duminică, septembrie 8, 2024
Biosfera, invelisul viuPlante

Oregano-,,bucuria muntelui,, si a sanatatii

Oregano este o planta minunata, de utilizat si la gatit, dar si terapeutic, pe masura necesitatilor. Numele ei inseamna „bucuria muntelui” si a fost venerata ca simbol al fericirii de catre vechii greci si romani.

De aceea imaginile infatiseaza adesea mirii si miresele acelor timpuri incoronati cu coroane de oregano, aceasta fiind o larg raspandita traditie.  Desi oregano este popular in bucataria mediteraneana, in alte parti ale lumii, precum Romania, acesta este cunoscut mai mult ca un condiment.

Acest lucru ii face o mare nedreptate acestei plante medicinale, intrucat astazi stim ca oregano contine vitaminele A, C, E si K, dar si fibre, folat, fier, magneziu, vitamina B6, calciu si potasiu. In plus, oregano, care este uneori numit maghiran salbatic (si este strans inrudit cu maghiranul dulce, propriu-zis ), contine substante fitochimice puternice, care furnizeaza numeroase beneficii pentru sanatate.

Oregano: 5 beneficii de sanatate

1. Antioxidanti pentru sprijinirea sistemului imunitar

Un agent activ din oregano este acidul rozmarinic, care este un puternic antioxidant ce ar putea sprijini sanatatea sistemului imunitar. Oregano are una dintre cele mai inalte evaluari ale activitatii antioxidante, cu de 42 de ori mai mult decat efectul antioxidant al merelor.

Potrivit unui studiu:
“… aportul alimentar de ierburi [inclusiv oregano] ar putea… contribui semnificativ la aportul alimentar total al antioxidantilor de origine vegetala, si ar putea fi o sursa chiar mai buna de antioxidanti alimentari decat multe alte grupe de hrana, precum fructele obisnuite, cele de padure, cerealele si legumele.”

2. Antifungic, antibacterian si ar putea chiar sa omoare MRSA (stafilococul auriu multiplu rezistent la antibiotice)

Carvacolul si timolul, doua substante fitochimice din oregano sunt antimicrobiene puternice. Cercetarile au aratat ca uleiurile esentiale din oregano ar putea omori patogenul transmis alimentar Listeria si supermicrobul MRSA (facandu-l o suplimentare folositoare la sapunurile de maini si dezinfectante). Potrivit unuia dintre cercetatorii implicati in studiul MRSA:

“Am facut cateva teste preliminare si am descoperit ca uleiul esential din oregano omoara MRSA la o dilutie 1:1000. Testele arata ca uleiul omoara MRSA atat ca lichid, cat si ca vapori, si activitatea lui antimicrobiana nu este diminuata prin incalzirea lui in apa clocotita.”

Studiile au mai gasit ca uleiurile esentiale de oregano sunt folositoare impotriva anumitor specii de Candida.

3. Proprietati anti-inflamatorii

Oregano contine beta-cariofilen (E-BCP), o substanta care inhiba inflamatiile si ar mai putea fi benefica si pentru afectiuni incluzand osteoporoza si arterioscleroza,  ca si sindromul metabolic.

4. Util pentru infectiile cailor respiratorii superioare

Oregano mai are potential si pentru activitate antivirala. Un spray ce contine uleiuri aromatice esentiale din cinci plante, inclusiv oregano, poate alina „imediat” in mod semnificativ simptomele la cei cu infectii ale cailor respiratorii superioare.

Daca ajungi la pat cu o viroza sau raceala, uleiul de oregano poate si el sa fie util. In general cu cat este mai inalta concentratia de carvacrol, cu atat este mai eficient uleiul. Interesant, oregano incurajeaza producerea de transpiratie ca un mod de detoxifiere, si ingerarea lui ar putea ajuta corpul sa scape de mucusul nedorit din plamanii tai.

5. Efecte de lupta anti-cancer

Extractul de oregano s-a aratat ca „ducand la oprirea cresterii si la moartea celulara intr-o maniera depinzand de timp si doza” la celulele canceroase ale colonului. O substanta fitochimica din oregano, carnosolul, a fost „evaluata in ce priveste proprietatile anticancerigene la cancerele la prostata, san, piele, leucemie si de colon, cu rezultate promitatoare” conform studiilor facute si citate mai jos in resurse.

Iata o alta lista de 15 afectiuni suplimentare pentru care oregano ar putea fi util:
Raceala
Dureri musculare
Acnee
Matreata
Bronsita
Dureri de dinti
Balonare
Dureri de cap
Afectiuni ale inimii
Alergii
Paraziti intestinali
Dureri de urechi
Oboseala
Respinge insectele
Crampe menstruale

Mai mult decat aroma: de ce sa utilizezi oregano la gatit?

