Ciupercile ar putea fi una din solutiile supravietuirii omenirii
Colapsul ecosistemului natural al planetei noastre e în continua accelerare, dar se pare ca natura a dezvoltat deja o tehnologie prin care sa ne salveze.
Expertii cred ca ciupercile ar putea fi raspunsul mult asteptat la problema extrem de grava a poluarii cu plastic. Cu peste 3 milioane de specii de fungi pe Terra, unele sunt capabile sa “consume” deseurile de plastic, potrivit unui nou studiu.

Cercetatori de la Gradinile Botanice Regale din Marea Britanie au realizat un raport in care detaliaza capacitatea extraordinara a unei ciuperci descoperite intr-o groapa de gunoi in Pakistan. Ciuperca e capabila sa “consume” compusii plastici, precum polistirenul poliuretan, potrivit Daily Mail.
“Potentialul ciupercilor de a rezolva problemele critice pe care le avem e foarte mare,” a declarat profesoara Kathy Willis. “Acest raport reprezinta prima instanta in care informatiile despre fungi sunt adunate intr-un singur loc. E un regn extrem de variat, dar ascuns.”
„Cunostintele noastre despre fungi sunt extrem de restranse in comparatie cu cele despre plante si animale. Insa daca discutam despre rezolvarea problemelor globale pe care trebuie sa le adresam, ciupercile ar putea avea majoritatea raspunsurilor,” a continuat prof. Willis.
Miceliul e reteaua subterana fungala, vasta, din care cresc ciupercile – e cel mai mare organism cunoscut de pe Terra si se poate întinde pe opt kilometri patrati.
Omniprezent în toate solurile de pe planeta, el e cel care creeaza solul prin proprietatea lui de a descompune compusi organici si anorganici în nutrienti. Are puterea incredibila de a descompune poluanti, de a filtra apa, de a trata boli si e vedeta unui film numit Fantastic Fungi , care strânge fonduri pentru o campanie care sa ne informeze despre cum îi putem folosi proprietatile ca sa salvam lumea.
„Miceliul e cea mai buna solutie pentru sechestrarea carbonului, pentru conservarea biodiversitatii, pentru reducerea poluarii si pentru crearea de medicamente umane si ecologice de care avem nevoie”, a spus faimosul micolog Paul Stamets, principalul narator al filmului.
Stamets a scris numeroase carti importante despre ciuperci si a efectuat cercetari revolutionare despre puterea ecologica si medicinala a ciupercilor. Are la activ numeroase patente si studii de cercetare, iar palaria lui tipica e facuta din fungus.
„Ciupercile, cred eu, sunt cea mai buna solutie pentru depasirea calamitatilor cu care ne confruntam „, a spus el.
Miceliul e „internetul naturii”, sustine Stamets. Daca o planta e ranita, miceliul împletit în radacinile ei transmite avertismentul altor plante cu care e conectat (se pare ca majoritatea plantelor sunt compuse partial din fungus).

E reactiv, raspunde imediat la modificarile de mediu si cauta modalitati de a-si produce altfel hrana si astfel, de a produce hrana tuturor vietatilor din jur. Miceliul poate învata sa consume compusi pe care nu i-a mai întâlnit niciodata, dupa care îi descompune în nutrienti pentru nenumarate alte organisme si îsi împartaseste cunostintele prin retea.
Aceasta putere de adaptare poate fi aplicata în moduri incredibile. Stamets si echipa lui au aratat ce rol esential joaca miceliul în temperarea colapsului unei colonii de albine si cum filtreaza bacteriile precum E. Coli din apa.
Când li se înlatura sporii, anumite tulpini pot alunga termitele si alti daunatori. Ciupercile-scoica reusesc sa descompuna hidrocarburile poluante în nutrienti de baza care, la rândul lor, hranesc insecte si animale care îsi iau hrana din pamânt. Acest proces se numeste micoremediere.
Miceliul a fost antrenat sa manânce XV, agentul chimic folosit de Saddam Hussein împotriva kurzilor în 1988.
Toate acestea arata ce roluri importante a jucat fungusul în trecutul nostru si cât de important ar putea fi pentru viitor.
Conversatiile despre fungi duc inevitabil la subiectul psilocibinei si ale proprietatilor ei de deschidere a mintii. Psilocibina e folosita pentru tratarea cancerului si a dependentelor, iar proprietatile ei nu sunt deloc superficiale.
Unele teorii sustin ca însasi inteligenta umana s-a nascut în urma consumului de ciuperci. Stamets e expert si în ciupercile halucinogene, despre care a scris si o carte în care a mentionat patru specii noi.
„Nu am promovat niciodata consumul de droguri, dar în tinerete am consumat o cantitate destul de mare de ciuperci cu psilocibina”, a spus el. „Experientele acelea mi-au deschis ochiul mintii spre natura si cred, sincer, ca mi-au reprogramat creierul si m-au facut mult mai inteligent decât înainte. „
E o schimbare de perspectiva atât de mare încât s-ar putea sa fie nevoie sa ne îndepartam de o lume în care natura asa cum o stiam e doar o amintire.
Omul nu-ti zice sa mergi prin padure si sa te tripezi pe ce ciuperci gasesti în cale (desi n-ar fi neaparat rau).
Solutiile propuse de Stamets sunt destul de practice si se concentreaza pe mentinerea sanatatii retelelor miceliale, ca acestea sa poata echilibra mai bine ecosistemele si sa ne ofere beneficiile mentionate mai sus.
Oamenii ar trebui încurajati sa planteze si sa creasca ciuperci în gradina (pentru raspândirea miceliului).
Ar trebui stopata practica incendierii padurilor, care distruge nutrientii necesari miceliului. Utilizarea miceliului în aceste moduri ne va ajuta sa întelegem natura la un nivel mai profund. Tocmai de aceea, Stamets sugereaza ca micologia ar trebui sa faca parte din educatia de baza si sa primeasca fonduri la fel ca stiinta calculatoarelor.
„Vestea buna e ca aceste lucruri pot fi puse în practica foarte rapid”, a spus Stamets. „Miceliul reactioneaza rapid. Sunt o persoana nerabdatoare, asa ca eu si miceliul facem echipa buna. „
În anul 2006, micologul Paul Stamets a înregistrat un brevet pentru un nou pesticid natural numit „Pesticid inteligent”. Descoperirea este un dar facut de o ciuperca „magica” capabila sa lupte împotriva a peste 20.000 de tipuri de insecte.

