Turmericul este un condiment popular si foarte aromat, dar si un tratament traditional pentru diverse afectiuni.
Turmericul este un condiment care a devenit popular nu doar pentru folosirea lui in diverse retete, ci si datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. Medicina ayurvedica, un sistem de tratament traditional indian, recomanda turmericul pentru diverse probleme de sanatate, mai ales in cazul inflamatiilor si al durerilor cronice. Medicina occidentala a inceput sa studieze turmericul si sa ii remarce efectele benefice asupra sanatatii.
Ce este turmericul?
Turmericul (curcuma longa), numit uneori sofran indian sau condimentul de aur, este o planta inalta, inrudita cu ghimbirul, care creste in Asia si America Centrala.
Condimentul denumit turmeric este obtinut prin procesarea radacinilor plantei, care sunt transformate intr-o pudra ce poate fi folosita in alimentatie. Pentru a obtine aceasta pudra, radacinile de turmeric sunt fierte si apoi uscate in cuptor. Ulterior sunt macinate pentru a obtine o pudra fina.

Condimentul turmeric are o culoare galben intens spre auriu, un gust putin amarui, usor piperat si un miros puternic aromat, asemanator cu cel al ghimbirului. Totodata, e bine de stiut ca turmericul este unul dintre ingredientele din amestecul de curry.
Curcuminul este substanta activa din turmeric, responsabila pentru efectele terapeutice ale acestui condiment. Acesta este extras prin procesarea radacinii si se regaseste in pudra de turmeric in concentratie de 2,5% pana la 4%. Curcuminul are anumite proprietati benefice, motiv pentru care este folosit si in unele suplimente alimentare, in diferite concentratii.
Turrmericul are actiune colagoga, coleretica, stimuleaza eliberarea bilei, creste capacitatea ficatului de a elimina toxinele, actiune antimutagenica, anticancerigena, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase si a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plamâni, de piele), actiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidanta, are proprietati antibiotice, antibacteriene, antivirale, îmbunatateste circulatia, antiaterosclerotic, antiagregant plachetar, previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifica sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer si efectele ei prin dizolvarea microplacilor care se formeaza între neuronii din creier, creste mobilitatea articulatiilor, tendoanelor, reduce tumefactia, febrifug, calmeaza tusea, durerea în gât, înmoaie secretiile bronsice, actiune hemostatica, cicatrizanta.
Compozitia nutritionala a turmericului
Potrivit Departamentului National al Nutrientilor din cadrul Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA), o lingura de praf de turmeric contine:

29 de calorii
0,91 g proteine
0,31 g grasimi
6,31 g carbohidrati
2,1 g fibre
0,3 g zahar
Aceeasi lingura de turmeric ne ofera:
26% din necesarul zilnic de mangan
16% din necesarul zilnic de fier
5% din necesarul zilnic de zinc
3% din necesarul zilnic de vitamina C
Top 10 beneficii ale turmericului
Utilizat in intrega lume pentru condimentarea preparatelor culinare, carora le da o aroma deosebita, turmericul este considerat in medicina ayurvedica si cea chineza un remediu natural pentru tratarea afectiunilor inflamatoare, a bolilor de piele, a ranilor, afectiunilor digestive si a celor hepatice. Descopera in continuare care sunt efectele benefice ale turmericului asupra sanatatii.
Este o arma puternica impotriva inflamatiei
Inflamatia este cauza principala a numeroase afectiuni, cum ar fi sindromul metabolic, bolile cardiace si chiar cancerul.
Inflamatia s-a dovedit a juca un rol important si in declinul cognitiv. Prin proprietatile sale anti-inflamatoare puternice, turmericul protejeaza organismul impotriva acestor boli.
Adauga turmeric in dressingul pentru salata, impreuna cu pasta de miso, tahini si otet de mere.
Lupta impotriva radicalilor liberi
S-a dovedit ca turmericul creste capacitatea antioxidanta si ajuta in combaterea daunelor provocate de radicalii liberi. Acest lucru este deosebit de benefic pentru sistemul imunitar, pentu buna functionare a crierului si in prevenirea cancerului.

De asemenea, s-a constatat ca turmericul amplifica capacitatea naturala de antioxidare a organismului, stimuland sistemul imunitar. Proprietatile antioxidante ale turmericului sunt, de asemenea, benefice pentru aspectul nostru, prin protejarea pielii impotriva actiunii radicalilor liberi.
Adauga o lingurita de turmetic in sucul tau verde sau in smoothie-ul tau preferat pentru a avea o sursa perfecta de antioxidanti.
Ajuta la stimularea sistemului imunitar
Datorita proprietatilor sale anti-inflamatoare, antioxidante si antimicrobiene, turmericul reprezinta un bun aliat al sistemului nostru imunitar, ajutandu-ne in lupta impotriva bacteriilor si a virusurilor.

Unul dintre remediile ayurvedice antice pentru cresterea imunitatii este ceaiul cu ghimbir si piper negru. Adauga o lingurita de turmeric intr-un ibric cu 350ml de apa si adu amestecul la punctul de fierbere. Ia ibricul de pe foc si adauga cate un sfert de lingurita de ghimbir si unul de piper negru. Poti prepara aceasta bautura imunizanta si folosind lapte de cocos in loc de apa. Deoarece turmericul este solubil in grasimi, consumandu-l cu alimente sau bauturi care contin grasimi este mai usor absorbit in organism.
Studiile au aratat ca turmericul este foarte benefic in reducerea inflamatiei si a durerilor asociate artitei. De asemenea, turmericul poate fi util sportivilor in atenuarea durerilor cauzate de accidentari sau efort fizic intens. Iti poti prepara un suc cu rol anti-inflamator folosind afine (proaspete sau congelate), sfecla si turmeric.
Protejeaza inima
Curcuminul si turmericul s-au dovedit benefice in protejarea inimii in numeroase moduri, cum ar fi imbunatatirea functiei endoteliale, reducerea inflamatiei si distrugerea radicalilor liberi.
Asa cum arata cateva studii publicate in jurnalul Pharmacological Research, curcuminul poate proteja organismul impotriva bolilor cardiovasculare, precum cardiomiopatia sau aritmia (batai neregulate ale inimii).
Bucura-te de beneficiile acestuia, savurand o farfurie bogata de orez brun, quinoa sau orz cu turmeric.