Cuba, saraca tara a primaverii vesnice

Scurt istoric

Cuba a fost colonie spaniola timp de aproape 400 de ani. Dupa 30 de ani de lupta, statul si-a castigat independenta in anul 1902, la sfarsitul razboiului hispano-american si dupa retragerea spaniolilor. Puterea a fost preluata de guvernele succesive aflate sub patronatul Statelor Unite.

Din 1952, tara a fost condusa de dictatorul Fulgencio Batista. In timpul guvernarii acestuia, coruptia, opresiunea si violenta impotriva opozitiei au atins apogeul.

La 26 iulie 1953, Fidel Castro, de profesie avocat, a facut prima incercare de inlaturare de la putere a lui Batista: intovarasit de 100 de oameni, el a luat cu asalt baracile Moncada. Atacul s-a soldat cu un esec, iar Castro abia a scapat cu viata.

La 2 decembrie 1956, Fidel si-a facut din nou aparitia in estul insulei cu un grup de 82 de tovarsi.

Populatia a sprijinit actiunile partizanilor, iar drept rezultat, Batista a fost nevoit sa paraseasca Cuba la 1 ianuarie 1959.

La 17 aprilie 1961, in Golful porcilor au debarcat in jur de 1.000 de emigranti cubanezi sprijiniti de Statele Unite al caror tel era preluarea puterii in stat. Invazia nu a durat mult timp: dupa patru zile, atacatorii au fost infranti.

Pozitia geografica a Cubei a avut o inraurire puternica asupra istorie si asupra situatiei sale actuale. Dupa ani indelungati de dictaturi subordonate Statelor Unite, instaurarea comunismului a provocat tensionarea relatiilor cu puternicul vecin, situatie care persista de 50 de ani.

Apogeul l-a reprezentat criza cubaneza din 1962,determinata de descoperirea pe insula a unor rachete sovietice cu raza medie de actiune. Blocada econnomica impusa de SUA si disparitia sustinatorului principal al Cubei, URSS,au adus economia cubaneza intr-o situatie dramatica.

Cuba este cea mai mare insula din Arhipelagul Antilelor Mari. Tara a capatat dimensiuni legendare: in niciun alt stat de pe glob, guvernul revolutionar de stanga nu a reusit sa se mentina atat de mult timp la putere. Asa-numitul experiment cubanez a supravietuit pana si prabusirii blocului sovietic.

Inainte de toate, insa, Cuba este tara primaverii vesnice, a plajelor albe de vis, a apelor de smarald, precum si a stradutelor pline de farmec din Orasul Vechi al Havanei, datand din perioada coloniala. Totodata, Cuba ramane simbolul unei anumite viziuni politice: ”socialismul real”, in care statul este unicul propietar al intreprinderilor, dirijeaza productia si imparte veniturile.

In ultimii 48 de ani, autoritatile cubaneze au introdus schimbari care au luat prin surprindere guvernele statelor vecine: ele au transformat Cuba intr-o tara socialista model.

Revolutia cubaneza si conflictul cu SUA au condus insa la izolarea Cubei si la dependenta de URSS, mai ales in domeniul energetic. Dupa destramarea Uniunii Sovietice la inceputul anilor 90′, Cuba a suferit din cauza deficitului de energie si de combustibili.

Revolutionarii cubanezi, in frunte cu Fidel Castro, supranumit ”El Lider Maximo”, se confrunta si cu alte probleme.

In Miami, orasul din Florida aflat la o aruncatura de bat de Cuba, sute de mii de emigranti cubanezi cu convingeri politice de dreapta asteapta momentul prabusirii socialismului. Exista indicii care sugereaza ca evenimentul ar putea avea loc in curand: economia cubaneza care trece printr-o recesiune adanca deschide loc pentru speculatii in ceea ce priveste viitorul Cubei.

Date generale

Cuba are o suprafata de 110.860 kilometri patrati si o populatie de 11.350.000 de locuitori (paradoxal pentru o tara saraca, speranta medie de viata este de 75 ani la barbati si 80 de ani la femei). Capitala Havana are 2.250.000 locuitori. Moneda oficiala este peso cubanez, iar religia oficiala este catolica.

Curiozitati

In octombrie 2004, Fidel Castro a interzis platile in dolari americani, in Cuba.

Tovarsul de arme al lui Fidel Castro, doctorul argentinian Ernesto ”Che” Guevara, a fost impuscat in 1967  in Bolivia, unde se implicase intr-un razboi partizan.

In 1903, SUA au luat ”in folosinta vesnica” Golful Guantanamo situat in sud-estul Cubei. Aici a fost infiintata o baza militara care functioneaza inca,in ciuda protestelor cubanezilor.

Textul melodiei ”Guantanamera”(Fata din Guantanamo) a fost scris de eroul cubanez Jose Marti, ucis in anul 1895, in timp ce lupta impotriva spaniolilor.