luni, decembrie 11, 2023
Mituri si mitologii

Caduceul, un simbol esoteric vechi de mii de ani

Caduceul sau toiagul cu aripi face parte din cele mai vechi simboluri prezente în istoria omenirii. Ce reprezinta acest simbol? De cine a fost folosit si de ce?

Caduceul era simbolul pacii si prosperitatii, asociat cu zeul grec Hermes. Caduceul  cu doi serpi indica puterea de a reconcilia partile care nu se întelegeau, creând o armonie între diferite elemente, cum ar fi apa, focul, pamântul si aerul.

Prima data în istorie, toiagul a fost folosit de Hermes (zeul Mercur al romanilor), fiul lui Zeus si al nimfei Maia. Odata, când zeul se afla pe un munte, a vazut doi serpi care se luptau între ei. Pentru a pune capat disputei, Hermes a aruncat toiagul de aur spre cele doua vietati. Nu numai ca lupta s-a terminat, dar cei doi serpi s-au încolacit în jurul toiagului. Astfel, s-a nascut Caduceul.

Înteles esoteric

Caduceul este unul dintre cele mai vechi simboluri esoterice din istoria umanitatii, comun diferitelor civilizatii. Îl gasim de exemplu în Cartagina printre fenicieni, hititi, evrei, egipteni.

Imaginea sa, înfatisând doi serpi rasuciti în jurul unei tije împodobite cu aripi, a fost descoperita si în templele greco-romane, pe tablitele ale civilizatiei vedice si în alte parti. Cea mai veche descoperire arheologica este o cupa care a apartinut regelui Guda din orasul Mesopotamian Lagash, la confluenta râurilor Tigru si Eufrat, pe care simbolul este clar gravat.

Termenul de caduceu deriva din grecescul Karkeion (vestitor, mesager) si a reprezentat simbolul lui Hermes sau Mercur, mesager al zeilor, care l-a expus ca simbol pentru solutionarea disputelor. Dar înainte de Mercur, batul magic a purtat emblema cunoasteri, din diferite domenii: medicina, lege morala, filosofie, religie, stiinte naturale, matematica etc. 

Homer în Iliada (canto XXIV) descrie modul în care Hermes foloseste Caduceul dupa cum urmeaza:

„Bagheta prin care zeul încânta ochii muritorilor spre placerea sa sau îi trezeste pe cei care dorm.„

În Imnurile homerice (III, 529)  caduceul  este numit „toiagul auriu” si are virtutea de a captiva ochii muritorilor si de a-i adormi, de a extrage sufletele din lumea de apoi si de a transforma obiectele în aur.

Este un simbol al prosperitatii si pacii chiar si la romani. Acest simbol este mentionat si în Biblie, întotdeauna cu numele de „Caduceu” ca toiag al lui Aaron, fratele lui Moise.

Simbolistica hermetica

În limba greaca înseamna „vestitor al pacii”. Chiar si astazi, pastorala arhimandritelor, care are forma de T, se termina cu doi serpi orientati unul catre celalalt.

Este evident ca ceva esoteric a existat si în ortodoxie, dar de-a lungul timpului vechiul simbol a suferit în unele modificari, schimbând atât structura, cât si sensul. Pentru Biserica Romana, de exemplu, si-a pierdut vechiul simbolism al marilor Initieri si a fost înlocuit de pedum (pastorala romana) care are un vârf curbat.

În „Symbolisme Hermétique”, Oswald Wirth identifica cei doi serpi înfasurati pe tija de aur cu curentii de polaritate opusa, cunoscuti de ocultisti sub numele de Lumina Astrala.

Initiatul trebuie sa stie cum sa înteleaga aceste forte, pentru a le folosi si pentru a domina Natura. În riturile crestine masonice si ezoterice, fortele raspândite în Templu (Eter, Mercur al filozofilor) sunt trase cu mâna stânga, iar cu mâna dreapta sunt concentrate (coagulare si fixare a lui Mercur).

În est, simbolul celor doi serpi înfasurati în jurul tijei se reflecta în cele doua zone, Pingala si Idâ care se învârt în jurul Merudandei: prima este rosie, fierbinte si uscata, la fel ca Soarele, în timp ce a doua, Idâ, este rece si umeda la fel ca Luna.

Caduceul aduce armonia

Apare frecvent în alchimie, ca o indicatie a sintezei de sulf si mercur.

Referindu-se la Univers, acesta indica capacitatea de a domina haosul si de a-l pune în ordine. Metafizic, reprezinta transormarea materiei primordiale în materie bruta. Caduceul este ustensila, care poate vindeca orice trup bolnav. Acesta este motivul pentru care este asociat, în zilele noastre, cu medicina.

Caduceul este prezent si în iconografia chineza a dragonilor înaripati (care spre deosebire de cei occidentali au o semnificatie pozitiva si sunt un simbol al bunastarii), în legenda azteca a lui Quetzalcoatl (Zeul care renaste sub forma unui sarpe cu pene), în filosofia indiana unde este asociat cu arborele vietii) si ezoterismul budist (care uneste bastonul sacru cu axa pamântului).

Potrivit culturii orientale, caduceul ilustreaza clar conceptul de baza al corpului subtil.

Energiile ascendente învolburate ale serpilor produc un vârtej de putere care este folosit în Tantra pentru transformarea personala. Cei doi serpi sunt asociati cu imensele energii solare si lunare si reprezinta partea dreapta si stânga a corpului. Se intersecteaza între ele si traverseaza continuu Marele Râu Central.

Este semnificativ faptul ca învatatura tantrica plaseaza simbolul si în raport cu mecanismele universului si ale corpului uman: în aceasta perspectiva, cei doi serpi reprezinta forta primordiala (Kundalini) care se ridica din partea de jos a spatelui pentru a se ridica pe coloana vertebrala prin diferitele chakre, pâna la baza craniului, sediul energiei pure din care izvoraste spiritul evolutiv al omului.

Potrivit legendei biblice, Moise a a deschis apele marii cu acelasi Caduceu.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d