STIATI CA?

Stiati ca ?

Cuvantul faraon apare in vocabularul egiptean spre sfarsitul primului mileniu .El semnifica Per Aha „marea casa” ,nume care se va perpetua in Imperiul Otoman prin ” Sublima Poarta ” .

faraon1

Stiati ca ?

Forma cea mai veche a filosofiei chineze este reprezentata de ” Cartea Oracolelor ” – I Ging .Scopul acestei filosofii este de a dezvolta o viata armonioasa prin intermediul intelepciunii.

Stiati ca ?

Magna Charta ,impusa regelui Ioan ,in anul 1215 ,de catre baronii englezi ,este primul document al libertatii . Acesta continea  o lista de libertati pe care regele a promis sa nu le incalce .Conform Chartei ,”omul liber” era persoana care nu putea fi intemnitata sau deposedata de averea sa ,decat in urma unei judecati bazate pe „legea pamanteasca „.

Stiati  ca ?

In revolutia de la 1789 ,din Franta ,oamenii au luptat pentru „libertate,egalitate si fraternitate „,nazuind sa se manifeste ca o forta capabila sa se autoguverneze ,adica sa adopte decizii in probleme de interes public .

Stiati ca ?

Fondatorii S.U.A. au dorit ca in tara lor cetatenilor sa li se garanteze libertatea. In acest scop au inclus in Constitutie ” Declaratia Drepturilor Omului ” ,astfel incat nimeni sa nu poata atenta la libertatea unei persoane fara ca ,prin  aceasta ,sa nu se incalce legea fundamentala .

constitutia SUA

Stiati ca ?

Intre  anii 1923 si 1929 ,in Romania a functionat Liga Drepturilor Omului care l-a avut ca secretar pe C.G. Costa-Foru .Personalitatile epocii erau chemate sa sprijine realizarea idealurilor inscrise in „Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului „.

Stiati ca ?

In ciuda faptului ca Romania era un stat totalitar ,in decembrie 1989 detinea una dintre vicepresedintiile Comisiei pentru Drepturile Omului de la O.N.U.

O.N.U.

Stiati ca ?

In perioada preislamica, arabii credeau, sub raport cosmologic desigur, ca lumea traia pe coarnele unui taur imens, stand pe spatele unui peste urias si ca dupa moarte se intalnea cu trei realitati fundamentale: Firdaws(Paradisul), Araf (Purgatoriul) si Djahannam (Infernul). Calendarul arab are un caracter semi-lunar, adica recunoaste 12 luni intr-un an, dar intr-un ciclu de 30 de ani, cu 11 bisecti. Astfel incat, luna musulmana incepe la fiecare luna noua, zilele saptamanii fiind calculate in functie de rasarit si apus. Singura diferenta semnificativa fata de calendarul fratilor vitregi, evreii, constand in desemnarea Sabatului in cea de a cincea zi a spatamanii, numita Jum’a, o zi dedicata rugaciunii si nu odihnei. Jum’a incepe la apusul zilei de joi si se incheie la apusul zilei de vineri.

stiati ca arabii masurau timpul altfel in trecut

Stiati ca ?

Cea mai apropiata stea de Soare este tripla si se afla la 39 de mii de miliarde de kilometri ,adica la 4,22 ani lumina .Se numeste Proxima Centauri ,o mica stea ce se roteste in jurul altor doua ,numite Alfa Cenatauri A si B ,alflate la numai doua mii de miliarde de kiloemtri departare .Proxima este mai mica ,dar mai activa decat Soarele ,adica erupe mai des si mai intens .Apar imense eruptii stelare ,limbi gigantice de plasma ,la peste 20.000.000 de grade ,orbind mediul inconjurator cu raze X ,lumina total neprietenoasa cu viata .Stelele in jurul carora se roteste Proxima Centauri formeaza si ele un sistem binar ( doua stele care se rotesc in jurul centrului comun de masa ) ,cu perioada de 80 de ani .Una este o data si jumatate mai luminoasa decat Soarele ,iar cealalta pe jumatate ,varsta lor fiind asemanatoare cu a acestuia ( 5 miliarde de ani ) .Sistemul acesta solar se afla in directia constelatiei Centaurus .

proxima centauri si alfa centauri

 

Stiati ca ?

