Va prezentam o opera de arta al carei mod de lucru nu a putut fi descifrat nici pâna în ziua de azi de catre inginerii si arhitectii moderni.
Lucruri frumoase si inexplicabile asteapta sa fie descoperite din punct de vedere tehnic si arhitectural. De ce au fost lasate umanitatii unele opere, structuri arhitectonice la care nu putem sa le gasim raspunsul? Exista întrebari de acest fel si vom mai avea de asteptat pâna sa aflam raspunsurile.

Capela Loretto, fondata în 1878 ca anexa la manastirea catolica „Our Lady of Light” are o poveste ciudata. Amplasata în orasul Santa Fe, New Mexico (SUA), capela gotica a fost ridicata cu greu de arhitectul francez Antonio Mouly.
Bloc peste bloc, frumosul templu este ridicat, însa înainte de a termina lucrarea Mouly moare nereusind sa lege etajele superioare ale cladirii cu cele inferioare. Astfel, accesul la etajul superior unde se afla corul capelei era incomod, locul fiind îngust si intrarea facându-se printr-o scara de lemn.
Scara din Santa Fe este una dintre cele mai curioase scari în spirala din lume
Neterminarea templului a facut ca urcarea si coborârea de la un etaj la altul sa fie incomoda. Din cauza urgentei, a pericolului si disconfortului reprezentate de o scara improvizata, surorile Loretto au decis sa faca „o novena” – rugaciune ce tine o perioada de noua zile – catre San José (sfânt care în viata a fost tâmplar), cerând o persoana capabila sa rezolve urgent problema. Zi dupa zi, surorile s-au rugat fara vreun efect aparent.
În ultima zi de rugaciune apare o persoana ce spune ca are o solutie, prezentându-se în fata capelei: era un strain umil, ce avea doar un magar încarcat cu unelte de tâmplarie.
La fel de misterios cum sosise, tâmplarul a cerut doar doua conditii pentru a începe lucrul: cuve mari de apa si trei luni de confidentialitate în templul crestin. Surorile au acceptat conditiile, iar tâmplarul a lucrat într-o singuratate absoluta pe durata mai multor zile.
În ziua în care scara a fost terminata, surorile Loretto au organizat o cina de multumire. Cu toate acestea, strainul nu s-a prezentat, mai mult, dupa finalizarea uneia dintre lucrarile cele mai cunoscute din istoria tâmplariei, a plecat fara sa ceara recompensa sau sa-si spuna numele.
De atunci, povestea scarii a început sa fie din ce în ce mai cunoscuta. Aceasta din cauza enigmaticei figuri a tâmplarului, cât si a minunatei sale opere ce a fost analizata în multiple ocazii de catre arhitectii si inginerii moderni.
Scara de 33 trepte – frumusete si mister
Scara nu numai ca fost realizata fara scule electrice sau cuie, dar întreaga lucrare nu are lipici sau alti adezivi
Scara din Santa Fe este una dintre cele mai curioase scari în spirala din lume, ea fiind realizata fara scule electrice sau cuie. Maiestria autorului a fost cu mult dincolo de orice imaginatie, fiind o revelatie arta lemnului: întreaga lucrare nu contine nici lipici, nici alti adezivi, fiind folosite doar tehnici de nisa pentru a consolida structura.
Rezistenta scarii la deplasarea pe verticala- una dintre enigmele nedescifrate de oamenii de stiinta
Cu doua rotatii complete de 360 de grade, rezistenta scarii la deplasarea pe verticala a fost una dintre enigmele pe care oamenii de stiinta încearca de mult timp sa o descifreze. Chiar si astazi multi arhitecti si ingineri cred ca lucrarea în sine are un punct de echilibru imposibil în conformitate cu legile fizicii.

În timp ce scara în pozitie orizontala este sustinuta de un brat mic de metal consolidat într-o coloana, absenta deplasarilor verticale fara ajutorul unui suport central nu a putut fi pâna în ziua de azi explicata în forma ei terminata.
Teoria cea mai larg acceptata este aceea ca raza interioara a scarii este atât de mica, încât ar actiona ca un pilon central „virtual” pentru a oferi stabilitate spiralei de lemn. Însa multi oameni nu au gasit nicio explicatie plauzibila pentru stabilitatea acesteia.
Originea lemnului din care a fost construita reprezinta o alta întrebare din istoria scarii. Conform opiniei cercetatorilor misterului Loretto, lemnul folosit nu era autohton, acesta fiind identificat prin teste de laborator ca apartinând unei specii de brad.
Un strain, o scara miraculoasa, care în plus nu era nici din lemn autohton sunt elementele unei povesti interesante.
Astazi, la aproximativ 140 de ani de la constructia sa, scara din Santa Fe ridica mai multe întrebari ca oricând. Multe dintre surorile Loretto care au asistat la ridicarea acestei misterioase lucrari, se spune ca traiau cu convingerea, ca tâmplarul a fost însusi Sf. Iosif, trimis din cer.
În orice caz, aceasta opera de arta unica din Santa Fe merita toata atentia.
Scara are un total de 33 de trepte, numarul fiind asociat de catre credinciosii catolici cu vârsta la care a fost rastignit Hristos.
Un parapet proiectat de mesterul Phillip August Hesch a fost adaugat în 1887.
În prezent, scara este evaluata la 150.000 de dolari. Capela desacralizata este acum un muzeu, atragând circa 250 mii de turisti pe an.