Ciuperca distrugatoare de insecte are un rol destul de interesant, deoarece le atrage în mod natural transformându-le într-o materie cu care se hraneste în mod constant.
Lui Paul Stamets îi placea sa petreaca ore întregi plimbându-se prin padurea din apropierea universitatii unde studia, înainte sa intre în clasa.
Într-o zi, în una dintre plimbarile sale, s-a gândit sa încerce o ciuperca psihedelica*.
În afara de faptul ca a suferit o experienta halucinogena, s-a întâmplat si un miracol: balbismul sau a disparut pentru totdeauna. Acest lucru l-a marcat pe viata si din acel moment si-a dedicat cariera studiilor pe ciuperci.
În prezent, Staments este unul dintre cei mai mari experti mondiali în acest domeniu. Cercetarile sale sunt finantate cu banii obtinuti din afacerea sa, Ciuperci perfecte, care se ocupa cu comercializarea ciupercilor gourmet si în scop terapeutic.
Discursul sau în TED (Technology, Entertainment, Design) din anul 2008 este unul dintre cele mai vizionate, motiv pentru care a stârnit interesul mai multor personalitati, cum ar fi, Bill Gates, Jeff Bezos (Amazon).
Ciupercile în câteva cuvinte: 6 moduri în care pot salva lumea
1. Pesticide naturale la nivel mondial. Controleaza populatiile de insecte.
2. Produc cele mai bune antibiotice. Ciupercile contin unele dintre cele mai puternice medicamente care se gasesc în natura.
3. Curata solurile contaminate. Descompun toxinele si poluantii, absorb si reduc namolul de epurare si agentii patogeni în bazinele agricole.
4. Descompun petrolul si derivate sale.
5. Combat foametea: ciupercile au un continut relativ ridicat de proteine, 20% din masa lor uscata. Ofera o gama larga de aminoacizi esentiali, sunt sarace în grasimi si bogate în fibre. Contin, de asemenea, vitamine, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, biotina, acidul ascorbic si vitamina C.
6. Mentin starea de sanatate a padurilor noastre.
Paul Stamets si-a dedicat 30 de ani din viata micologiei. El a descoperit patru noi specii de ciuperci, a promovat tehnici pentru cultivarea ciupercilor comestibile si medicinale, dar si pentru restaurarea biologica a pamântului cu ciuperci.
În mod curios brevetul Stamets nu a fost promovat de industrie sau mass-media, desi ar putea revolutiona agricultura la nivel mondial, întorcând-o în timp la momentul când aceasta era mai organica. Dar se stie bine ca acest lucru ar submina în mod semnificativ interesele unor companii cum ar fi Monsanto, care are tentacule lungi înfipte în multe parti ale lumii. Pesticidele, pentru o companie precum Monsanto, reprezinta o parte fundamentala a profiturilor.
*Nota: Termenul psihedelic provine din limba greaca si este derivat din cuvintele: psyche care înseamna minte si delein care se traduce prin a manifesta. Asadar, psihedelic înseamna: care se manifesta în minte, implicatiile fiind ca aceste substante pot accesa si dezvolta zone de potential nefolosit ale mintii umane. Cel care a conceput termenul este psihiatrul britanic Humprey Osmond, însa cel care l-a adus în atentia publicului larg a fost psihologul american Timothy Leary în anii ’60.
surse: vice.com/ro si wikipedia.org