Gustul cald, aromat al oreganoului merge bine cu multe mancaruri (nu doar italiene). Incearca sa il adaugi la sosurile de salata sau la legume, pentru inceput. .

Un studiu a concluzionat ca adaugarea unui amestec (blend) de condimente bogate in antioxidanti si care includea oregano inainte de gatirea carnii , a redus in carne nivelul de malondialdehida (un marcator pentru oxidare) cu 71%.

Cercetatorii au utilizat un amestec de:
Cuisoare
Scortisoara
Oregano
Rozmarin
Ghimbir
Piper negru
Paprika (boia de ardei)
Praf de usturoi

Chiar daca nu esti gradinar, oregano este o planta care este foarte usor de crescut acasa, care ti-ar oferi practic o rezerva gratuita si permanent proaspata a acestei minunate plante. Inca si mai bine, oregano este o planta perena, ceea ce inseamna ca va creste din nou an de an (merge si cultivata in ghivece).

Doar taie cat ai nevoie si foloseste-l proaspat sau usuca-l inainte de utilizare (oregano uscat mai este gasit si in amestecul popular de condimente „ierburi de Provence”). Pastreaza oregano uscat intr-un recipient inchis ermetic si intr-un loc intunecos si rece.

Cand cumperi oregano, probabil ca vei gasi doua varietati: oregano mediteranean (cunoscut ca oregano grecesc, turcesc si european) si oregano mexican.

Desi aromele sunt similare, cele doua provin din doua plante diferite: oregano mexican de fapt este mai aproape inrudit cu lamaita si are o aroma mai puternica, mai acuta si mai putin dulce decat cel mediteranean.

Cand este vorba de alegerea pentru gatit, oregano mexican merge bine la felurile de mancare aromate intens, impreuna cu condimente precum chimenul (chimionul) si boia de ardei iute. Cel mediteranean merge bine cu mancarurile italiene, pestele, salatele, legumele si alte feluri de mancare cu arome mai lejere.

Uleiul de oregano este o minunata suplimentare a trusei tale medicale naturale

Pe langa utilizarile culinare, uleiul de oregano ar mai putea fi util si pentru lupta impotriva multor tipuri de infectii, acest lucru facand din el un remediu casnic foarte folositor. De exemplu, proprietatile antibacteriene, antivirale si antifungice ale uleiului de oregano ar putea fi utile pentru:

  • Inhibarea cresterii Klebsiella pneumoniae si Staphylococcus aureus, germeni ce pot cauza infectii respiratorii. Ar mai putea lupta si cu bacteriile multiplu rezistente la antibiotice.
  • Infectiile tractului urinar  deoarece inhiba cresterea E. Coli, Proteus si Pseudomonas aeruginosa, bacterii ce pot fi baza infectiilor urinare .
  • Infectii parazitare. Uleiul de oregano s-a aratat a fi mai eficient impotriva amoebei parazitare Giardia decat medicamentul Tinidazol.
  • Boli transmisibile alimentar. Multi dintre patogenii transmisibili alimentar, inclusiv Listeria, Salmonella, E. Coli si Shigella dysenteria sunt inhibati de uleiul de oregano. Nu doar ca adaugarea uleiului la mancaruri ajuta la omorarea unor astfel de bacterii, dar utilizarea uleiului esential pur in caz de toxiinfectii alimentare ar putea ajuta la alinarea simptomelor.

Poti utiliza uleiul de oregano intr-o multime de feluri, depinzand de nevoile tale de sanatate:

Aplicare locala in caz de infectie micotica (piciorul atletului) sau infectii de aceeasi natura ale unghiilor. Incearca sa iti inmoi picioarele intr-un lighean cu apa cu cateva lingurite de ulei, sau sa freci cu ulei diluat (1 picatura de ulei intr-o lingurita de ulei de masline sau din nuca de cocos) unghiile sau pielea.

Inhalare pentru a trata infectiile sinusurilor sau racelile. Doar pune cateva picaturi de ulei intr-o oala cu apa clocotita. Inhaleaza cu grija aburul, fiind atent sa nu te arzi.

Sub limba pentru a ajuta la tratarea infectiilor sau parazitilor. Dilueaza uleiul (1 picatura de ulei cu 1 picatura de ulei auxiliar) si pune una sau doua picaturi diluate sub limba. Tine pentru cateva minute, apoi clateste-ti gura cu apa. Repeta procedura de patru ori pe zi.

viataverdeviu.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum