vineri, aprilie 26, 2024
Enigmele istoriei

Chivotul Legii, legenda si adevar

Chivotul Legii este un scrin, special confectionat pentru ca cele zece porunci sa fie depuse în deplina siguranta. Dovada prezentei divine salasluia permanent asupra obiectului de cult iar preotii ce vegheau asupra sa erau consacrati cu sfintenia slujbei.

Cum a fost confectionat?

Cortul Marturiei împreuna cu Chivotul Legii, au însotit poporul evreu pe întreaga durata a calatoriei ratacitoare si pâna la construirea primului templu în Ierusalim. Chivotul Legii era legatura suprema intre Dumnezeu si poporul sau evreu. Din aceasta cauza Chivotul Legii se mai numea si Sicriul Legii, Arca Marturiei (aron ha edut) sau Tabernacol.Legendele din spatele Chivotului Legii

“Apoi Betaleel a facut Chivotul din lemn de salcâm, lungimea lui era de 2 coti si jumatate, latimea de un cot si jumatate si înaltimea de un cot si jumatate. L-a poleit cu aur curat pe dinauntru si pe dinafara, si i-a facut un chenar de jur împrejur. A turnat peste el 4 verigi de aur, pe care le-a pus la cele 4 colturi ale lui: 2 verigi de o parte si 2 verigi de cealalta parte. A facut niste drugi de lemn si i-a poleit în aur. A barat drugii în verigile de la cele 2 laturi ale Chivotului, ca sa duca Chivotul. A facut si capacul ispasirii din aur curat; lungimea lui era de 2 coti si jumatate, si latimea de un cot si jumatate. A facut 2 heruvimi de aur batut la cele 2 capete ale capacului ispasirii, un heruvim la un capat si un heruvim la celalalt capat, heruvimii i-a facut pe capacul ispasirii la cele 2 capete ale lui. Heruvimii erau cu aripile întinse deasupra, acoperind capacul ispasirii cu aripile lor, si uitându-se unul la altul. Heruvimii stateau cu fata întoarsa spre capacul ispasirii” (Exod 37.1).

O statie de emisie receptie?

Extrapolând putin ai luând în calcul teoriile conspirationiste, Chivotul Legii se presupune ca a fost un fel de „statie” prin care evreii puteau sa comunice cu divinitatea. Aceasta poate sa fie explicatia pentru care evreii purtau în exodurile lor Chivotul Legii. Este oare posibil ca în acele vremuri tulbure, reprezentantii poporului evreu sa comunice cu Dumnezeu? Oare ei trebuiau sa respecte si sa execute ordinele pe care le primeau prin intermediul Chivotului?

Dovada prezentei divine se vedea asupra Chivotului Legii zi si noapte. Preotii care slujeau înaintea lui erau consacrati cu “sfintenia acestei slujbe sfinte”. Ei purtau un pieptar cu o tesatura de pietre scumpe de diferite materiale, la fel cu acelea care alcatuiesc cele 12 temelii ale cetatii lui Dumnezeu. Când erau aduse probleme dificile înaintea judecatorilor, ei le trimiteau la preoti, care îl întrebau pe Dumnezeu, care le raspundea. Daca el era de acord, un nimb de lumina stralucea pe piatra scumpa din dreapta. Daca el dezaproba, un abur sau un nor se aseza pe piatra din stânga. Când marele preot intra în sfânta sfintelor, o data pe an, si slujea înaintea Chivotului, Dumnezeu îi raspundea prin voce, lasa ca razele de lumina sacre sa straluceasca pe heruvimul din dreapta, ca semn de aprobare sau favoare. Un nor se aseza peste heruvimul din stânga daca cererile erau refuzate.Legendele din spatele Chivotului Legii-evreii

Atunci când evreii au nesocotit poruncile lui Dumnezeu, Chivotul le-a fost capturat de catre adversarii lor filistenii, într-o batalie.

Atunci s-au înspaimântat Filistenii, caci ziceau : «Dumnezeul lor a venit la ei în tabara. Apoi au zis : «Vai de noi ! Caci n-a mai fost asemenea lucru nici ieri, nici alaltaieri ! Ies. 14, 25.

Vai de noi ! Cine ne va scapa din mâinile acestui Dumnezeu puternic? Acesta este acel Dumnezeu Care a batut pe Egipteni cu tot felul de pedepse în pustiu. Ies. 7, 8. Îs. 43, 13.

Si s-au luptat Filistenii cu Israelitii si au fost înfrânti acestia, si a fugit fiecare în cortul sau ; batalia aceasta a fost foarte mare, cazând dintre Israeliti treizeci de mii de pedestrasi. si a fost luat chivotul legii Domnului, iar cei doi fii ai lui Eli, Ofni si Finees, au murit. Ps. 77, 60-64.

Din acest moment Dumnezeu a dorit ca „statia” de comunicare sa ajunga în mâna dusmanilor evreilor pentru ca lectia despre credinta sa le fie oferita ambelor popoare.

