Prima civilizatie istorica grandioasa, a Antichitatii, considerata de unii cercetatori, a fost creata in zona fluviilor Tigru si Eufrat.Tara se numea Mesopotamia si coincidea cu teritoriul Irakului de azi.
„Civilizatia Mesopotamiei a constituit baza si modelul civilizatiei popoarelor vecine si a influentat indirect si civilizatia mai putin veche a Greciei „(G.Furlani).
Termenul de civilizatie mesopotamiana este un termen generic. In realitate Mesopotamia a insumat contributiile de civilizatie si de cultura a trei popoare distincte a trei popoare distincte, a caror istorie s-a desfasurat pe teritoriul sau. Poporul cel mai vechi, sumerienii, au ocupat sudul tarii. Mai tarziu akkadieniii s-au stabilit in zona centrala, fondand orasul si statul babilonian. In fine triburile razboinoinice ale asirienilor au venit si au avut o contributie la celebrul stat babilonian.
Asadar sumerienii (veniti aici nu se stie precis de unde), probabil, ca dinspre rasarit si cel mai tarziu la inceputul mieniului IV-lea i.Hr. sunt creatorii celei mai vechi civilizatii regionale cunoscute pana azi. Inca in mileniul al IV -lea practicau agricultura si cresteau vite. Cunosteau tehnica tesutului si faceau vase de lut colorate si frumos ornamentate, In aceeasi straveche perioada ei au inventat roata si carul cu doua roti tras de boi. De asemenea, cea mai veche scriere cunoscuta pana acum, scrierea cuneiforma, a capatat forma definiiva in jurul anului 3500 i.Hr. Scrierea a fost folosita de aproape toate popoarele din Orientul Apropiat timp de 3000 de ani.
Scrierea cuneiforma-a caror semne treceau de 700 -se invata in scoli. Scolile sumeriene -primele din lume- datau inca din mileniul al treilea i.Hr. In aceste scoli, tinute de preoti, (dar devenite laice intre timp) planul de invatamant s-a imbogatit cu studiul matematicii, al geodeziei, al metrologiei, al geografiei etc….In jurul anului 1800 i.Hr acestor scoli li s-au anexat si biblioteci, foarte bine dotate si organizate.
La sumerieni au aparut, inca din milenilul al IV-lea i.Hr. si primele forme de de arhitectura monumentala, temple si constructii anexe, intre care primul loc ca importanta il ocupa turnul gigantic in trepte, numit zigurat. In acelasi timp au aparut si primele orase-stat, independente, administrate de un rege(centre independente administrate de un rege, cum au foat UR,LAGAS,NIPUR…etc)
In anul 2300 i.Hr. micile state sumeriene au fost supuse de triburile akkadiene. Acestea au asimilat cultura si civilizatia acestora. Unificrea lor a dus la formarea puternicului stat sumero-babilonian, in care rolul conducator l-au avut, fireste, invingatorii, akkadieni, adica babilonienii (care si-au luat numele de la capitala lor Babilon).
Aceasta, dupa ce, in timpul celor aproximativ 2.000 de ani de libertate si de independenta sumerienii creasera prima mare civilizatie regionala si un nou tip de societate. Societatea aceasta a adus cu sine noi inovatii si caracteristici, pe care, cunoscutul istoric Arnold Toynbee le considera a fi vitale pentru omenire (productia de surplus de marfuri, diviziunea in clase sociale, infintarea unor asezari urbane, primele orase din lume si organizarea militara, care a dus la primele armate regulate si primul sistem de scriere).
Civlizatia sumerienilor a fost preluata apoi de de akkadieni si asimilata. Exemplul clasic, cel mai cunoscut, este „Epopeea lui Ghilgames”, primul poem epic al omenirii.
Interesant este ca azi, dupa atatia ani, amintirea sumerienilor a ramas inca vie. In nordul Irakului exista inca o populatie numita somerii, un grup etnic distinct. Sunt aceeasi sumerieni, probabil.