Ghimbirul omoara selectiv celulele canceroase, conform unui nou studiu
Noi cercetari publicate in Jurnalul de Biomedicina si Biotehnologie/Journal of Biomedicine and Biotechnology au descoperit ca “ghimbirul ar putea fi un candidat promitator pentru tratamentul carcionoamelor mamare”.
Aceasta descoperire vine la timp, cu atat mai mult cu cat luna constientizarii cancerului mamar este doar la cateva zile distanta, iar una dintre justificarile fundamentale ale colectarii de fonduri este falsul concept ca nu este inca disponibil un tratament impotriva cancerului mamar care sa fie ieftin, sigur si eficient.
Ar putea ghimbirul sa furnizeze tipul de cura pe care tratamentele conventionale aprobate institutional nu au realizat-o inca?
Noul studiu a fost realizat de cercetatori de la Departamentul de Stiinte Biologice, Facultatea de Stiinte a Universitatii Regele Abdulaziz, Arabia Saudita, care au descoperit ca un extract crud obtinut din planta medicinala ghimbir (Zingiber officinale) a inhibat proliferarea celulelor canceroase mamare, fara ca sa afecteze semnificativ viabilitatea celulelor mamare nontumorale – o proprietate deosebit de promitatoare cunoscuta ca citotoxicitate selectiva, de negasit la tratamentele conventionale.
Cercetatorii delimiteaza problemele serioase ale terapiilor anticanceroase mamare din prezent astfel:
In ciuda progreselor semnificative catre terapia tintita si tehnicile de examinare/investigare clinica (screening), cancerul la san continua sa fie o problema medicala cronica peste tot in lume, fiind cel mai comun tip de cancer la femei si cauza principala a mortalitatii.
In mod tipic, tratamentul cancerului mamar implica terapie hormonala cu tamoxifen si alti modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici (RE) . Totusi aproape toate pacientele cu boala metastatica si aproximativ 40% dintre pacientele care primesc tamoxifen experimenteaza revenirea bolii care se termina cu decesul .
In plus, utilitatea clinica a antagonistilor RE este adesea limitata de efectele secundare si este in mare masura ineficienta impotriva cancerului mamar RE negativ.
Mai mult decat atat, in ciuda faptului ca multe tumori raspund initial la chimioterapie, celulele canceroase mamare pot ulterior supravietui si capata rezistenta la tratament.
Astfel, identificarea de noi agenti care sa fie relativ siguri, dar care sa poata suprima cresterea atat a cancerelor mamare umane RE pozitive, cat si RE negative, este un lucru deosebit de dorit.
Cercetatorii descriu interesul lor in investigarea extractelor de ghimbir crud in urmatoarea maniera:
In ciuda cunostintelor despre puternica actiune anticancerigena a ghimbirului, mecanismele moleculare ce stau la baza acestei actiuni nu sunt bine cunoscute in mod curent in cazul cancerului mamar. Bazat pe datele stiintifice raportate si mentionate anterior, si luand in considerare faptul ca in unele cazuri extractele vegetale arata o mai mare potenta decat componentele purificate, prezentul studiu a fost intreprins pentru a investiga impactul extractelor de ghimbir crud asupra cresterii liniilor de celule canceroase mamare.
Cercetatorii au descoperit ca ghimbirul era capabil sa moduleze pozitiv o gama surprinzator de larga de mecanisme moleculare in mod simultan, cum ar fi:
Inducerea de apoptoza (moarte celulara programata)
Regularizarea (prin controlul producerii) Bax (o gena pro-apoptoza)
Regularizarea (prin controlul eliminarii) a nivelului de proteine Bcl-2 (asociate cancerului)
Regularizarea (prin controlul eliminarii) a genelor pro-supravietuire NF-?B, Bcl-X, Mcl-1, si Survivin
Regularizarea (prin controlul eliminarii) a proteinelor celulare regularizand ciclurile, inclusiv ciclina D1 si kinaza-4 ciclino-dependenta (CDK-4). (asociate cancerului)
Exprimarea sporita a inhibitorului CDK, p21 (asociat anti-cancerului)
Inhibarea c-Myc, hTERT (asociate cancerului)
Acesta nu este primul studiu care confirma proprietatile anti-cancer mamar ale ghimbirului.
De fapt, un compus al ghimbirului, cunoscut ca Gingerol a fost recent demonstrat ca avand proprietati anti-metastatice in cancerul mamar.
Nici actiunea anticanceroasa a ghimbirului nu este limitata la cancerul mamar. Ghimbirul si componentele lui au fost studiate ca inhiband urmatoarele cancere:
Cancerul rectal si de colon
Cancerul hepatic
Cancerul pulmonar
Melanomul
Cancerul pancreatic
Cancerul la prostata
Cancerul pielii
Ghimbirul este un exemplu arhetipal al hranei-leac – adica ceva pe care il ingeram si care ne si hraneste si ne ajuta si sa ne alinam durerea si suferinta. Astazi el este consumat ca o delicatesa, condiment si leac de sute de culturi din intreaga lume. Stiinta moderna confirma acum ca ghimbirul are peste 100 de beneficii distincte pentru sanatate.
Utilizarea acestuia se intinde pe mii de ani in trecut – ceva ce nici un medicament aprobat nu poate pretinde – si se crede ca isi are originile in sudul Chinei, raspandindu-se in Insulele Moluce (arhipelagul Zanzibar de astazi) si in alte regiuni ale Asiei, iar in cele din urma in Caribe si in sfarsit in India, cel mai mare producator de ghimbir. Mai exista si dovezi recente ca ghimbirul era comercializat in Grecia inca din secolul III i.Hr.