Din cauza preotilor pacatosi, Eli, Hofni si Fineas, Dumnezeu a îngaduit ca Sfântul Chivot al Legii sa fie luat de dusmanii filisteni. Motivul a fost sa-I arate lui Israel cât de zadarnic este sa creada în Chivot în timp ce profana poruncile sale. Filistenii nu au îngaduit sa-l deschida. Ei l-au avut timp de 7 luni, timp în care Chivotul Sfânt le-a nimicit zeul pagân (pe Dagon). L-au carat cu groaza din loc în loc, fiind urmati de nimicire de la Dumnezeu. Întrebându-si preotii si ghicitorii ce sa faca, au fost sfatuiti sa trimita Chivotul poporului caruia îi apartinea. Îngerii lui Dumnezeu au condus Chivotul pus într-un car tras de 2 vaci înapoi la Israel. Dumnezeu si-a învatat poporul ca, în timp ce Chivotul era groaza si moarte pentru cei ce nu-i ascultau poruncile, era binecuvântare pentru cei ce le ascultau.

Chivotul legii

Atunci au trimis si au adunat toate capeteniile Filistenilor si au zis : «Trimiteti de aici chivotul Dumnezeului lui Israel ; lasati-l sa se întoarca la locul sau, ca sa nu ne ucida pe noi si pe poporul nostru». Caci groaza de moarte era în tot orasul si mâna Domnului apasa foarte tare asupra lor, de cum venise acolo chivotul Dumnezeului lui Israel. 1 Reg. 1, 18. Am. 1, 8. Sof. 2, 4.

Dupa ce a terminat construirea templului, Solomon i-a adunat pe batrânii lui Israel si pe oamenii cu cea mai mare influenta sa aduca Chivotul din cetatea lui David. Au adus Chivotul, cortul întâlnirii si toate uneltele sfinte care erau în cort. Dar din cauza încalcarii poruncilor si a faptelor rele, Dumnezeu a îngaduit ca Israel sa mearga în robie si templul sa fie distrus. Înainte de distrugerea templului, Dumnezeu a facut cunoscuta soarta acestuia câtorva dintre slujitorii Sai credinciosi. Chiar înainte de distrugerea templului, ei au luat Chivotul ce continea tablele de piatra scrise de Dumnezeu si l-au ascuns într-o pestera.

Chivotul este în Etiopia

Conform traditiei, Chivotul a sosit în Etiopia multumita lui Menelik, fiul lui Solomon si al Reginei din Saba, care si-a vizitat ca adult tatal, la Ierusalim. Aflat în Orasul Sfânt, Menelik a furat Chivotul si l-a dus în Aksum, unde a fondat un regat devenind primul suveran al acestuia. Aceasta dinastie a guvernat Etiopia pâna la caderea împaratului Haile Selassie, în 1974. Aceasta teorie nu este sustinuta de documente dar se pare ca pretiosul artefact exista si în ziua de astazi în Etiopia.

Abuna Pauolos, patriarhul Bisericii Ortodoxe din Etiopia, sustine ca „Chivotul Legamântului se afla în Etiopia de multe secole”. Conform patriarhului, Chivotul este pastrat într-o biserica a carei locatie este tinuta secreta. Pentru a apara relicva sacra, o copie a chivotului a fost postata în absolut fiecare biserica etiopiana. Prezenta sa în Etiopia este sustinuta si de istorici, cei care atesta faptul ca artefactul a fost mutat în aceasta tara africana înca din secolul VII i. Hr.

Chivotul Legii o cutie temporala a civilizatiei disparute din Atlantida?

O alta teorie sustine ca Chivotul Legii si Cutia Pandorei sunt unul si acelasi artefact. Acest Chivot nu este nimic altceva decât o capsula a timpului detinuta de civilizatia pierduta din Atlantida. Înainte ca civilizatia altantilor sa se prabuseasca, ei au construit o capsula care continea toate secretele lor si care trebuia sa reziste peste generatii ca ea sa fie descoperita de civilizatiile urmatoare.

Capsula timpului continea: cele 10 legi ale Atlantidei, legi care aveau sa fie interpretate de evrei si crestini ca cele 10 Porunci date de Dumnezeu, închinate în special regelui Atlant; sceptrul regelui (ce avea sa devina toiagul lui Aaron); mana, mâncarea cereasca, care de fapt era o hrana ce îi oferea unui om calitati supranaturale; informatii despre istoria, cultura, stiinta, tehnologia si civilizatia lor. Din aceasta cauza se crede ca încarcarea radioactiva sau încarcarea energetica a Chivotului nu sunt decât modalitati de protectie.

Atlantii au îngropat capsula sub marele Sfinx egiptean, unde a fost pastrat  multa vreme dupa disparitia lor, fiind descoperita de egipteni. Acestia au folosit informatiile despre tehnologia atlantilor pentru ridicarea piramidelor, pâna când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteana, în anii 1300-1200 i.Hr., si a preluat Chivotul. Dupa ce templul din Ierusalim a fost îngropat atunci Chivotul a fost preluat de etiopieni si ascuns foarte bine de ochii curiosilor. Legenda ramane…

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum