Pentru a ajunge în Piatra Craiului trebuie sa treceti neaparat prin Prapastiile Zarnestiului, o zona de o frumusete rara, care poate fi strabatuta la pas.
Legendele locului si constructiile misterioase sunt încântatoare.
Frumusetea si salbaticia locului au facut ca Prapastiile Zarnestiului sa ajunga si platou de filmare. Aici s-a înfruntat Margelatul cu trupele arnautilor în Drumul Oaselor si tot aici s-au filmat si scene din Cold Mountain.

Zona a fost platou de filmare si pentru un videoclip al trupei Rammstein.
Prapastiile Zarnestiului sunt iubite si de amatorii de alpinism si escalada. Zeci de trasee sunt amenajate în peretii defileului. Cel mai lung are 115 metri.
Prapastiile Zarnestiul fac parte din Rezervatia Piatra Craiului, una dintre cele mai frumoase din România.
Zona este ca un defileu strajuit de stânci înalte si strabatut de un drum serpuit. În unele zone, stâncile de pe cele doua laturi ale drumului par ca se ating, fapt care face plimbarea sa fie una spectaculoasa.
Legenda care a dat numele Pietrei Craiului
La baza denumirii acestei spectaculoase zone sta o legenda veche de câteva secole. Se spune ca în zona traia un crai foarte iubit, pe numele sau Maritul.
Era foarte suparat ca nu reusise sa aiba un urmas. Ajuns la batrânete, craiul a decis sa aleaga un mostenitor demn sa îi calce pe urme.
Asa ca a organizat un concurs si a chemat flacai din toate colturile tarii pe care i-a supus unor probe fizice, dar si de întelepciune. Asa a vrut sa se asigure ca cel care va mosteni averea este demn de ea.

Legenda mai spune ca un pastor numit Bradut a decis sa îsi încerce si el norocul si s-a dovedit a fi un concurent de nadejde. Dupa o zi de probe grele, craiul i-a anuntat ca a doua zi vor trebuie sa urce pâna la piatra cea mai mare.
În timp ce restul cavalerilor au ales sa doarma, Bradut a pornit cu noaptea în cap si a ajuns primul în vârful muntelui.
Mai avea însa de trecut o proba si anume aceea de împartire a dreptatii.
Craiul s-a hotârât sa îi dea o ghicitoare. L-a întrebat cum ar împarti între trei frati o lada cu aur, alta cu oase si una cu pamânt.
Bradut a gasit repede o rezolvare si le-a explicat fratilor care se razboiau ca unul va primi banii, altul animalele, iar celalalt pamântul.
Asa a devenit pastorul viitorul crai, iar zona se numeste de atunci Piatra Craiului.
Povestea florii care se gaseste doar în Piatra Craiului
O alta legenda unica a Pietrei Craiului este cea a garofitei care creste numai în aceasta zona a tarii.
Se spune ca în zona traia un padurar care a avea doi copii, o fata si un baiat, Degetarut si Garofita.
Într-o zi, lânga casa lor, a aparut o acvila ranita, iar padurarul a îngrijit-o, iar copiii îi dadeau din mâncarea lor.
Acvila si-a revenit si a început sa zboare, iar cei mici visau sa pluteasca si ei în aer si sa vada muntele de sus.

Se spune ca acvila i-a luat într-o zi pe spatele ei si s-a înaltat spre cer. Dupa ce au zburat deasupra muntelui, au coborât într-o poienita unde acvila a mancat carne de caprioara, dar hrana a fost otravita, iar pasarea a murit.
Speriati ca au ramas singuri, copiii au cautat adapost pâna când au gasit un castel. Au cerut adapost si hrana, dar zâna castelului avea inima de gheata. I-a fermecat pe copii si i-a transformat în doua flori unice: Garofita Pietrei Craiului si Degetarutul de munte.
Vraja spunea ca doar daca un flacau va aduce apa vie din vârful muntelui, abia atunci copiii se vor mai trezi la viata.
Peste ani, în zona trecu un flacau care, fermecat de frumusetea Garofitei, a udat floarea cu apa proaspata de izvor.
Garofita s-a trezit la viata si cei doi s-au îndragostit. Au reusit sa îl trezeasca si pe fratele ei si sa ajunga acasa, unde si-au gasit tatal foarte batrân.
De atunci Garofita creste doar în Piatra Craiului si este protejata prin lege.
La Zapaz, locul inexplicabil pentru oamenii de stiinta
La Zapaz, unde se ajunge urcând o jumatate de ora de la Refugiu Spârlea pe traseul la Lanturi, este considerata o minune a naturii si este un mister nedeslusit de zeci de milioane de ani.

Când ajungi acolo si vezi sapaturile în munte prin care cerul mai albastru si mai aproape de noi pamântenii, nu poti sa nu îti pui mai multe întrebari: „Cum s-au format acele gauri în munte?”, „Ce semnifica ele?” si „Cum a fost posibil?”.
Raspunsul nu l-a gasit nimeni nici pâna astazi, dar exista câteva explicatii care lasa libera imaginatia.
Se spune ca Piatra Craiului a fost construita de fiinte vii, cum sunt coralii si scoicile.
În epoca Jurasicului, acum zeci de milioane de ani, aici era un mediu cald si linistit, o mare.
În timp s-au asezat straturi peste straturi de corali si scoici, care au creat sedimente care s-au înaltat si în milioane de ani au format muntele calcaros.
Ipoteza este sustinuta de muntii de cochilii pietrificate pe care le puteti observa la tot pasul daca sunteti atenti si care dateaza de vremea dinozaurilor.
Grota bântuita din Piatra Craiului
Potrivit legendelor, grota secreta se gaseste dupa cabana Plaiul Foii din Brasov si se poate ajunge la ea doar pe un traseu nemarcat pe care nu multi montaniarzi se aventureaza.

Putinii oameni care au ajuns vreodata în zona au povestit ca au simtit o prezenta, ca au avut impresia ca nu sunt singuri, desi nu era picior de om în jurul lor.
Majoritatea au plecat rapid de acolo de teama spiritelor. Niciun om de stiinta nu s-a aventurat sa cerceteze zona, dar legende s-au tesut de-a lungul anilor.
Zona bântuita sau nu, Rezervatia Piatra Craiului merita explorata de turisti pentru frumusetea ei extraordinara.