Iluminismul a fost marea miscare filosofica a secolului al XVIII-lea ,care considera ca ratiunea umana este singura in stare sa ”ilumineze” calea catre realizarea fericirii umane .Iluminismul este un termen generic prin care se pot prezenta toate tendintele societatii din acel secol : spiritul inventiv ,cercetarea stiintifica ,enciclopedismul ,conceptia optimista despre lume ,credinta in progres , folosirea luminilor inteligentei ,inlocuirea obiceiului si traditiei prin ratiune ,tendinta de a pune totul la indoiala dintr-o perspectiva critica .

stiati ca iluminismul este o miscare

Stiati ca ?

Cosmopolism inseamna atitudine caracterizata prin admiratia fata de tot ceea ce este strain si prin dezinteresul fata de traditia si cultura nationala

Stiati ca ?

Palestrele erau terenuri de sport ,publice sau particulare ,avand alaturi cladiri de vestiare ,sali de odihna ,bai ,magazine de untdelemn si nisip.Tinerii atleti luau parte la antrenamente si concursuri complet goi .Mai intai se spalau ,apoi isi ungeau corpul cu untdelemn si cu nisip .

stiati ca . palestrele in grecia antica

Stiati ca ?

Gimnaziile erau complexe sportive de dimensiuni mari ,avand mai multe terenuri de sport ,bazine , piscina pentru inot ,portice,fantani ,statui s.a ,totul situat in afara orasului ,intr-un parc mare ,o gradina publica pe aleile careia cetatenii petreceau cateva ore plimbandu-se in zilele prea calduroase . Fiecare oras ,oricat de mic , tinea sa aiba un teatru si un gimnaziu .La Atena erau trei gimnazii mai importante : Academia ,unde Platon si-a intemeiat ulterior scoala sa filosofica , Liceul ( Lykeion) ,in crangul sacru inchinat lui Apollo ( unde Aristotel tinea prelegeri de stiinta si filosofie ) si Cinosarges ,un gimnaziu care a devenirt loc de intrunire al cinicilor ( scoala filosofica care isi tragea numele tocmai de la acest gimnaziu ) .

academia lui platon

Stiati ca ?

Stadioanele erau terenuri speciale de forma dreptunghiulara ,lungi de 190 metri ( lungime devenita unitate de masura cu numele de stadiu ) si largi de 30 de metri ,de jur-imprejur cu banci pentru spectatori .La cele doua capete aveau cate o coloana trunchiata pe care alergatorul trebuia sa o ocoleasca .Probele de viteza erau fie de un stadiu ,de un dublu stadiu, sau de patru stadii .Alergarea de fond varia intre 7 si 24 de stadii ( 1300,respectiv 4500 de metri ) .

Stiati ca ?

Marele Canion sau Grand Canyon ,dupa cum este cunoscut in lumea larga ,asa cum ii spune si numele ,este cel mai mare si mai spectaculos canion terestru .Situat in sud-vestul Statelor Unite ale Americii ,in statul Arizona ,cifrele statistice ,chiar daca ar parea seci ,sunt de invidiat : 349 kilometri lungime ( dupa alte surse 446 de kilometri ) ,6-30 de kilometri latime si 2133 metri adancime maxima ( dupa alte surse 1800 de metri ) .Canionul este rezultatul erodarii rocilor sedimentare si cristaline ale Podisului Colorado de actiunea apelor involburate ale fluviului Colorado ,de-a lungul catorva milioane de ani .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stiati ca ? 

Marea Bariera de Corali impresioneaza prin multitudinea  de culori sub apele Oceanului Pacific ,dar si prin dimensiunile sale : 2600 de kilometri lungime , intre 2 si 150 de kilometri latime si 344.400 de kilometri patrati ca suprafata . In acest spatiu ,cea mai lunga bariera coraligena din lume este alcatuita din circa 3.000 de recife si insulite .Amplasat in Marea Coralilor ,in apropierea coastei statului australian Queensland ,magnifica structura convietuieste impreuna cu o varietate de vietuitoare stranii care, la randul lor , au forme si culori spectaculoase 

marea bariera de corali , o minune a naturii

Stiati ca ?

Primul satelit din istoria spatiala a omenirii ( lansat pe 4 octombrie 1957 de URSS ) se numea Sputnik 1 . A functionat 22 de zile pe o orbita elongata , apropiindu-se la numai 215 kilometri de planeta si indepartandu-se la 939 de kilometri . In noiembrie ,acelasi an , a urmat Sputnik 2 cu un pasager viu ,catelusa Laika . Americanii  au lansat primul satelit ,numit Explorer 1 , in ianuarie 1958 . Primul satelit meteo a ajuns in spatiu pe 1 aprilie 1960 si de atunci era spatiala a inceput . In prezent , mai multe tari construiesc si lanseaza sateliti ,printre ele numarandu-se si Romania ,prin mini-satelitul Goliat ,constuit de studenti impreuna cu Agentia Spatiala Romana ,Centrul de Stiinte Spatiale si Politehnica Bucuresti, si lansat , pe 13 februarie 2012 ,de Agentia Spatiala Europeana ,cu racheta Vega .

sputnik ,primul satelit

Stiati  ca ?

Pelerinajul islamic ( hadji ) este al cincilea pilon al islamului .Cel putin o data in viata ,musulmanii de ambele sexe ,care au posibilitatea, trebuie sa faca acest pelerinaj la Mecca.

Practicat din epoca preislamica ,pelerinajul , a fost islamizat de Mahomed si centrat pe Kaaba si Arafat .Pelerinii care mureau pe parcursul drumului erau considerati martiri .Marele pelerinaj are loc astazi , ca si in vechime , in ultima luna a calendarului islamic si cuprinde ritualuri care dureaza sapte zile.

mecca

Pelerinii barbati trebuie sa poarte ihram ,un vesmant alb din doua bucati de panza fara  cusaturi ,infasurat pe corp ,iar femeile o rochie complet alba ,capul acoperit  cu basma dar fara val .Pelerinii inconjoara Kaaba de sapte ori dupa o ablatiune rituala ,sarutand de fiecare data „piatra sfanta” ( piatra neagra ) ,beau apa sarata si amara a fantanii din incinta moscheii ,se roaga la doua coline din apropiere .In zilele urmatoare merg in satul Mina ,apoi la muntele Arafat ( la 20 de kilometri de Mecca ) ,unde innopteaza in corturi sau sub cerul liber ,rugandu-se .Cu pietrele adunate de aici ,alunga la intoarcere demonii intrupati in trei stalpi de piatra la Mina .Apoi pelerinii se rad pe cap ( sau se tund ) ,femeile isi taie simbolic o suvita de par si imbraca vesminte curate sau noi .Sacrifica animalele care le-au adus ( oi , capre , camile ) ,se  ospateaza trei zile cu prietenii ( marele bairam ) ,apoi se intorc la Mecca unde mai fac odata inconjurul Kaabei .

Numeroase restrictii impuse pelerinului ii aminteste ca ii apartine lui Allah ,este   slujitorul sau , se intoarce la el si se supune poruncilor sale ,intarind ceilalti piloni ai credintei : rugaciunea ,milostenia ,postul si marturisirea  credintei .

Venind din vechime ,pelerinajul supravietuieste transformarii lumii moderne insemnand participarea tainica la o alta realitate decat cea a existentei profane sau a lumii trecatoare .

Stiati ca ?

Patru specii noi de soparle au fost identificate pe o mica insula din Oceanul Pacific  ,la nord de Madagascar.Aceste soparle de doar 10 milimetri lungime ,de la cap pana in varful cozii , sunt suficient de mici pentru a ocupa capatul unui bat de chibrit .Dupa analiza genetica s-a stabilit ca ,desi sunt similare in aparenta, sunt specii endemice . Puternic amenintate de defrisari ,  cea mai urgenta masura ar fi concentrarea eforturilor pentru conservarea speciilor din Madagascar.Fenomenul de naninsm apare cand o specie devine din ce in ce mai mica in timpul evolutiei sale ,cu scopul de a se adapta la un habitat mai restrans ,cum este , de exemplu , aceasta mica insula .

brookesia_micra_091222001

Stiati ca ?

O descoperire impresionanta a fost facuta în Crimeea, unul dintre cele mai frumoase locuri din Ucraina. 

A fost gasita cea mai veche piramida din lume, construita pe vremea dinozaurilor, sustine un om de stiinta ucrainean.piramida din crimeea

Piramida a fost descoperita accidental de catre un cercetator, în timpul unor teste efectuate în vederea gasirii surselor de apa, scrie agentia Crimeea News, citata de Sott.

