O noua descoperire privind sistemul imunitar uman ar putea deschide posibilitatea tratarii majoritatii tipurilor de cancer, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea din Cardiff, potrivit bbc.com.
Echipa de cercetatori a descoperit din întâmplare o metoda de a distruge celulele de cancer de prostata, sân, plamâni si alte tipuri de cancer în testele de laborator.

Rezultatele cercetarilor, publicate în Nature Immunology, nu au fost testate pe pacienti, dar cercetatorii sustin ca „potentialul este enorm”.
Oamenii de stiinta au cautat modalitati „neconventionale” si noi prin care sistemul imunitar ataca în mod natural tumorile. Ei au gasit o celula T în sângele oamenilor, care pâna acum nu fusese observata. Aceasta este o celula imuna care scaneaza organismul pentru a determina daca exista o amenintare ce trebuie eliminata.
Sistemul imunitar este, de fapt, sistemul natural de aparare al organismului nostru împotriva infectiei, dar ataca si celulele canceroase.
Celulele T au senzori pe suprafata lor care le permit sa „vada” la nivel chimic. Echipa Universitatii Cardiff a descoperit o celula T si receptorul acesteia, care poate gasi si distruge o gama larga de celule canceroase, inclusiv pulmonare, de piele, sânge, colon, sân, os, prostata, ovare, rinichi si de col uterin. Este foarte important faptul ca mecanismul prin care celula T distruge celulele canceroase lasa neatinse tesuturile normale.
„Exista o sansa de a trata fiecare pacient”, a declarat pentru BBC NEWS cercetatorul Andrew Sewell.
El a adaugat: „Înainte, nimeni nu credea ca acest lucru ar putea fi posibil. Creste perspectiva unui tratament unic pentru toate tipurile de cancer, un singur tip de celula T care ar putea sa distruga tipuri diferite de cancer.”
Receptorul celulei T interactioneaza cu o molecula numita MR1, care se afla pe suprafata fiecarei celule din corpul uman. Se crede ca MR1 transmite metabolismul distorsionat din interiorul unei celule canceroase catre sistemul imunitar.

„Suntem primii care definesc o celula T care gaseste MR1 în celulele canceroase – asta nu s-a mai facut pâna acum”, a spus pentru BBC NEWS cercetatorul Garry Dolton.
Importanta descoperirii
Terapiile de cancer cu celule T exista deja, iar dezvoltarea imunoterapiei împotriva cancerului este unul din pasii cei mai importanti facuti în acest domeniu.
Cel mai cunoscut exemplu este CAR-T – un medicament viu produs prin inginerie genetica pe celulele T ale unui pacient, pentru a cauta si distruge cancerul. CAR-T poate avea rezultate uluitoare: pacientii aflati în stadiu terminal pot ajunge în remisiune completa. Însa aceasta abordare este extrem de specifica, functionând pe un numar limitat de tipuri de cancer.
Cercetatorii spun ca receptorii celulelor T ar putea duce la un tratament „universal” pentru cancer.