luni, decembrie 11, 2023
Misterele umanitatii

In sudul Greciei se afla cel mai vechi oras scufundat din lume, descoperit pana acum

Pavlopetri este o mica localitate din sudul Greciei, mai exact din Peloponez. În apropiere a existat o asezare umana impresionanta, fondata acum aproximativ cinci milenii, ale carei urme au supravietuit pâna azi. Acolo nu este un sit arheologic obisnuit, deoarece vestigiile sale istorice nu sunt acoperite de pamânt, ci de catre ape.

La 4 metri adâncime, în apele Mediteranei, se afla cel mai vechi oras scufundat din lume. Orasul scufundat de la Pavlopetri a avut o arhitectura complexa, drumuri pietruite, case cu etaj, gradini, temple si un sistem sofisticat de aductiune a apei. Apa care este prezenta astazi în surplus, în fosta urbe antica!

În mijlocul orasului de sub ape se afla o piata vasta, masurând 40 de metri în lungime si 20 în latime. Unele dintre cladirile anticei asezari au avut peste doisprezece odai. Atât de vechi este orasul scufundat, încât era deja locuit de multa vreme în perioada aparitiei „Iliadei” – poemul epic ce descrie razboiul Troiei. Cercetarile efectuate cu sapte ani în urma au aratat ca orasul exista deja de ceva vreme la 2800 î.Hr.

Asezarea, care în vremurile sale de glorie avea o suprafata de peste 3,6 hectare, a fost înghitita de ape în urma unui seism ce a determinat modificari ale reliefului. Acest lucru s-a petrecut pe la 1000 î.Hr. În pofida celor aproximativ 5000 de ani trecuti de la întemeierea orasului, amplasamentele cladirilor pot fi înca recunoscute. Au fost identificate peste 15 cladiri.

Istoricii considera ca anticul oras a fost întemeiat în vederea realizarii schimburilor comerciale, în vremea civilizatiei minoice, denumita astfel dupa regele Minos. Acesta este monarhul care, conform legendei, l-a pus pe arhitectul Dedal sa construiasca labirintul în care urma sa fie tinut captiv Minotaurul.

În orasul scufundat mai pot fi gasite înca recipiente de lut ars, statui, unelte si alte artefacte. Mai usor ar putea fi scos tot orasul de sub ape decât sa-i fie aflat numele de odinioara. Cum ar fi sa aflam ca se numea… Atlantida?!

ancient-origins.net

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d