Postul de televiziune ICTV din Ucraina a prezentat un reportaj, în care omul de stiinta Vitali Goh spune ca a descoperit o piramida gigantica, având o înaltime de 45 de metri si cu latura bazei de 72 de metri.

El sustine ca piramida a fost construita pe vremea când traiau dinozaurii. Constructia este trunchiata, precum o piramida maya, dar aspectul sau se aseamana mai mult cu una egipteana.

Aceasta este goala în interior, iar sub fundatie este îngropata o mumie. „Este un corp sub forma de mumie, ce are lungimea de 1,3-1,4 metri, cu o coroana pe cap. Ramâne un lucru necunoscut – cine a construit piramida?. Aceasta constructie unica este cea mai veche de pe planeta,pana acum”, a spus Vitali Goh.

Stiati ca ?

Stiti cumva cam câte nituri are Turnul Eiffel? Sau câte ore pe noapte dormea Einstein? Ori poate câti bizoni a impuscat faimosul Buffalo Bill? Sigur ca nu, dar aflati ca asemenea chestiuni legate de cifre nu tin, de fapt, de atât de plictisitoarea, pentru multi, meserie de contabil (sa ma scuze cei ce se simt oarecum „atacati”), ci mai degraba de un fel de fapt divers insolit. De care, totusi, uneori, nu e rau sa luam cunostinta. Asadar…

 0 – nu e numarul „absolut”, ci (daca va puteti închipui asa ceva) numarul cafelelor pe care le-a… baut (sic!), pe tot parcursul vietii, celebrul Steven Spielberg.

 1 – De fapt, 1% reprezinta greutatea in minus pe care oricare dintre noi o înregistreaza in zona ecuatoriala; totusi, doamnelor, nu e cazul sa (e)migrati in „tarile calde”!

 3 – Pregatiti-va sa fiti socati: se zice ca de atâtea ori a facut baie Ludovic al XIV-lea si ca, de fiecare data, a facut-o cam fortat. I se spunea „regele-soare”. Pardon?

 4 – Cam pe la vârsta de 4 ani aflam ca geniul de mai târziu Einstein a început sa vorbeasca. Mare semn de mirare si de întrebare asupra tuturor sistemelor oficiale de educatie si invatamânt. Mai ales ca nu e un caz unic!

 6 – In fiecare an, pe planeta noastra se cultiva atâtia cartofi câti ar fi necesari sa acopere o autostrada (oh, ce vis frumos!) cu patru benzi, care ar înconjura de sase ori globul pamântesc. Ma rog, cartofi am avea, dar de ce nu si autostrazi, ca nu ne-ar trebui foarte multi, deh!?…stiati ca

 7 – Slava Domnului ca nu e la noi: 7% reprezinta proportia din populatia SUA care manânca zilnic (!) la McDonalds. Pai, va mai mirati de epidemia de obezitate?

 8,5 – Hai, ca p-asta chiar n-o stiati: in medie, 8,5 metri de barba isi rade un barbat pe parcursul vietii. Sigur ca asta depinde totusi de multi factori individuali!

 20 – Doar atâtea minute (!) a domnit asupra Frantei regele Ludovic al XIX-lea, in 1830.

 51 – Fix, numarul lamelor de ras marca Gilette vândute in primul an de productie!

 80 – Categoric, viata bate filmul! Chiar si o capodopera a genului cum e „Pe aripile vântului”. Fiindca, pe durata filmarilor, candida Vivien Leigh fuma cam 80 de tigari pe zi, capitol la care il cam „batea” pe partenerul ei, sarmantul Clarck Gable, care nu dovedea decât 60 de bucati…

 97 – Aviz „dolarofililor”: nu mai putin de 97% din totalul bancnotelor emise de SUA contin urme de cocaina. Oricum, daca trage careva pe nas…

 269 – Este recordul de minute (carevasazica, aproape 5 ore!) al duratei unui discurs tinut la ONU. Performerul imbatabil – tineti-va bine! – „dictatorul” Fidel Castro, in 1960.

 250.000 – in fine, sa ne oprim aici, cu o informatie din categoria „Nu faceti ca ei!” (oricine ar fi Ei): cam pe-aici se estimeaza numarul tigarilor fumate de-a lungul întregii sale vieti de Winston Churchill. De fapt, de obicei erau trabucuri; sigur, si cubaneze, ca doar nu aveau miros… politic!

Lasă un răspuns

perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20 perfect-tour.ro%20
%d blogeri au apreciat: