte si de cealalta a fotoliului aseza niste ligheane de metal.
Când era pe punctul sa adoarma, bilele îi scapau din mâini si cadeau în ligheane, facând mult zgomot. El se trezea pe loc si îsi amintea perfect experienta hipnagogica pe care o avusese.
Bunica din oglinda
Dupa ce a condus mai multe experimente inovatoare, în timpul carora studia fenomenul aparitiilor, celebrul medic american Raymond Moody, autorul cartii „Viata dupa Viata”, s-a hotarât sa încerce pe cont propriu acest fenomen bizar. Experienta pe care a trait-o i-a schimbat cu totul felul de a vedea viata.
La început, Moody a avut o dilema în ce priveste oportunitatea de a fi el însusi subiectul experientei.
Se temea ca, în cazul când aparitia s-ar produce cu adevarat, emotia întâmplarii sa nu-l împiedice sa îsi pastreze obiectivitatea.
Pe de o parte, era prea legat de rolul stiintific de cercetator obiectiv al viziunilor, dorind sa ramâna într-o pozitie cât mai neutra, pentru a judeca relatarile facute de persoanele cu care lucra.
Pe de alta parte, tentatia de a încerca experimentul pe propria persoana era foarte mare, pentru ca înca din copilarie fusese fascinat de functionarea creierului omenesc si îsi dorise dintotdeauna sa stie cum era o aparitie.
„Ceea ce m-a derutat cel mai tare în cazul aparitiilor colaboratorilor mei era ca, dupa spusele lor, aceste întâlniri erau absolut reale, nu fructul imaginatiei lor. Eram cu atât mai perplex, cu cât alesesem pentru acest experiment niste oameni foarte echilibrati. La început, îmi imaginam ca niciunul dintre ei nu o sa-mi spuna ca întâlnirea pe care a avut-o cu vizitatorul din lumea de dincolo este reala.
Ma asteptam sa îmi spuna ca acea viziune corespundea cu genul de imagine pe care o ai în vis, si nicidecum ca era o persoana adevarata. Dar nici vorba de asa ceva. Toti cei care au avut viziuni au insistat asupra faptului ca ele se petrecusera în realitate, în prezenta unei rude defuncte. «Stiam ca era mama», mi-a zis unul dintre ei. Si, practic, toti ceilalti mi-au descris aceasta experienta ca fiind «mai adevarata decât realitatea».
Eram convins ca daca voi vedea o aparitie, în cazul meu, ea va fi diferita. «Daca o sa vad asa ceva, nu sunt nebun sa cred ca este real», mi-am spus. Apoi am ales sa încerc sa o vad pe bunica din partea mamei. Eu m-am nascut în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si, chiar în ziua nasterii mele, tatal meu a fost trimis pe front. A lipsit timp de optsprezece luni, si astfel bunica si-a asumat cele mai multe dintre responsabilitatile lui. S-a descurcat de minune si am considerat-o întotdeauna drept cel mai blând, mai bun si mai linistit om pe care l-am cunoscut în viata mea. Ea a însemnat foarte mult pentru mine si, de când a murit, mi-a lipsit foarte mult si as fi fost încântat sa o revad, indiferent în ce mod.
Într-o zi, am petrecut mai multe ore pregatindu-ma sa apara. Am rememorat foarte multe amintiri legate de ea si m-am uitat la fotografiile ei.
Apoi m-am asezat într-un loc pe care îl numesc «scena aparitiei» si, în lumina blânda din camera, am început sa ma uit într-o oglinda care era asezata astfel încât ceea ce vedeam sa aiba trei dimensiuni.
Am petrecut astfel o ora întreaga, fara sa-i simt prezenta. Pâna la urma, am abandonat experimentul, concluzionând ca sunt o persoana cu totul închisa fata de astfel de aparitii.
Dar mai târziu, am avut o întâlnire care mi-a schimbat viata. Ceea ce s-a întâmplat mi-a modificat radical conceptia asupra realitatii. Stateam pe un scaun, singur, într-o camera, când o femeie a intrat pe neasteptate.
Imediat ce am vazut-o, mi-am dat seama ca era cineva pe care o cunosteam, dar totul s-a petrecut asa de repede, încât mi-au trebuit câteva clipe pentru a avea prezenta de spirit de a o saluta politicos. Imediat mi-am dat seama ca femeia aceea era bunica din partea tatalui, decedata cu câtiva ani în urma.
Îmi amintesc ca am strigat «Bunico!» si am ridicat mâinile. Cu un respect amestecat cu teama, am privit-o apoi drept în ochi. Cu dragoste si blândete, spunându-mi pe numele cu care doar ea ma chema pe când eram mic, mi-a confirmat cine era. Când am înteles, în minte mi-au venit nenumarate amintiri legate de ea. Dar nu toate erau placute.
Daca amintirile cu bunica din partea mamei erau toate minunate, nu as putea spune acelasi lucru despre bunica din partea tatalui. Îmi amintesc – de pilda – cum atunci când faceam câte o pozna copilareasca, ea îmi spunea de fiecare data ca voi ajunge în iad, daca nu respect poruncile lui Dumnezeu, bineînteles, în modul în care le interpreta ea. Astfel, într-o zi, mi-a spalat gura cu sapun, pentru ca spusesem ceva care, dupa parerea ei, era urât.
Dar, când am privit aparitia aceea drept în ochi, mi-am dat seama ca femeia care se afla în fata mea se schimbase într-un mod pozitiv. Simteam în persoana ei o caldura, o dragoste si o empatie fara margini.
Am vorbit despre trecut si despre unele momente precise ale copilariei mele. Din când în când, îmi amintea unele lucruri pe care le uitasem. Tot ce mi-a spus ea mi-a schimbat considerabil viata si ma simt mult mai bine de atunci.
Nu stiu cât a durat exact întâlnirea noastra în timp real. Probabil destul de mult, am fost asa de emotionat, încât nu m-am uitat la ceas. Cum s-a terminat vizita ei? Eram asa de absorbit, încât i-am spus doar «la revedere». Am hotarât ca ne vom revedea si, pur si simplu, am iesit din camera. Când m-am întors, nu mai era acolo. Imaginea bunicii mele disparuse.”