Lista dorintelor. De ce avem regrete la finalul vietii?

Nasterea în sine este o trauma.
De ce?
Pentru ca se produce o disociere.
În cele 9 luni de zile pe care le petreci în burta mamei, în mod ideal îti sunt satisfacute toate nevoile.
Plutesti în lichidul amniotic ca într-un jacuzzi în care emotional si fizic te simti în siguranta.
Iar apoi urmeaza nasterea.
Te nasti în aceasta lume si oricât de bine esti tratat exista o rupere.
O deconectare de sine.
Esti smuls din raiul care se afla în interiorul burtii mamei si esti aruncat într-o lume foarte diferita.
O lume care poate fi rece si nesigura.
Nu ai fost pregatit pentru asa ceva.
Deci este o trauma.
Si poate ca nu va fi singura.
Dar trebuie sa întelegi ca în aceste traume exista daruri pe care ai puterea sa le extragi.
Cum în mina de aur se extrage aurul, asa si darurile pot fi extrase din traume.
Poate ca nu o sa le gasesti din prima.
Însa este mult mai probabil sa le gasesti daca începi sa le cauti ACUM. Daca nu, vei urma acelasi traseu ca majoritatea oamenilor de pe aceasta planeta: scoala, casatorie, munca….munca si foarte putine momente de libertate (o mica vacanta, un mic concediu, pentru care faci sacrificii mari).
Prea des ne gasim împovarati de lucrurile pe care societatea le asteapta de la noi. Adesea acest lucru nu are nimic de-a face cu lucrurile care ne fac fericiti. Promitem ca ne vom schimba, dar lasam lucrurile importante … pentru o alta zi.
Se pare ca „alta zi” nu vine niciodata. Cand viata noastra s-a terminat, nu mai avem nimic de aratat, dar avem ceva de regretat.
Ei bine, duca-se!
Sa facem ceva pâna când va fi prea târziu. OK?
Iata 15 lucruri pe care oamenii mai în vârsta le regreta, la finalul vietii:
1. Fa ceea ce îti place!
Atât de multi oameni se blocheaza într-un loc de munca pe care îl urasc. Acesta este primul lucru de care trebuie sa te eliberezi.
Societatea ne spune sa ramânem la un loc de munca, unde salariul este mai mare. Ei spun ca trebuie sa te mentii pâna la pensionare, dupa ce ti-ai petrecut toata tineretea. Dar asta nu ne face fericiti. Merita sa gasesti putere în tine si sa îti gasesti locul în care cu adevarat te vei duce si de unde vei veni cu bucurie.
2. Afla cine esti tu!
Este mai usor de zis decât de facut. Sa te cunosti pe tine însuti este o problema importanta în filosofia occidentala. Nu vom avea niciodata un ghid de utilizare al vietii noastre, ne putem apropia de a întelege cine suntem, daca încercam sa facem acest lucru.
3. Fa din valorile in care crezi o prioritate!
O modalitate sigura de a te apropia de tine si de fericire este de a identifica lucrurile, ideile si experientele pe care le pretuiesti cel mai mult. Acest lucru nu numai ca îti va oferi o mai buna întelegere pentru a sti cine esti, dar si pentru a evita ceea ce nu are valoare.
4. Iesi din zona de confort!
Nu ne place sa iesim din zona de confort. Nu ne place când ne simtim incomod. Dar uneori merita sa spargi „zona de confort” pentru a obtine ceva mai mult. Crede-ma, eforturile depuse vor fi recompensate!
5. Traieste acum!
Viata – în special cea moderna – este o rezultatul responsabilitatilor si a evenimentelor care concureaza între ele în lupta pentru atentia noastra. Rareori avem timp sa ne oprim si sa traim momentul prezent. Dar ar merita.
6. Fii curajos!
Dupa cum spunea Shakespeare: „Un las moare de o mie de ori, iar un erou doar o singura data”. Acest gând rezoneaza cu noi, pentru ca stim ca este adevarat. Totusi multi dintre noi se tem sa-si asume riscuri pentru a ajunge la o viata fericita.
7. Învata o limba straina!
E interesant. De ce oamenii regreta adesea ca nu au învatat o a doua limba? Poate ca acest lucru este legat de dorinta noastra de a ne extinde granitele, de a cunoaste noi culturi si civilizatii.
8. Extinde-ti orizonturile!
Afla culturi noi, extinde-ti limitele mintii, citeste carti despre dezvoltarea personala, calatoreste în lume … Multi dintre noi vor regreta ca nu au facut acest lucru în tinerete.
9. Ofera înapoi!

Imagineaza-ti ca esti la propria înmormântare si decizi cine va vorbi ultimele cuvinte despre tine. Ce spun ei?

Cel mai probabil, doresti ca ei sa vorbeasca despre cât de minunat esti, despre influenta ta pozitiva asupra vietii lor, despre cum lumea a devenit mai buna datorita tie.
Exista o singura cale de a avea un asemenea discurs, la final: pur si simplu fii om.
10. Apara-te!
Sa fii lipsit de caracter este foarte distructiv. Nu poti lasa pe altii sa te calce in picioare. Gândeste-te la acest lucru – sa ajuti pe altii nu este caritate. Acest lucru nu ar trebui sa se întâmple daca esti folosit în scopuri meschine.
11. Fii vulnerabil!
Frica ne face sa fim reticenti. Frica ne determina sa nu ne deschidem în fata altora. Ne este teama ca emotiile noastre deschise vor deveni periculoase.
Daca spun „te iubesc” si nu voi primi acelasi raspuns? Daca îmi împartasesc sentimentele si nu vor fi luate în serios?
Desigur, acest lucru se poate întâmpla. Dar va fi mult mai bine pentru tine daca nu te vei teme de aceasta vulnerabilitate. În caz contrar, îti va fi mai rau.
12. Iarta!
Mahnirile si amaraciunile sunt racile emotionale. Iarta-te, iarta-ti prietenii si dusmanii.
13. Petrece mai mult timp cu oamenii pe care îi iubesti!
Probabil ca ai auzit de multe ori expresia aceata. Nimeni nu a regretat ca nu a petrecut mai mult timp la serviciu, nu-i asa? În schimb, oamenii ajung la batrânete si îsi dau seama ca ar fi vrut sa petreaca mai mult timp alaturi de oamenii dragi lor.
14. Fii selectiv într-o relatie!
Acest lucru este important. Sunt sigur ca stii cel putin o persoana care se afla într-o relatie teribila (poate ca esti tu) si viata lui e nefericita. De asemenea, poti cunoaste pe cineva care se afla într-o relatie abuziva. Daca acesti oameni continua sa ramâna în aceste relatii, ei nu vor deveni niciodata fericiti si, într-o zi, vor regreta ca si-au cheltuit în zadar timpul în aceasta relatie.
15. Ai grija de corpul tau!
La urma urmei, cu totii vrem sa amânam cât mai mult posibil acest scenariul final. Corect?